Έλον Μασκ – Τwitter: Γιατί δεν προχωράει το ντιλ; «Είναι τα λεφτά, ανόητε»

Έλον Μασκ – Τwitter: Γιατί δεν προχωράει το ντιλ; «Είναι τα λεφτά, ανόητε»

Ο Έλον Μασκ θα μπορούσε να κάνει πίσω ή να επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία εξαγοράς του Τwitter... για λόγους οικονομικούς, όπως σημειώνουν αναλυτές.

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε μόλις λίγες ώρες, στις 13 Μαΐου, ο Έλον Μασκ είχε κάνει δύο – εν μέρει αντιφατικές μεταξύ τους – αναρτήσεις στο twitter.

Με την πρώτη, ενημέρωνε τους χρήστες πως η συμφωνία για την εξαγορά του κοινωνικού δικτύου παγώνει  προσωρινά εν αναμονή στοιχείων που θα επιβεβαιώνουν τους υπολογισμούς ότι οι ψεύτικοι και spam λογαριασμοί αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό που είναι όντως χαμηλότερο από το 5% του συνόλου των λογαριασμών στο twitter.

Υπενθυμίζεται πως ο Μασκ είχε αναφέρει πως μια από τις προτεραιότητές του θα είναι, όταν κάνει δικό του το twitter, εάν και όποτε, να το «καθαρίσει» από ψεύτικους λογαριασμούς, spam bots κ.ά.

Μόλις λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, ο 50χρονος δισεκατομμυριούχος, με τους σχεδόν 93 εκατομμύρια ακολούθους, θα προχωρούσε και σε άλλη μια – πιο λακωνική αυτήν τη φορά – ανάρτηση, υπογραμμίζοντας προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως εξακολουθεί να θέλει να εξαγοράσει το twitter («still committed to acquisition», οι μόλις τέσσερις λέξεις που χρησιμοποίησε).   

Στο μεσοδιάστημα, η αξία της μετοχής του twitter είχε βέβαια υποχωρήσει κατά περίπου 10%, στα 40,31 δολάρια. Η προσφορά των 44 δισ. δολ. που έχει κάνει ωστόσο ο Μασκ, προκειμένου να κάνει δική του την εν λόγω πλατφόρμα, αξιολογεί τη μετοχή της αρκετά υψηλότερα: στα 54,20 δολ.

Πηγές που επικαλείται ο Guardian υποστηρίζουν ότι ο Μασκ θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδιώξει να διαπραγματευτεί μια νέα χαμηλότερη τιμή αγοράς για το twitter.

Ο Dan Ives, αναλυτής της αμερικανικής Wedbush Securities, βλέπει τρεις πια επιλογές: 1) το ντιλ θα καταρρεύσει 2) ο Μασκ θα καταφέρει να διαπραγματευτεί μια νέα χαμηλότερη τιμή αγοράς 3) ο Μασκ θα αποσύρει την προσφορά του πληρώνοντας όμως το ύψους 1 δισ. δολ. breakup fee.

«Υποψιάζομαι ότι οι ανησυχίες του Μασκ αναφορικά με την εξαγορά του Twitter έχουν να κάνουν με τα χρήματα και πως δεν έχουν καμία σχέση με το πόσα bots κυκλοφορούν στην πλατφόρμα», γράφει από την πλευρά του ο Τίμοθι Ο’Μπράιαν στο Bloomberg.

«Αν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ήθελε να είναι πιο ειλικρινής, θα έπρεπε ίσως να αναγνωρίσει ότι η κύρια πιστωτική του κάρτα – οι μετοχές του στην Tesla Inc. – δεν έχει την αγοραστική δύναμη που είχε κάποτε», συνεχίζει ο Ο’Μπράιαν στο άρθρο του.

Ο Μασκ παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα διατεθειμένος να καταβάλει 43 δισ. δολ. για να αποκτήσει το Twitter, εκείνος όμως είχε μόνο περίπου 3 δισ. δολ. σε μετρητά στο χέρι, όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο του Bloomberg.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, που υπολογιζόταν τότε σε περίπου 259 δισ. δολ., ήταν «δεσμευμένο» στις μετοχές του στην Tesla. Από τότε ωστόσο, οι μετοχές της Tesla έχουν χάσει περίπου το 36% της αξίας τους, με αποτέλεσμα πλέον η περιουσία του Μασκ να έχει υποχωρήσει από τα 259 δισ. δολ. στα περίπου 215 δισ. δολ.

Ο Μασκ είχε πει αρχικά ότι θα έβαζε 21 δισ. δολ. από τα δικά του χρήματα στη συμφωνία για την εξαγορά του twitter, πιθανώς πουλώντας ένα μέρος των μετοχών που εκείνος έχει στην Tesla. Έκτοτε, όντως πούλησε περίπου 8,5 δισ. δολ. σε μετοχές. Τράπεζες επρόκειτο να του χορηγήσουν  ένα δάνειο ύψους 12,5 δισ. δολ., με ενέχυρο άλλα 62,5 δισ. δολ. μετοχών της Tesla. Για να συμπληρωθούν, δε, τα 43 δισ. δολ. θα έπαιρνε πάνω του και το ίδιο το twitter ένα χρέος 13 δισ. δολ.   

Οι όροι έχουν, όμως, αλλάξει από τότε. Ο Μασκ φέρεται να βρήκε επενδυτές που θα ήταν διατεθειμένοι να βάλουν 12,5 δισ. δολ., πράγμα που θα του επέτρεπε να μην λάβει εκείνο το τραπεζικό δάνειο που προαναφέραμε με ενέχυρο μέρος του μεριδίου που εκείνος διατηρέι στην Tesla.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά διανύει περίοδο κλυδωνισμών το τελευταίο διάστημα, κλυδωνισμών που μεταφράζονται σε απώλειες για εταιρείες όπως είναι η Tesla του Έλον Μασκ. Όλα αυτά θα μπορούσαν, βέβαια, να αλλάξουν και πάλι, ωστόσο οι πραγματικότητες της αγοράς, οι δυσαρεστημένοι επενδυτές της Tesla και το πορτοφόλι που αδειάζει θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως δυσοίωνα σημάδια για τον Μασκ που ίσως αναγκαστεί να αναθεωρήσει κάποια από τα σχέδιά του.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή