Φινλανδία – Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Η Ρωσία απειλεί, η Στοκχόλμη στέλνει διπλωμάτες στην Άγκυρα

Φινλανδία – Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Η Ρωσία απειλεί, η Στοκχόλμη στέλνει διπλωμάτες στην Άγκυρα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία, συνεχίζοντας την ρητορική απειλών της Μόσχας ενόψει της διαφαινόμενης ενσωμάτωσης Ελσίνκι και Στοκχόλμης στη Συμμαχία.

Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως έγραψαν οι FT, θα ήταν μια από τις πιο σημαντικές και εκτεταμένες συνέπειες του πλήρους πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, με την κοινή γνώμη και στις δύο χώρες να στρέφεται μαζικά υπέρ μιας τέτοιας κίνησης από τον Φεβρουάριο.

Η πιθανή ένταξή τους θα μεταμορφώσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας στη βόρεια Ευρώπη και θα διευκόλυνε τη συμμαχία να υπερασπιστεί τις χώρες της Βαλτικής. Θα υπερδιπλασιάσει επίσης το μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, η οποία έχει απειλήσει με «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» εάν η μία από τις δύο χώρες ενταχθεί στη συμμαχία.

Η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Τουρκία 

Από την πλευρά της, η Σουηδία στέλνει διπλωματικό κλιμάκιο στην Τουρκία, προκειμένου να αμβλύνει τις ενστάσεις της Άγκυρας στα σχέδια ένταξης στη Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της σκανδιναβικής χώρας, Πίτερ Χουλκβιστ. 

Σύμφωνα με δήλωση του στη δημόσια σουηδική τηλεόραση, η Σουηδία «στέλνει ομάδα διπλωματών για διάλογο με την Τουρκία, προκειμένου να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το ζήτημα». 

Εντός της ημέρας αναμένεται η οριστική απόφαση της Βουλής της Σουηδίας, ένα βήμα περισσότερο τυπικό, μιας και η πλειοψηφία υπέρ της ένταξης θεωρείται δεδομένη. Αντίστοιχη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Φινλανδία. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή