Μικρές καθημερινές απολαύσεις φέρνουν την ευζωία

Μικρές καθημερινές απολαύσεις φέρνουν την ευζωία

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να μειώσει το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βελτιώσει τον ύπνο και την ενέργεια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία διετία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχεί μία σύσταση: «Ωραιοποιήστε τη ζωή σας». Πρόκειται για μια συμβουλή που μεταβλήθηκε σε τάση, αποκτώντας ορμή στους πιο σκοτεινούς μήνες της πανδημίας. Στην πραγματικότητα, δεν είναι άλλο παρά ένα κάλεσμα για να εκτιμήσουμε οτιδήποτε έχουμε μπροστά μας και να ζούμε με ένα στόχο, όσο πεζές και αν είναι οι καθημερινές δραστηριότητές μας. Είναι μία υπόμνηση να αναζητούμε στιγμές ομορφιάς και να απολαμβάνουμε ακόμη και τα πιο απλά πράγματα.

Βίντεο με την επισήμανση #romantice your life, που αναρτήθηκαν στο TikTok από νέες γυναίκες, είχαν περισσότερες 525 εκατομμύρια θεάσεις. Το Instagram, επίσης, κατακλύστηκε από άλλες 28.000 αναρτήσεις, με ηλιοβασιλέματα σε ακρογιάλια, δείπνα σε κομψά στρωμένα τραπέζια και συναντήσεις για τσάι σε υπέροχα σερβίτσια.

Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε όλοι να πραγματοποιήσουμε ταξίδια-αστραπή στην Ιταλία, ούτε να τρέξουμε ξυπόλυτοι σε λιβάδια γεμάτα με αγριολούλουδα, όπως κάνουν κάποιοι που ασπάζονται την τάση. Ομως η συντριπτική πλειονότητα όσων την ακολουθούν απορρίπτει το κύριο μήνυμα της εποχής, που εξωθεί τον κόσμο να αγοράζει περισσότερα υλικά αγαθά. Ταυτόχρονα απορρίπτει την αισθητική που προωθεί «όμοιο για όλους» χάρτη προς την ευζωία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η νέα τάση κατάφερε να επιβιώσει επειδή αποτελεί έναν νέο τρόπο εξερεύνησης της ενσυνειδητότητας, της πρακτικής, δηλαδή, που επιβάλλει να εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στη στιγμή και να αντιλαμβανόμαστε αισθήσεις, σκέψεις και συναισθήματα χωρίς να τα κρίνουμε. Η ενσυνειδητότητα, άλλωστε, προσφέρει την εντύπωση ότι διαθέτουμε τον έλεγχο, κάτι που μας έλειψε τους μήνες της πανδημίας.

Η νέα τάση συνδυάζει την ενσυνειδητότητα, τη θετική ψυχολογία και πολλά άλλα, επισημαίνει ο Ερικ Β. Λουκς, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών και επικεφαλής του Κέντρου Ενσυνειδητότητας του Πανεπιστημίου Μπράουν. Στο νέο του βιβλίο, «The Mindful College Student», δείχνει με ποιον τρόπο η ενσυνειδητότητα μπορεί να μειώσει το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και τα επίπεδα ενέργειας, ενισχύοντας τη σύνδεση με τον πυρήνα της ύπαρξής μας. Στην πραγματικότητα, υποδεικνύει ότι η χαρά μπορεί να κρύβεται και στα πιο μικρά και ανέξοδα πράγματα, όπως να χοροπηδάς με το παιδί σου στα νερά της βροχής ή να απολαμβάνεις καθιστός το τσάι σου, αντί να κάνεις χίλια άλλα πράγματα ταυτόχρονα.

Aυτή η προσέγγιση οδηγεί και σε βαθύτερα ερωτήματα. Τι είναι, τελικά, αυτό που μας γεννάει ευτυχία; Μήπως είναι ένα πανάκριβο ταξίδι ή μια καινούργια ζακέτα που μας αρέσει; Ή μήπως τελικά θα πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε την «τέλεια στιγμή» και να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε το παρόν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή