ΗΠΑ: Ο Τζεφ Μπέζος επιτίθεται στον Τζο Μπάιντεν για τους φόρους – Σκληρή απάντηση από τον Λευκό Οίκο

ΗΠΑ: Ο Τζεφ Μπέζος επιτίθεται στον Τζο Μπάιντεν για τους φόρους – Σκληρή απάντηση από τον Λευκό Οίκο

Με σειρά από tweets, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επειδή θέτει θέμα φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων. Σκληρή απάντηση από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σειρά από tweets, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και στους Δημοκρατικούς για την στάση τους στο θέμα της φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο 58χρονος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως «παραπληροφορεί» και «αποπροσανατολίζει» την αμερικανική κοινή γνώμη. Αιτία: μια ανάρτηση που είχε κάνει νωρίτερα ο Μπάιντεν αναφορικά με τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. «Θέλετε να ρίξετε τον πληθωρισμό; Ας εξασφαλίσουμε ότι οι πλουσιότερες επιχειρήσεις θα πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί»: Αυτό ήταν που ανέφερε ο Μπάιντεν στο tweet το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του Μπέζος.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο ιδρυτής της Amazon (και ιδιοκτήτης, παράλληλα, της Blue Origin, της Washington Post κ.ά.) κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως «παραπληροφορεί» και «παραπλανεί» όταν συνδέει τον πληθωρισμό, που ειρήσθω εν παρόδω έχει όντως χτυπήσει κόκκινο στις ΗΠΑ αγγίζοντας υψηλό δεκαετιών, με την φορολογία των επιχειρήσεων.

«Η αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις είναι καλό να συζητηθεί. Ο περιορισμός του πληθωρισμού είναι κρίσιμο να συζητηθεί. Το να τα συνδυάσεις αυτά τα δύο είναι απλώς αποπροσανατολιστικό», έγραψε στο twitter o 58χρονος δισεκατομμυριούχος. «Ο αποπροσανατολισμός δεν βοηθά τη χώρα», επανήλθε ο ίδιος, με νέο tweet μια ημέρα αργότερα, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα το οποίο όμως είναι «ευαίσθητο» για την Amazon, όπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. Κι αυτό διότι η Amazon είχε προ φόρων έσοδα ύψους 36 δισ. δολ. το 2021 για τα οποία όμως η ίδια δηλώνει ότι χρωστά μόλις 2 δισ. δολ. σε ομοσπονδιακούς φόρους (μόλις 6%).

Στην «κόντρα» μπήκε όμως και ο Δημοκρατικός άλλοτε υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς που, με ανάρτησή του στο twitter, επιτέθηκε στον Μπέζος. «Παραπληροφόρηση είναι η Amazon να κατηγορεί τον “πληθωρισμό” για μια αύξηση 17% στις τιμές, ενώ η ίδια έχει κέρδη ρεκόρ ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποφεύγει φόρους ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», έγραψε στο twitter o γερουσιαστής από το Βερμόντ.

«Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να καταλάβει κανείς γιατί ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Γη αντιτίθεται σε μια οικονομική ατζέντα για τη μεσαία τάξη που μειώνει τα κόστη για τις οικογένειες, καταπολεμά τον πληθωρισμό και συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος ζητώντας από τους πλουσιότερους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις να πληρώσουν το μερίδιό που τους αναλογεί. Δεν προκαλεί έκπληξη ούτε και το γεγονός ότι αυτό το tweet έρχεται μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Μπάιντεν με συνδικαλιστές, συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων της Amazon», δήλωσε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Τζεφ Στάιν της Washington Post.  

Με πληροφορίες από New York Times, Washington Post  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή