Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 79η ημέρα ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561856135
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 79η ημέρα ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
20:12

Τουρκία: Η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών με Ουκρανία αλλά και Δύση

Η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία αλλά και με τη Δύση και να συνάψει μια νέα μεγάλη συμφωνία. Η διεξαγωγή των εν λόγω συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τις θέσεις των μερών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κύριος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, στον ιστότοπο Türkiye.

19:52

 

Ρωσία: Η Μόσχα συμβουλεύει τους Ρώσους να μην ταξιδεύουν στη Βρετανία

H Ρωσία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να μην πηγαίνουν στη Βρετανία και ανακοίνωσε ότι αυστηροποιεί τους όρους απόκτησης ρωσικής βίζας για τους Βρετανούς, παρουσιάζοντας αυτά τα μέτρα ως απάντηση στις “μη φιλικές” ενέργειες του Λονδίνου.

“Λόγω της εξαιρετικά μη φιλικής πορείας (που ακολουθεί) η Βρετανία απέναντι στη χώρα μας και προκειμένου να αποφευχθούν οικονομικές απώλειες και άλλα πιθανά προβλήματα, συνιστούμε στους Ρώσους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο”, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

18:36

Επικοινωνία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του

O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομίλησε σήμερα με τον Σεργκέι Σοϊγκού, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναφέρει το Πεντάγωνο.

16:08

Σολτς σε Πούτιν: Άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε νωρίτερα σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια της οποίας ζήτησε εκ νέου άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρει:

«Τρία πράγματα από τη σημερινή μακρά τηλεφωνική συνομιλία μου με τον Πούτιν: Πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο ισχυρισμός ότι εκεί κυβερνούν ναζί είναι λάθος. Και επισήμανα την ευθύνη της Ρωσίας για την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση».

14:28

Πούτιν σε Σολτς: Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις «ουσιαστικά παρεμποδίζεται από το Κίεβο»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησαν για την Ουκρανία σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν ανέφερε στον Σολτς ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό της σύρραξης «ουσιαστικά παρεμποδίζεται από το Κίεβο», σύμφωνα με το Κρεμλίνο, κατά το οποίο οι επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας θα συνεχιστούν σε διάφορα επίπεδα.

14:12

Ερντογάν για Φινλανδία – Σουηδία: «Όχι» σε ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αιχμές για την Ελλάδα

Τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε, η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ωστόσο δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι στο παρελθόν είχε γίνει «λάθος» με τη χώρα μας. 

14:09

Βρετανία: Νέες κυρώσεις με στόχο και το συγγενικό περιβάλλον Πούτιν

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, θέτοντας στο στόχαστρο το οικονομικό δίκτυο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλαμβανομένης της πρώην συζύγου του και συγγενών του.

"Εκθέτουμε και θέτουμε στο στόχαστρο το σκοτεινό δίκτυο που στηρίζει τον πολυτελή τρόπο ζωής του Πούτιν και σφίγγουμε τον κλοιό στον στενότερο κύκλο του", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

"Θα συνεχίσουμε με κυρώσεις σε όλους εκείνους που βοηθούν και υποθάλπουν την επιθετικότητα του Πούτιν μέχρι να υπερισχύσει η Ουκρανία".

Η Βρετανία, ενεργώντας από κοινού με τους δυτικούς συμμάχους, έχει επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες Ρώσους καθώς και σε στρατηγικά σημαντικές βιομηχανίες και εταιρίες απαντώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στα 12 νέα ονόματα που προστίθενται στον κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων περιλαμβάνεται η πρώην σύζυγος του Πούτιν Λιουντμίλα Οτσερέτναγια και πολλοί συγγενείς του που κατέχουν διοικητικές θέσεις σε μεγάλες ρωσικές εταιρίες όπως η Gazprom. Αντιμετωπίζουν πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως εκείνοι σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις υποστήριξαν τον Πούτιν με αντάλλαγμα πλούτη, σημαντικές δουλειές και επιρροή στις ρωσικές υποθέσεις.

13:48

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Κυρώσεις χωρίς εμπάργκο στο πετρέλαιο θα έδειχναν πως έχει διαρραγεί η ενότητα της Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα χωρίς να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, θα έδειχναν ότι έχει διαρραγεί η ενότητα της Ε.Ε.

13:45

Κίεβο σε G7: Δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Το Κίεβο ζητά από τη G7 να δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

12:58

ΗΠΑ: Φρένο από τον γερουσιαστή Ραντ Πολ στην ταχεία αποστολή βοήθειας 40 δισ. δολ. στην Ουκρανία

Η Γερουσία χρειαζόταν ομόφωνη απόφαση, προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες για έγκριση του πακέτου ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας.

12:47

Μήνυμα υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ από τη Σουηδή ΥΠΕΞ

Το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να λειτουργήσει σταθεροποιητικά και να ωφελήσει τις χώρες γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα, υποστήριξε η Σουηδή ΥΠΕΞ. Αν Λίντε. 

«Η ένταξή μας στη Συμμαχία θα έθετε πιο ευδιάκριτα όρια έναντι στρατιωτικών συγκρούσεων και συνεπώς θα λειτουργούσε ως μηχανισμός αποτροπής τους στη Βόρεια Ευρώπη», υποστήριξε η Λίντε, μια ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της Φινλανδίας να καταθέσει αίτημα ένταξης στη Συμμαχία. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι την ίδια οδό με το Ελσίνκι αναμένεται έως τη Δευτέρα να ακολουθήσει και η Στοκχόλμη. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Πέτερ Χουλκβιστ, σημείωσε ότι η Σουηδία επιλέξει να καταθέσει αίτημα ένταξης, υπάρχει ο κίνδυνος αντίδρασης από τη Ρωσία.

Ωστόσο, όπως είπε, «θέλω να υπογραμμίσω ότι αν αυτό συμβεί είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απάντηση (της Μόσχας). 

12:35

Κ. Υφαντής στην «Κ»: Κατάρρευση της ρωσικής στρατηγικής

Οι φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις είναι μεγάλες και υπερσύγχρονες. Η Μόσχα δεν έχει την πολυτέλεια ενός τέτοιου μετώπου

12:27

Ισπανία: Προσωρινό πλαφόν στην τιμή αναφοράς αερίου και άνθρακα για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου και του άνθρακα που χρησιμοποιούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

12:26

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα πολεμήσουν «για όσο χρειαστεί» στο Φιδονήσι

Η Ουκρανία θα πολεμήσει για τον Νησί των Φιδιών «για όσο χρόνο χρειασθεί», δήλωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας.

«Οποιος ελέγχει το νησί, έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει οποτεδήποτε την κίνηση των πλοίων από όλα τα σημεία προς την νότια Ουκρανία», δήλωσε ο Κίριλο Μπουντάνοφ στην ουκρανική τηλεόραση.

Η επανάληψη των συγκρούσεων στην περιοχή του Νησιού των Φιδιών τις τελευταίες ημέρες μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη για τον έλεγχο της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμυντικού τομέα, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πασχίζουν να προωθηθούν στην ανατολική και την βορειοανατολική Ουκρανία.

12:17

Βερολίνο: «Αποκρουστική» η ρωσική κλοπή σιτηρών από την ανατολική Ουκρανία

Για «αποκρουστική» ρωσική κλοπή σιτηρών από την ανατολική Ουκρανία έκανε λόγο ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας.

12:09

Αναλένα Μπέρμποκ: «Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης» η συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, οι οποίοι συναντώνται σήμερα και αύριο, Σάββατο, στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, έχουν ως στόχο να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας» ενόψει των νέων προκλήσεων, δήλωσε η προεδρεύουσα γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι εταίροι της G7 δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ άλλοτε μεγαλύτερη πρόκληση. Αλλά και ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο ενωμένοι», έγραψε η κ. Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στο Twitter, αναφερόμενη στα κεντρικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία.

11:21

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ χαιρετίζει την «πολύ ισχυρή ενότητα» της G7

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν χαιρέτισε την «πολύ ισχυρή ενότητα» των χωρών της G7 για την υποστήριξη του αγώνα της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία «ως τη νίκη». «Η συνέχιση σε διάρκεια της υποστήριξης του αγώνα της Ουκρανίας για την εθνική της κυριαρχία ως τη νίκη αποτελεί μέρος μιας πολύ ισχυρής ενότητας των μελών της G7», σημείωσε ο Λεντριάν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, οι οποίοι συνέρχονται στο Βάνγκελς στις όχθες της Βαλτικής στη Γερμανία ως αύριο Σάββατο, προσκάλεσαν τους ομολόγους τους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας να μετάσχουν στις συνομιλίες τους.

11:19

Σύνοδος G7: Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ ζητεί «περισσότερα όπλα» και κυρώσεις 

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ζήτησε να χορηγηθούν «περισσότερα όπλα» στην Ουκρανία, καθώς και την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτήν την στιγμή να διατηρηθεί η πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν παραδίδοντας περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και αυξάνοντας τις κυρώσεις» κατά του Κρεμλίνου, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών προσερχόμενη σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη βόρεια Γερμανία.

10:58

Στους υπουργούς Εξωτερικών το μπαλάκι για το εμπάργκο στο πετρέλαιο

Το έκτο πακέτο κυρώσεων και το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την προσεχή Δευτέρα σε προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες, λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων μεταξύ των πρεσβευτών, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τα Διεθνή Θέματα, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την άφιξή του στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7).

«Οι εργασίες για το εμπάργκο πετρελαίου συνεχίζονται. Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν με αυτό, θα δώσω νέα πολιτική ώθηση για να καταλήξουμε σε συμφωνία, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε συμφωνία», ανέφερε ο Ισπανός διπλωμάτης.

«Είμαι βέβαιος ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το πετρέλαιο της Ρωσίας, και εφόσον δεν υπάρχει λύση σε επίπεδο πρεσβευτών, θα συζητηθεί από τους υπουργούς», είπε.

10:44

Οι Ρώσοι καταφεύγουν στη χρήση drone και πυραύλων γιατί τα αεροσκάφη της έχουν απώλειες

Η Ρωσία έχει επιλέξει τις τελευταίες ημέρες την τακτική της μαζικής χρήσης υπερηχητικών πυραύλων Κρουζ, καθώς και drone, αποφεύγοντας πλέον τη χρήση αεροσκαφών, τα οποία υφίστανται απώλειες.

Τη σχετική εκτίμηση έκανε ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι Valery Zaluzhny σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Μαρκ Μίλι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform.

Κατά τον Ανώτατο Διοικητή των ουκρανικών δυνάμεων, οι Ρώσοι εκτοξεύουν καθημερινά 10 έως 14 πυραύλους Κρουζ σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Η Ρωσία εσχάτως καταφεύγει στην τακτική της μαζικής χρήσης των υπερηχητικών αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ X-22 σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Ο αντίπαλος αυτής της τακτικής είναι η άρνηση χρήσης αεροσκαφών, που υφίστανται μεγάλες απώλειες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ουκρανός στρατηγός.

Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν το πολυλειτουργικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orlan-10 για χτυπήματα με πυρομαχικά κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικότητας κατά ουκρανικών ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ρωσικό κανάλι Zvezda.

10:40

Ανάλυση CNN: Τα δύο πεδία μάχης που αναδύονται στην Ουκρανία

Ο ποταμός «κλειδί» και ο πόλεμος φθοράς 

10:25

Νέο στρατιωτικό πακέτο της ΕΕ στην Ουκρανία, αξίας 500 εκατ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 500 εκατομυρίων ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικά Θέματα, Ζοζέπ Μπορέλ.

Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά και αποστολή αρμάτων μάχης και πυροβολικού, είπε.

09:18

Η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία - Στο εδώλιο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης 

Σε δικαστήριο του Κιέβου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και θα αφορά τις κατηγορίες για δολοφονία ενός 62χρονου άμαχου από έναν 21χρονο Ρώσο στρατιώτη.

Κατηγορούμενος είναι ο Βαντίμ Σισιμάριν, διοικητής ενός τάγματος της Καντεμιρόφσκαγια, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από τις ουκρανικές αρχές. 

Ο νεαρός στρατιώτης κατηγορείται ότι στις 28 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια μαχών στην περιοχή Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας πυροβόλησε κατά αυτοκινήτου με άμαχο πληθυσμό, την ώρα που το στρατιωτικό κονβόι στο οποίο επέβαινε δέχτηκε επίθεση από ουκρανικές δυνάμεις. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το σημείο μαζί με 4 ακόμη Ρώσους στρατιώτες. 

Ο Σισιμάριν σκότωσε τον άοπλο άνδρα, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν πάνω σε ένα ποδήλατο και μιλούσε στο τηλέφωνό του. 

09:05

Φυσικό αέριο: 20 εταιρείες της Ε.Ε. έτοιμες να πληρώσουν σε ρούβλια

Είκοσι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank και ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Bloomberg.

09:04

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Τερματίζοντας την παραδοσιακή ουδετερότητα της χώρας, η πολιτική ηγεσία έσπευσε να δρομολογήσει την ένταξή της.

09:04

Η Δούμα ετοιμάζεται για την απορρόφηση νέων εδαφών από τη Ρωσία

Το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν απαγορεύει την ένταξη ενός νέου εδάφους στη Ρωσία, το οποίο ανήκει σε άλλο κράτος, αλλά γι 'αυτό είναι απαραίτητο να συνταχθεί μια διεθνής συνθήκη και να υποβληθεί για επικύρωση στην κρατική Δούμα. Αυτό ανακοίνωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ο Δανιήλ Μπεσαράμποφ, Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Δούμας για την οικοδόμηση και τη νομοθεσία.

Το σχετικό σχόλιο την Παρασκευή αφορούσε στην πρωτοβουλία των δυνάμεων κατοχής της περιοχής της Χερσώνας για να ενταχθεί στη Ρωσία.

«Το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας προβλέπει τη δυνατότητα αποδοχής ενός νέου υποκειμένου στη Ρωσία, αλλά αυτό πραγματοποιείται σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό συνταγματικό νόμο. Υπάρχει ένας τέτοιος ομοσπονδιακός συνταγματικός νόμος, ο οποίος ορίζει ως προϋποθέσεις αποδοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία ότι ένα ξένο κράτος ή μέρος του μπορεί να γίνει αποδεκτό ως νέο υποκείμενο. Αυτό πραγματοποιείται με κοινή συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και αυτού του κράτους ή μέρους αυτού βάσει καλής θέλησης και μιας διεθνούς συνθήκης», είπε ο βουλευτής.

08:42

Νέο ουκρανικό πλήγμα σε ρωσικό πλοίο

Η Ουκρανία είπε ότι κατέστρεψε ένα πλοίο διοικητικής μέριμνας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στο Snake Island, ένα μικρό αλλά στρατηγικό φυλάκιο στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συγγενείς Ουκρανών στρατιωτών που ήταν κρυμμένοι στο πολιορκημένο χαλυβουργείο της Μαριούπολης παρακαλούσαν να σωθούν.

Οι ανανεωμένες μάχες γύρω από το Snake Island τις τελευταίες ημέρες μπορεί να γίνουν μάχη για τον έλεγχο της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με ορισμένους αμυντικούς αξιωματούχους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να σημειώσουν πρόοδο στη βόρεια και ανατολική Ουκρανία.

«Χάρη στις ενέργειες των ναυτικών μας, το σκάφος υποστήριξης Vsevolod Bobrov έπιασε φωτιά - είναι ένα από τα νεότερα στον ρωσικό στόλο», δήλωσε ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού.

Οι δορυφορικές εικόνες που παρέχονται από τη Maxar, μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, έδειξαν τις συνέπειες των πιθανών πυραυλικών επιθέσεων σε ρωσικό αποβατικό σκάφος κλάσης Serna κοντά στο νησί, κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία.

Οι εικόνες έδειχναν επίσης πρόσφατες ζημιές σε κτίρια στο νησί, το οποίο έγινε διάσημο για τη θαρραλέα απάντηση των Ουκρανών υπερασπιστών του κατά τις πρώτες μέρες της εισβολής.

08:28

Λονδίνο: Οι Ουκρανοί εμπόδισαν τη διάβαση των Ρώσων σε ποταμό του Ντονμπάς

Ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν με επιτυχία μια απόπειρα διέλευσης ρωσικών δυνάμεων ποταμού στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε τακτικό δελτίο του Twitter την Παρασκευή.

Οι εικόνες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία έχασε τεθωρακισμένα στοιχεία ελιγμών τουλάχιστον μίας τακτικής ομάδας τάγματος και τον αναπτυγμένο εξοπλισμό γεφύρωσης πλωτήρα κατά τη διέλευση του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, δυτικά του Σεβεροντονέτσκ, ανέφερε η πάντα καλά ενημερωμένη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.

Η ίδια πηγή πληροφοριών τόνισε ότι το ρωσικό επιτελίο έχει ρίξει μεγάλο βάρος στις χερσαίες επιχειρήσεις στιςπεριοχές του Ιζιούμ και του Σεβεροντονέτσκ, μεταξύ Χαρκόβου και Ντονέτσκ. Πρόκειται για επαρχία-κλειδί, όχι μόνο για τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς αλλά και για τον έλεγχο των αγωγών φυσικού αερίου και τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ρώσων νοτιότερα.

08:20

Σ. Μισέλ: Υπό απειλή η παγκόσμια ασφάλεια

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που επισκέπτεται σήμερα τη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που επλήγη ποτέ από ατομική βόμβα, δήλωσε ότι η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Κατά την άποψη του κ. Μισέλ, η Χιροσίμα υπενθυμίζει «πόσο επείγον είναι» να ενισχυθούν οι διεθνείς κανόνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό και για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ο Σαρλ Μισέλ κατά την επίσκεψή του στη Χιροσίμα σήμερα το πρωί (φωτ.: Reuters).

«Ενώ μιλάμε, η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται. Η Ρωσία, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο (...) επιτίθεται στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας κάνοντας αισχρές και απαράδεκτες αναφορές στη χρήση πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ιαπωνική πόλη.

08:07

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Η λέξη «πυρηνικά» ψιθυρίζεται όλο και περισσότερο, προκαλώντας τρόμο ανά την Υφήλιο, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και η ρωσική επιθετικότητα όχι μόνο δεν αποκλιμακώνονται αλλά επιδεινώνονται περαιτέρω μέρα με την ημέρα. Η πρόθεση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προκαλεί νέα τρικυμία στη Μόσχα, ενώ στην ανατολική Ουκρανία το αίμα ρέει όλο και περισσότερο.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων τις τελευταίες ώρες εντός και εκτός Ουκρανίας:

  • «Προφανή στρατιωτική ήττα» έχει υποστεί η Ρωσία στην Ουκρανία, ανέφερε στο νυχτερινό του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που τα ουκρανικά στρατεύματα προελαύνουν βορείως του Χαρκόβου απελευθερώνοντας κατεχόμενα χωριά κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
  • Οργίλη ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην ανακοίνωση της φινλανδικής ηγεσίας περί ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οι ρωσικές απειλές που εκτοξεύθηκαν περί αντιμέτρων κατά της Φινλανδίας απαντήθηκαν από σθεναρή αντίδραση των ΗΠΑ υπέρ του Ελσίνκι.
  • «Η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται», δήλωσε από τη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το πρωί της Παρασκευής.
  • Η Ρωσία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Ντονμπάς, με προέλαση στις περιοχές και του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπως παραδέχονται οι Ουκρανοί, ενώ άλλοι πέντε άμαχοι έπεσαν νεκροί στο Ντονέτσκ το τελευταίο 24ωρο.
  • Ρώσος διανοούμενος εκτιμά ότι η άποψη του Κρεμλίνου είναι ότι ακόμη και σε πυρηνικό χτύπημα της Ρωσίας το ΝΑΤΟ θα αποφύγει να αντιδράσει.
  • Η βρετανική θέση είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αυτοεξευτελίζεται σε στο παγκόσμιο προσκήνιο, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ζητώντας ακόμη σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας, μιλώντας σε συνάντηση της G7.
  • Σοκ έχουν προκαλέσει οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα με απρόκλητες εκτελέσεις αμάχων στις κατεχόμενες από τους Ρώσους περιοχές, μολονότι η ανακάλυψη νεκρών πολιτών με σφαίρες στο κεφάλι και την πλάτη στα περίχωρα του Κιέβου από τον Απρίλιο είχαν ήδη συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.
  • Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με εγκλήματα πολέμου που φέρονται να έχουν διαπράξει οι Ρώσοι εισβολείς στην Ουκρανίας.
07:51

Κλιμακώνει η Ρωσία τις επιθέσεις στο Ντονμπάς

Οι εισβολείς έχουν καταγράψει εδαφικά κέρδη, παραδέχονται οι Ουκρανοί.

07:49

Η πρώην πρόεδρος της Λετονίας στην «Κ»: Δεν πρέπει να πιστεύουμε ό,τι λέει ο Πούτιν

Η πρώην πρόεδρος της Λετονίας, Βάιρα Βίκε – Φραϊμπέργκα, σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης αποκλειστικά στην «Κ», μιλάει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη «σχέση» της Σοβιετικής Ενωσης – (σύγχρονης) Ρωσίας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

07:49

Ανοίξτε τα λιμάνια, λέει ο Μπλίνκεν

25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είναι μπλοκαρισμένοι στην Οδησσό.

07:49

Νέες συνομιλίες για τη σωτηρία των υπερασπιστών του Αζοφστάλ

Σκοπός είναι να διασωθούν οι στρατιωτικοί που είναι παγιδευμένοι στη χαλυβουργία

07:44

Τι προβλέπουν έξι «σοφοί» για τον πόλεμο

Εξι άνθρωποι του πνεύματος από τη Δύση σχολιάζουν την εισβολή στην Ουκρανία, το πώς άρχισε, τι σημαίνει και τι φέρνει.