Γερμανία: To κόστος ζωής «ψαλίδισε» τα ποσοστά του SPD

Γερμανία: To κόστος ζωής «ψαλίδισε» τα ποσοστά του SPD

Ως μήνυμα για νέο γύρο μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού από την πληθωριστική κρίση ερμήνευσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Σολτς την ήττα στις περιφερειακές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την Κυριακή.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ. Ως μήνυμα για νέο γύρο μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού από την πληθωριστική κρίση ερμήνευσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Σολτς την ήττα στις περιφερειακές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την Κυριακή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του απερχόμενου πρωθυπουργού Χέντρικ Βιστ παρέμειναν στην πρώτη θέση, ανεβάζοντας τα ποσοστά τους κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι μεγάλοι νικητές της ημέρας ήταν οι Πράσινοι της Μόνα Νόιμπαουρ, που σημείωσαν άνοδο 11 μονάδων.

Στο πάλαι ποτέ προπύργιό τους, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Τόμας Κουτσάτι αρκέστηκαν στο 26,7%, ποσοστό 4,5 μονάδες χαμηλότερο από την ήττα του 2017, η οποία είχε θέσει τέλος στη μακρά σοσιαλδημοκρατική κυριαρχία στην κυβέρνηση του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου. Θεωρητικά, οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, όπως συμβαίνει και στο Βερολίνο, αν και ο πιθανότερος συνδυασμός είναι μια συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Πρασίνων.

Πράσινοι και Χριστιανοδημοκράτες οι μεγάλοι νικητές των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.

Ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλίνγκμπεϊλ δήλωσε χθες ότι ίσως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καταστήσει αρκετά σαφή τα μέτρα που λαμβάνει για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που πλήττονται από την αύξηση του κόστους διαβίωσης. «Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένα σαφές σημάδι προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα αυτό», ανέφερε ο Κλίνγκμπεϊλ. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του καγκελαρίου Σολτς έχει παρουσιάσει δύο πακέτα μέτρων στήριξης, ύψους 30 δισ. ευρώ, ενώ ετοιμάζονται αυξήσεις στις συντάξεις.

Ωστόσο, οι συνταξιούχοι ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί στην κάλπη, ιδίως προς τους Φιλελεύθερους, το κόμμα του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Σύμφωνα με αναλύσεις στο εσωτερικό του κόμματος, οι συνταξιούχοι χρέωσαν στο κόμμα την ευθύνη για την εξαίρεσή τους από το επίδομα των 300 ευρώ όσον αφορά την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, το οποίο χορηγήθηκε σε «επαγγελματικά ενεργούς ενήλικες». Οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι οι τρίτες στη σειρά στις οποίες οι Φιλελεύθεροι υφίστανται δεινές απώλειες, μετά τα κρατίδια της Σάρης και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή