Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 83η ημέρα ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561863518
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 83η ημέρα ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:25

Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον Μακρόν για την εκκένωση του Αζόφσταλ

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Μακρόν για την επιχείρηση εκκένωσης Ουκρανών στρατιωτών από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, καθώς και για τη στάση του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

22:57

Ντονέτσκ: Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις

Ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν σήμερα τον θάνατο επτά αμάχων στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο σε μήνυμά του στο Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι έξι άμαχοι τραυματίστηκαν.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσει την αναφορά του Κιριλένκο από ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα σήμερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα στη Ντέσνα, ένα ουκρανικό χωριό που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου και είναι γνωστό ότι φιλοξενεί ένα μεγάλο στρατόπεδο εκπαίδευσης.

«Οκτώ νεκροί, 12 τραυματίες» ήταν ο απολογισμός της επίθεσης, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξάντρ Ιφτσένκο, εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

22:19

Ουκρανία: Η Ρωσία προετοιμάζεται για μακροχρόνια στρατιωτική κατοχή

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια στρατιωτική κατοχή. «Ο πόλεμος εισέρχεται σε μια παρατεταμένη φάση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας. «Βλέπουμε πώς στην περιοχή της Χερσόνας, στην περιοχή της Ζαπορίζια, οι Ρώσοι εισβολείς εκτελούν μηχανολογικές και οχυρωματικές εργασίες για να προχωρήσουν στην άμυνα εάν χρειαστεί».

21:15

Ο Ζελένσκι στην τελετή έναρξης των Καννών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών μέσω δορυφόρου.

Ο Ζελένσκι έχει απευθυνθεί σε διάφορα κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο για να προσπαθήσει να συγκεντρώσει υποστήριξη στις προσπάθειες της χώρας του να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

20:51

Συνάντηση του Στόλτενμπεργκ με τους Πρέσβεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί αύριο στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) με τον Πρέσβη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, Κλάους Κορχόνεν και με τον Πρέσβη της Σουηδίας στη Συμμαχία Αξελ Βέρνχοφ.  

20:43

Οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν πρόγραμμα συλλογής αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου προγράμματος που θα τους επιτρέψει να εντοπίσουν και να αναλύσουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Το Παρατηρητήριο Συγκρούσεων θα αναλύσει και θα διατηρήσει δημόσια και διαθέσιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών εικόνων και των πληροφοριών που κοινοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Το Παρατηρητήριο Συγκρούσεων είναι μια περαιτέρω απόδειξη της σταθερής υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στον λαό της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζονται γενναία τη χώρα και την ελευθερία τους ως απάντηση στον προμελετημένο, αδικαιολόγητο και απρόκλητο πόλεμο του Προέδρου Πούτιν».

20:35

Ρώσοι αξιωματούχοι θα ανακρίνουν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς που παραδόθηκαν στο Αζόφσταλ

Ρωσική ερευνητική επιτροπή θα αναλάβει την ανάκριση των Ουκρανών στρατιωτικών που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.

Η ανάκριση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που έχει ξεκινήσει η Μόσχα για «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», επισημαίνεται.

Εν τω μεταξύ, τα επτά λεωφορεία που αναχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης μεταφέροντας Ουκρανούς στρατιωτικούς που είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal έφθασαν απόψε στην πόλη Ολενίφκα κοντά στο Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 265 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν και θεωρούνται αιχμάλωτοι.

20:29

Μια πόλη στο Ντόνετσκ χτυπήθηκε από πύραυλο

Σε ένδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να επεκτείνουν το εύρος των επιθέσεών τους, Ουκρανοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν ότι η πόλη Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντόνετσκ χτυπήθηκε από πύραυλο την Τρίτη.

Η επίθεση με πυραύλους κατέστρεψε ένα πενταόροφο κτίριο στην πόλη, σύμφωνα με την περιφερειακή αστυνομία του Ντόνετσκ. Ένα άτομο είχε σκοτωθεί και ένα 9χρονο παιδί τραυματίστηκε σοβαρά.

«Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων διευκρινίζεται», ανέφερε η αστυνομία.

20:12

Οι μαχητές του Azovstal μεταφέρθηκαν στην Ολενίβκα που ελέγχεται από τη Ρωσία

Επτά λεωφορεία που μετέφεραν Ουκρανούς μαχητές που άντεξαν επί εβδομάδες εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στο χαλυβουργείο Azovstal έφτασαν στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ολενίβκα κοντά στο Ντόνετσκ, σύμφωνα με το Reuters. Το πρακτορείο TASS είπε ότι η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή σχεδίαζε να ανακρίνει τους στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους μέλη του τάγματος Azov, στο πλαίσιο έρευνας για αυτά που η Μόσχα αποκαλεί «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος».

REUTERS/Alexander Ermochenko
20:04

Ρωσία: Η εισαγγελία ζητάει να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα αυτό στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο Tass, η ρωσική ερευνητική επιτροπή θα ανακρίνει τους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Η ανάκριση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ρωσία για τις «ποινικές υποθέσεις που αφορούν τα εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», όπως τις αποκαλεί η Μόσχα.

19:59

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ζωή επιστρέφει στην Μπούκα

Περίπου 10.000 Ουκρανοί έχουν ήδη επιστρέψει στην Μπούκα, την πόλη που αιματοκύλησαν οι Ρώσοι τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τοπικές Αρχές και κάτοικοι τρέχουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές δυνάμεις.

19:50

Ουκρανία: Η Ε.Ε. άνοιξε ειδικούς διαδρόμους προμήθειας καυσίμων

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ειδικούς διαδρόμους προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform επικαλούμενο την ιστοσελίδα της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία αυτή ήταν η απάντησή του σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με στελέχη του τομέα καυσίμων. Στη διάσκεψη αυτή συζητήθηκε το θέμα της κάλυψης της αγοράς σε καύσιμα.

19:44

Ζελένσκι: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με Μακρόν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε σήμερα πως είχε μια «μακροσκελή και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ενημέρωσα για την πορεία των εχθροπραξιών, την επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών από το Azovstal και το όραμα για τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας. Έθεσα το ζήτημα της προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία», αναφέρει η ανάρτηση που έκανε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Συζητήσαμε επίσης για την αμυντική υποστήριξη από τη Γαλλία, την προετοιμασία του έκτου πακέτου κυρώσεων (της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας) και πιθανούς τρόπους για τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αίτηση μας να αποκτήσουμε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ», σημειώνει ο Ουκρανός πρόεδρος.

19:10

Μπορέλ: Δεν ξέρω πόσο ακόμη μπορεί να αντισταθεί η Ρωσία στην Ουκρανία

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι εάν οι αριθμοί και οι αναφορές είναι αληθινές, ο ρωσικός στρατός υπέστη «εντυπωσιακές απώλειες» κατά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν θα τολμούσα να κάνω μια υπόθεση για το πόσο καιρό μπορεί να αντισταθεί η Ρωσία», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας. «Αν είναι αλήθεια ότι η Ρωσία έχει χάσει το 15% των στρατευμάτων της από την αρχή του πολέμου, αυτό είναι παγκόσμιο ρεκόρ των απωλειών ενός στρατού που εισβάλλει σε μια χώρα», πρόσθεσε.

18:58

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Στέλνει μεγάλη ομάδα ερευνητών στην Ουκρανία

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη στην Ουκρανία μιας ομάδας 42 ερευνητών και ειδικών, στην πιο σημαντική αποστολή από άποψη δυναμικού που έχει σταλεί ποτέ επί τόπου, προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

«Επιβεβαιώνω πως σήμερα το γραφείο μου έστειλε μια ομάδα που αποτελείται από 42 ερευνητές, ειδικούς στη μεθοδολογία εγκληματολογικής έρευνας και άλλο προσωπικό υποστήριξης στην Ουκρανία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Καρίμ Χαν, ο οποίος πρόσθεσε πως πρόκειται για «την πιο σημαντική αποστολή από άποψη δυναμικού που έχει αναπτυχθεί ποτέ επί τόπου σε μία και μόνη φορά».

18:31

Το ρωσικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης ανταλλαγής αιχμαλώτων με μαχητές του ουκρανικού τάγματος Αζόφ 

Το ρωσικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με μαχητές του ουκρανικού τάγματος Αζόφ, δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, μετά την παράδοση Ουκρανών υπερασπιστών του χαλυβουργείου Αζοφστάλ της Μαριούπολης στις ρωσικές δυνάμεις.

Το τάγμα Αζόφ, μια κάποτε εθνικιστική πολιτοφυλακή που έχει ενσωματωθεί στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας, έγινε το σύμβολο αντίστασης κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη, η οποία βίωσε ορισμένες από τις σφοδρότερες μάχες σε αυτό που η Μόσχα αποτελεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. 

Ωστόσο η Μόσχα θεωρεί πως το τάγμα είναι ο κύριος αυτουργός του καταγγελλόμενου από την Ρωσία ριζοσπαστικού αντιρωσικού εθνικισμού στην Ουκρανία ή ακόμα και ναζισμού από τον οποίο λέει ότι πρέπει να προστατεύσει τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας. Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, προεδρος της Δούμας, δήλωσε πως τα μέλη του είναι «εγκληματίες ναζί» που δεν πρέπει να περιληφθούν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων.«Είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

Ο ιστότοπος της Δούμας αναφέρει ότι ζήτησε από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές άμυνας και ασφάλειας να ετοιμάσουν οδηγίες προς αυτό τον σκοπό.

Το τάγμα αρνείται ότι είναι φασιστικό, ρατσιστικό ή νεοναζιστικό και η Ουκρανία λέει ότι έχει μεταρρυθμιστεί και έχει απομακρυνθεί από τις ριζοσπαστικές εθνικιστικές καταβολές του. Το Κίεβο αρνείται επίσης ότι οι Ρωσόφωνοι διώκονται στην Ουκρανία και λέει ότι ο ισχυρισμός ότι έχει μια φασιστική ατζέντα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επαναλαμβάνεται καθημερινά σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είναι αβάσιμο πρόσχημα για τη ρωσική επιθετικότητα.

18:24

Οι Ουκρανοί μαχητές απομακρύνονται από το Azovstal

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι είδε τουλάχιστον επτά λεωφορεία που μετέφεραν Ουκρανούς μαχητές από το χαλυβουργείο στη Μαριούπολη.

Η αυτοκινητοπομπή συνοδευόταν από φιλορωσικές ένοπλες δυνάμεις και ορισμένοι από τους Ουκρανούς στρατιώτες δεν φαίνονταν τραυματισμένοι.

Νωρίτερα, η Ρωσία δημοσίευσε ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει Ουκρανούς μαχητές να παραδίδονται στο συγκρότημα.

REUTERS/Alexander Ermochenko

Η Μόσχα ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι πάνω από 250 Ουκρανοί μαχητές στο χαλυβουργείο παραδόθηκαν και ότι 51 θα νοσηλευτούν για σοβαρούς τραυματισμούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγγυήθηκε ότι όλοι θα τύχουν μεταχείρισης «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν ήδη πραγματοποιήσει αρκετές ανταλλαγές αιχμαλώτων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε πως «μια διαδικασία ανταλλαγής θα λάβει χώρα» για την επιστροφή των στρατιωτών.

18:09

Ιταλία: Ο ενεργειακός κολοσσός της Εni άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprom Bank

17:50

Σολτς: Η Φινλανδία και η Σουηδία μπορούν να βασίζονται στη στήριξή μας

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως «ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία και για την Ευρώπη» και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση αντίδρασης της Ρωσίας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης, «οι δύο χώρες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν Ντάνιελ Ρις, ο κ. Σολτς τόνισε ότι έχει επισημάνει «ρητά και σκοπίμως» ότι η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη υποχρεωμένες η μία απέναντι στην άλλη μέσω του ΟΗΕ και κυρίως μέσω της ΕΕ. «Ειδικά σε αυτή την πολύ ειδική κατάσταση, μπορούν να βασίζονται πάνω μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να ενισχυθεί και η στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ, μέσω κοινών ασκήσεων στην Βαλτική Θάλασσα.

17:28

Το κυνήγι των Ρώσων κατασκόπων

Ο δύσκολος αγώνας των Ουκρανών για να εντοπίσουν πληροφοριοδότες που μεταφέρουν στους Ρώσους πολύτιμα δεδομένα για στόχους υψηλής αξίας. Καθημερινό φαινόμενο οι συλλήψεις

17:28

Interfax: Ρώσος εισαγγελέας ζητά να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» το σύνταγμα Αζόφ

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει το σύνταγμα Αζόφ της Ουκρανίας ως «τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Τρίτη, επικαλούμενο το υπ. Δικαιοσύνης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας έχει προγραμματιστεί να εκδικάσει την υπόθεση στις 26 Μαΐου, αναφέρει το Interfax.

16:47

Σαουδική Αραβία: Η περισσότερο ωφελημένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο κρατικός σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός της Saudi Aramco παρουσιάζεται να έχει ωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλον μέχρι στιγμής από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

16:47

Ο Πούτιν προειδοποιεί για «μη αναστρέψιμες συνέπειες» για την Ευρώπη εάν απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο

Τις τελευταίες εβδομάδες ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ ισχυρίζονται ότι το μπλοκ πλησιάζει πιο κοντά σε μια νέα περίοδο κυρώσεων που θα περιλάμβανε κάποια μορφή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι συνομιλίες είναι παρατεταμένες λόγω του βαθμού εξάρτησης πολλών χωρών από τη Ρωσία για εισαγωγές ενέργειας, αν και η Γερμανία έχει σηματοδοτήσει ότι είναι αποφασισμένη να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αξιωματούχους, επανέλαβε μία σειρά από προειδοποιήσεις: «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο εάν τέτοιες προτάσεις γίνουν πραγματικότητα», είπε σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν «μη αναστρέψιμες συνέπειες για ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

16:36

Ουκρανία: «Δεν θα υπογράψει» με τη Ρωσία συμφωνίες τύπου Μίνσκ

Η Ουκρανία θεωρεί απαράδεκτες τις πρωτοβουλίες να δοθούν στους Ρώσους ορισμένα εδάφη της για την επίτευξη ειρήνης, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ, κατά την διάρκεια ενημερωτικού μαραθωνίου με την συμμετοχή ουκρανικών τηλεοπτικών δικτύων, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Το τίμημα του πολέμου είναι πολύ μεγάλο. Έχουν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι. Και δεν έχουν απλά σκοτωθεί, αλλά έχουν βασανιστεί, κυνικά, επειδή αυτή είναι η φιλοσοφία της Ρωσικής Ομοσπονδίας: να έρθει στην Ουκρανία και να σκοτώνει κυνικά ανθρώπους. Όχι απλά να σκοτώνει, αλλά να το κάνει αυτό με τρόπο κυνικό και μαζικό, να βιάζει. Αυτή η κοσμοθεωρία είναι απαράδεκτη για μας, να δώσουμε κάτι στην Ρωσική Ομοσπονδία και να υποκρινόμαστε ότι έγινε κάποιος μικρός πόλεμος. Αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, διαβεβαίωσε ότι υπογραφές συμφωνιών τύπου Μινσκ-2 δεν θα υπάρξουν, καθώς παρόμοιες αποφάσεις θα αναστείλουν τον πόλεμο για κάποιο διάστημα.

16:36

Ουκρανία: Σχεδόν 28.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις

Η Ουκρανία δημοσίευσε τα τελευταία της στοιχεία για τις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες. Ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 27.900 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 3.009 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού έχουν καταστραφεί.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις ουκρανικές αρχές και δεν μπορούν να διασταυρωθούν ανεξάρτητα.

16:35

Ουκρανία: Οκτώ νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε χωριό βόρεια του Κιέβου

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σήμερα από ρωσικό πλήγμα στην Ντέσνα, ένα ουκρανικό χωριό που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου και είναι γνωστό ότι φιλοξενεί ένα μεγάλο στρατόπεδο εκπαίδευσης.

«Οκτώ νεκροί, 12 τραυματίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξάντρ Ιφτσένκο, ο εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

16:34

Ζελένσκι για Αζόφσταλ:Χρειαζόμαστε ζωντανούς τους ήρωες μας

16:26

Πρόεδρος Φινλανδίας: Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας μπορούν να ξεπεραστούν

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός πρόεδρος.

Η Τουρκία εξέπληξε πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ όταν είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας όταν οι δύο χώρες έκαναν το ευρέως αναμενόμενο βήμα να συμφωνήσουν να αιτηθούν την ένταξή τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία αυτή την εβδομάδα.

16:20

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Βέβαιη για την ταχεία ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, θεωρεί ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ, παρά τις τουρκικές επιφυλάξεις και τονίζει ότι η Συμμαχία θα διασφαλίσει την προστασία των δύο χωρών κατά τη διαδικασία επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής τους.

16:08

Ουκρανία: «Σε παύση» οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία βρίσκονται σε «παύση», διότι η Μόσχα δεν επιδεικνύει κανενός είδους «κατανόηση» της κατάστασης, κατήγγειλε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε παύση», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας. «Η Ρωσία δεν επιδεικνύει ένα στοιχείο κλειδί: την κατανόηση αυτού που συμβαίνει αυτήν την στιγμή στον κόσμο και τον εξαιρετικά αρνητικό της ρόλο», συνέχισε προσθέτοντας ότι η Μόσχα «δεν κατανοεί ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται πλέον σύμφωνα με τους κανόνες της, το χρονοδιάγραμμά της ή τα σχέδιά της».

15:47

Οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο

Την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο αναμένεται να υποδεχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, 19 Μαΐου, στον Λευκό Οίκο.

15:36

Φινλανδία: «Ναι» και από το κοινοβούλιο για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στο τελευταίο «εσωτερικό» βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, το φινλανδικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης, όπως αναμενόταν. 

Κατά την ψηφοφορία, 188 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 8 κατά. 

 

15:34

Πούτιν: Είναι αδύνατο για ορισμένες χώρες της ΕΕ να εγκαταλείψουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι είναι αδύνατο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται ενεργειακά σε μεγάλο βαθμό από  από τη Ρωσία, να εγκαταλείψουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι δυτικές κυρώσεις και ένα πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο οδήγησαν σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

15:28

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Ο Ερντογάν προσπαθεί απλώς να ανεβάσει την τιμή

«Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί απλώς να ανεβάσει την τιμή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα αναλάβει την ευθύνη να γίνει η χώρα που θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Αμφιβάλλω ότι το θέμα για τον Τούρκο πρόεδρο έχει να κάνει πράγματι με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και με τις κουρδικές εξτρεμιστικές ομάδες. Αντιθέτως, ο Ερντογάν προσπαθεί να ανεβάσει την τιμή», σημείωσε ο κ. 'Ασελμπορν σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) και έκανε λόγο για «νοοτροπία παζαριού». Η αρνητική στάση της 'Αγκυρας έχει πιθανότατα σχέση με το γεγονός ότι η Τουρκία ελπίζει σε παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων, ανέφερε.

Η Άγκυρα αιτιολογεί τις επιφυλάξεις της για το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επικαλούμενη σχέσεις των δύο χωρών με το κουρδικό ΡΚΚ, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

15:02

Η Γερμανία αναμένει ταχεία ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε βέβαιη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενταχθούν γρήγορα στο ΝΑΤΟ παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι, εάν η μεταβατική φάση μεταξύ της αίτησής τους και της πλήρους ένταξής τους ήταν πιο περιορισμένη, τα μέλη της συμμαχίας θα έδιναν στις δύο χώρες τις κατάλληλες εγγυήσεις ασφαλείας.

«Υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα από την τουρκική πλευρά», είπε στο Βερολίνο την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters. «Συζητούνται, αλλά είμαι πολύ σίγουρη ότι θα υπάρξει μια γρήγορη ένταξη γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική, ιστορική στιγμή σε μια πολύ δραματική κατάσταση», πρόσθεσε.

14:28

Ουκρανικές αρχές: Οκτώ νεκροί από αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Ουκρανία

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στο χωριό Ντέσνα, στην περιοχή του Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε η περιφερειακή υπηρεσία εκτάκτων αναγκών.

14:24

Αζόφσταλ: Η Ουκρανία αναμένει ανταλλαγή κρατουμένων, Ρώσος βουλευτής μιλά για θανατική ποινή

Περίπου 260 Ουκρανοί, ανάμεσά τους περισσότεροι από 50 τραυματίες, εγκατέλειψαν το Αζόφσταλ, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο, με τους φιλορώσους αυτονομιστές από την πλευρά τους να μιλούν για «παράδοσή» τους.

14:23

Στιγμιότυπα από την 83η ημέρα του πολέμου

Δύο Ουκρανοί παρατηρούν τα συντρίμμια ενός ρωσικού ελικοπτέρου που κατέπεσε κοντά στο Χάρκοβο. AP Photo/Bernat Armangue
Η Iuliia Loseva καταρρέει κατά την διάρκεια της κηδείας του 38χρονου συζύγου της Volodymyr Losev, που έλαβε χώρα στην περιοχή της Οδησσού. 
Το γυμναστήριο ενός σχολείου που χτυπήθηκε από πύραυλο στο Ντονέτσκ. AP Photo/Andriy Andriyenko
Κατεστραμμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην μαρτυρική Μπούκα λίγο έξω από το Κίβεο. REUTERS/Jorge Silva
Ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη. REUTERS/Alexander Ermochenko
13:45

Η Ουκρανία αναμένει ανταλλαγή κρατουμένων με τους τραυματίες του Azovstal

Η Ουκρανία αναμένει να πραγματοποιήσει ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου για τους βαριά τραυματισμένους στρατιώτες που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη αργά τη Δευτέρα, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας. «Για να σωθούν ζωές, 52 από τους βαριά τραυματισμένους στρατιώτες μας απομακρύνθηκαν χθες. Αφού σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου», δήλωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ. «Εργαζόμαστε για τα επόμενα στάδια της ανθρωπιστικής επιχείρησης», πρόσθεσε.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα από το εργοστάσιο Azovstal. Η Κρατική Δούμα, κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, εξετάζει την απαγόρευση της ανταλλαγής Ουκρανών του συντάγματος Αζόφ για Ρώσους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ανέφερε ότι δεν πρέπει γίνει ανταλλαγή «εγκληματιών Ναζί». Ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι οι «εγκληματίες πολέμου» του Azov αξίζουν τη θανατική ποινή.

13:35

Σολτς: Δεν θα πάω στο Κιέβο για μια φωτογραφία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε να ανακοινώσει επίσκεψή του στο Κίεβο, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ταξίδι «δεν επιτρέπεται να είναι απλώς μια ευκαιρία για φωτογραφία», ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετά και την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μια ομάδα ανθρώπων που πάνε μέσα-έξω για μια φωτογραφία. Όταν θα το κάνω, θα πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα - και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε», δήλωσε ο κ. Σολτς σε τηλεοπτική συζήτηση με πολίτες που οργανώθηκε από τον ιδιωτικό σταθμό RTL, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

REUTERS/Annegret Hilse

 

Απαντώντας στο σχόλιο ενός από τους πολίτες, ο οποίος θεωρεί, όπως είπε, σημαντικό και τον συμβολισμό, π.χ. της επαναλειτουργίας της γερμανικής πρεσβείας στο Κίεβο από την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο καγκελάριος σημείωσε: «Δεν υποτιμώ τίποτα, αλλά είμαι υπέρ της σοβαρής πολιτικής». Πρόσθεσε ότι ήταν λογικό η κ. Μπέρμποκ να μεταβεί στο Κίεβο για να ανοίξει και πάλι την πρεσβεία. «Θα πάρουμε βήμα βήμα τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε.

13:32

Φινλανδός πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Είμαι βέβαιος πως θα επιλύσουμε τις διαφορές με Τουρκία

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα έρθουν σε συμφωνία με την Τουρκία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, διεμήνυσε ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο. 

«Οι δηλώσεις της Άγκυρας έχουν σκληρύνει τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο είμαι βέβαιος πως με τη βοήθεια εποικοδομητικών συζητήσεων, θα επιλύσουμε το πρόβλημα». 

AP Photo/Frank Augstein

 

13:29

Φυσικό αέριο: Η Φινλανδία δεν πληρώνει σε ρούβλια, δεν αποκλείει να κλείσει την κάνουλα η Ρωσία 

Η διαχειρίστρια εταιρεία φυσικού αερίου της Φινλανδίας, Gasum, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να πληρώσει τις ρωσικές προμήθειες σε ρούβλι, σημειώνοντας πως θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό για διαμάχη με τη Gazprom 

Όπως ανέφερε, επίσης, δεν αποκλείει η Μόσχα να κλείσει ολοκληρωτικά την κάνουλα του φυσικού αερίου προς το Ελσίνκι

13:28

Κίεβο: Οι αμυνόμενοι στη Μαριούπολη άλλαξαν την πορεία του πολέμου

Οι αμυνόμενοι στη Μαριούπολη άλλαξαν την πορεία του πολέμου αντέχοντας επί 82 ημέρες, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από το χαλυβουργείο Azovstal, το τελευταίο προπύργιο άμυνας, ήταν δύσκολες, αλλά υπήρχε ελπίδα πως θα ήταν επιτυχείς.

13:25

Η Ρωσία απελαύνει δύο Φινλανδούς διπλωμάτες 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απελαύνει δύο διπλωμάτες από τη φινλανδική πρεσβεία στη Μόσχα ως αντίποινα μετά την απόφαση του Ελσίνκι να απελάσει δύο διπλωμάτες του.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι διαμαρτύρεται για «τη συγκρουσιακή πορεία της Φινλανδίας απέναντι στη Ρωσία», αναφερόμενο πιθανώς στα σχέδια της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

13:21

Ρώσος βουλευτής: Οι «εγκληματίες πολέμου» του Azov αξίζουν τη θανατική ποινή

Ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες με το Κίεβο, ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι οι «εγκληματίες πολέμου» του Azov αξίζουν τη θανατική ποινή.

«Δεν τους αξίζει να ζουν μετά τα τερατώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπράξει και που διαπράττουν συνεχώς εναντίον των κρατουμένων μας», είπε.

13:19

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενδέχεται να απαγορεύσει την ανταλλαγή Ουκρανών του Azov με Ρώσους στρατιωτικούς

Η Κρατική Δούμα, κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, εξετάζει την απαγόρευση της ανταλλαγής Ουκρανών του συντάγματος Αζόφ για Ρώσους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ανέφερε ότι δεν πρέπει γίνει ανταλλαγή «εγκληματιών Ναζί».

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

 

13:13

Κρεμλίνο: Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες η αντιμετώπιση των Ουκρανών που παραδόθηκαν στο Azovstal

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ουκρανοί που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal θα τύχουν αντιμετώπισης «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», κάτι που σύμφωνα με τη Μόσχα, είχε εγγυηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, περισσότεροι από 250 Ουκρανοί που βρίσκονταν στο Azovstal της Μαριούπολης παραδόθηκαν έπειτα από πολλές εβδομάδες πολιορκίας.

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

 

13:11

Μόσχα κατά G7 - E.E.: «Κλοπή» αν χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ως βοήθεια προς την Ουκρανία

Κατά της G7 και της Ε.Ε. στρέφεται το Κρεμλίνο, μιλώντας για «κλοπή», σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ως οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. 

Όπως είπε η Μόσχα, θα πρόκειται για παράνομη κίνηση, η οποία θα απαιτούσε και «ανάλογη απάντηση». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχει διαμηνύσει σε συνεντεύξεις του ότι το Βερολίνο είναι ανοικτό στην εν λόγω ιδεά, σημειώνοντας ακόμη πως σχετικές προτάσεις έχουν ήδη συζητηθεί στη G7 και τους κόλπους της Ε.Ε. 

 

13:06

Υπ. Μετανάστευσης: 7.759 αφίξεις Ουκρανών τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο του 2022 καταγράφηκαν 7.759 αφίξεις Ουκρανών στην Ελλάδα, ενώ κατατέθηκαν 13.147 ηλεκτρονικές αιτήσεις προκαταγραφής για παροχή προσωρινής προστασίας, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλο.

12:46

O CEO της Naftogaz στην «Κ»: Ευθύνη της Gazprom οι επιπλοκές στις ροές αερίο

Να αυξηθούν οι ποσότητες στον σταθμό της Sudzha - Η Δύση να επιταχύνει την απεξάρτηση από τη Gazprom, η Ρωσία παίζει παιχνίδια

12:33

Βίντεο με την απομάκρυνση Ουκρανών στρατιωτών από το Azovstal

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε την απομάκρυνση στρατιωτών από το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη, σηματοδοτώντας το τέλος της πιο αιματηρής μάχης του πολέμου μέχρι στιγμής.

12:06

Μόσχα: Δεν διεξάγεται καμία μορφή συνομιλιών με το Κίεβο

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν διεξάγουν συνομιλίες «σε καμία μορφή», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο. «Όχι, δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης», σημείωσε.

12:04

Μόσχα: Πλήγματα σε φορτία με όπλα από ΗΠΑ και Ε.Ε. κοντά στο Λβιβ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία έπληξε φορτία από ΗΠΑ και Ε.Ε., τα οποία περιείχαν όπλα, κοντά στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι σειρά εκρήξεων ακούστηκαν τη νύχτα στο Λβιβ, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

11:58

Λαβρόφ: «Δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά» η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανότατα «δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά» καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν εδώ και καιρό στις στρατιωτικές ασκήσεις της συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

11:50

Ζελένσκι σε Σολτς: Υπολογίζουμε σε μεγαλύτερη γερμανική βοήθεια για ένταξη στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την κατάσταση στα μέτωπα, καθώς και για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία. Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία υπολογίζει σε μεγαλύτερη γερμανική βοήθεια σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα του για την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε.

11:34

H Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ το πρωί της Τρίτης, επικυρώνοντας και επίσημα την πρόθεσή ενσωμάτωσής της στη Συμμαχία.

«Πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό και νιώθουμε ότι φτάσαμε σε μια απόφαση που είναι η καλύτερη για τη Σουηδία. Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει (η διαδικασία ένταξης), αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει έως και έναν χρόνο. Εντός της εβδομάδας, η αίτησή μας θα κατατεθεί, μαζί με εκείνη της Φινλανδίας και θα ακολουθήσει το ενταξιακό πλαίσιο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ», ανέφερε σε δήλωσή της η Σουηδή ΥΠΕΞ. 

11:30

Η ρωσική πλευρά λέει ότι 256 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν στο Azovstal

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δήλωσαν ότι 256 Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης «παραδόθηκαν», ενώ 51 έχουν τραυματιστεί.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι εργάζεται για την απομάκρυνση όλων των στρατιωτών από το τελευταίο τους προπύργιο στη Μαριούπολη.

11:18

Μπορέλ: Ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για Φινλανδία και Σουηδία

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν. Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

11:13

Στρατιωτικός αναλυτής στη ρωσική κρατική τηλεόραση: Είμαστε σε πλήρη απομόνωση – Η αντίδραση της παρουσιάστριας

Κατά την τοποθέτησή του, ο στρατιωτικός αναλυτής ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, είναι πως η Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη γεωπολιτική απομόνωση.

10:46

«Βλέπω την κυβέρνησή μας εντελώς διαφορετικά» – Οργή και αμφισβήτηση στη Ρωσία για τις βαριές απώλειες

Οι απώλειες των Ρώσων στον ποταμό Σέβερσκι Ντονέτς, η οπισθοχώρηση στο Χάρκοβο και η βύθιση του Moskva δοκιμάζουν την κοινή γνώμη της Ρωσίας που ζητά εξηγήσεις και απόδοση ευθυνών.

09:51

Αζοφστάλ: Το εργοστάσιο που έγινε θρύλος

Η 140 ετών ιστορία του γιγαντιαίου χαλυβουργείου της Μαριούπολης που σφυροκοπείται επί δύο μήνες από τους Ρώσους

09:50

Ουκρανικός στρατός: «Σύγχρονοι ήρωες» οι μαχητές της Μαριούπολης 

Ο ουκρανικός στρατός εγκωμίασε τους μαχητές της Μαριούπολη ως «ήρωες της εποχής μας», ενώ η σταδιακή απομάκρυνση τους από το εργοστάσιο Αζοφστάλ σηματοδοτεί το τέλος της πλέον αιματηρής μάχης της ρωσικής εισβολής, αλλά και το πιθανό πέρασμα της πόλης στα χέρια των Ρώσων.

Το τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης έδωσε στην Ουκρανία «την ευκαιρία να προετοιμαστεί και να δημιουργήσει γραμμές άμυνας, στις οποίες οι στρατιώτες μας είναι ακόμη παρόντες και δίνουν μια αξιοπρεπή απάντηση στους εισβολείς, αναφέρει το ουκρανικό ΓΕΣ σε ανάρτησή του στο Facebook. «Κερδίσαμε τον κρίσιμα απαραίτητο χρόνο να συγκροτήσουμε εφεδρείες, να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας και να λάβουμε βοήθειας από τους εταίρους μας», συμπληρώνει. 

Η κατάληψη της πόλης θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στους Ρώσους να δημιουργήσουν μια στρατηγικής σημασίας «γέφυρα» με την Κριμαία. 

09:18

Σύνοψη

  • Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 264 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, έφυγαν από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη και μεταφέρθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από ρωσικές δυνάμεις.
  • Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι προσπαθεί για την απομάκρυνση των υπολοίπων δυνάμεών του από το Azovstal, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προσθέτει ότι η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς.
  • Στρατιωτικές πηγές από τη Δύση, τις οποίες επικαλείται το BBC, ανέφεραν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμπλέκεται τώρα ενεργά σε καθημερινή βάση στη λήψη αποφάσεων που συνήθως λαμβάνονται από κατώτερους αξιωματικούς.
  • Μία από τις πηγές ανέφερε στο BBC ότι αυτό είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθεί να μην πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο από τις αποτυχίες.
  • Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέμεινε και χθες ότι η χώρα του δεν θα ανάψει «πράσινο φως» για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν τρομοκράτες
  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι δεν υπάρχει απειλή για τη Ρωσία από την ένταξη των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο προειδοποίησε πως θα υπάρξει απάντηση αν δημιουργηθούν νέες στρατιωτικές υποδομές στο έδαφός τους.
08:59

UNICEF: Προειδοποιεί για «καταστροφικά» επίπεδα παιδικού υποσιτισμού 

Το κόστος για την παροχή θεραπείας που μπορεί να σώσει τις ζωές των πιο υποσιτισμένων παιδιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, εκτίμησε η UNICEF.

Το κόστος των υλικών για την παρασκευή έτοιμης προς κατανάλωση θεραπευτικής τροφής έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της παγκόσμιας κρίσης τροφίμων που προκάλεσαν ο πόλεμος και η πανδημία, επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά.

Αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση τους επόμενους έξι μήνες, επιπλέον 600.000 παιδιά ενδέχεται να μην λάβουν αυτή την κρίσιμη θεραπεία, μια πάστα υψηλής θερμιδικής αξίας η οποία περιέχει λάδι, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η UNICEF δεν διευκρίνισε πόσα χρήματα επιπλέον χρειάζονται για τη συνέχιση του προγράμματος αυτού. Εξήγησε ωστόσο ότι ένα κουτί που περιέχει 150 πακέτα της τροφής αυτής – μια ποσότητα που αρκεί για να τρέφεται ένα παιδί για έξι με οκτώ εβδομάδες μέχρι να ανακτήσει την υγεία του—κοστίζει κατά μέσο όρο 41 δολάρια.

Η αύξηση του κόστους για την παρασκευή αυτής της τροφής θα οδηγήσει σε «καταστροφικά» επίπεδα οξέος υποσιτισμού, προειδοποίησε στην ανακοίνωσή της η UNICEF.

«Ο κόσμος μετατρέπεται γρήγορα σε μια πυριτιδαποθήκη θανάτων παιδιών που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και δεινών παιδιών που υποφέρουν από τον υποσιτισμό», κατήγγειλε η εκτελεστική διευθύντρια της υπηρεσίας Κάθριν Ράσελ.

Ο υποσιτισμός, όταν δηλαδή τα παιδιά είναι πολύ αδύνατα για το ύψος τους, επηρεάζει παγκοσμίως 13,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών και ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Ακόμη και πριν τον πόλεμο και την πανδημία δύο στα τρία παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στη θεραπευτική τροφή που είναι απαραίτητη για να σωθεί η ζωή τους, τόνισε η UNICEF.

08:40

Ρωσικές αρχές: Ουκρανικά πυρά στο Κουρσκ

Πυρά δέχθηκε σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές ένα χωριό στην επαρχία Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Κατά τον περιφερειακό κυβερνήτη Ρομάν Σταροβόιτ, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αν και χτυπήθηκαν τρία σπίτια και ένα σχολείο.

08:07

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ε.Ε. πρέπει να πιέσει την Ουγγαρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει μήνυμα στην Ουγγαρία, να πιέσει τη Βουδαπέστη προκειμένου να συμφωνήσει να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. «Δεν εναπόκειται σε εμένα να εμπλακώ σε ρητορική σύγκρουση με τις αρχές της Ουγγαρίας, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δική της, οικογενειακή υπόθεση», είπε. 

«Είναι ξεκάθαρο το τι συμβαίνει, ποιος εμποδίζει την πρόοδο (στην επιβολή εμπάργκο), όμως ο χρόνος εξαντλείται και κάθε μέρα η Ρωσία εξακολουθεί να βγάζει χρήματα που ρίχνει στον πόλεμο», επέμεινε. Ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε πως εάν η ΕΕ συνεχίσει τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία θα «πληρώσει διπλά» τον πόλεμο, καθώς κατ’ αυτόν θα «χρηματοδοτεί τη ρωσική πολεμική μηχανή, την επίθεση και τις φρικαλεότητές της».

07:43

Bολιδοσκοπεί την Τουρκία o Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, έκρινε χθες βράδυ ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας ως προς τα αιτήματα που υπέβαλαν η Φινλανδία και η Σουηδία για να ενταχθούν στο NATO θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (της) για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter έπειτα από συνδιάλεξή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Νορβηγός απέφυγε να επεκταθεί.

Η Φινλανδία και η Σουηδία επισημοποίησαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο NATO μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η Άγκυρα διαμηνύει πως θα συναινέσει μόνο εάν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Χθες Δευτέρα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει στην εισδοχή στη συμμαχία κρατών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και επανέλαβε την κατηγορία του πως το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ή οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

07:37

Προσπάθει να ανακάμψει το Χάρκοβο

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι τα στρατεύματα που υπερασπίζονται την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν προελάσει μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα σημαίνει ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας μετά την πληροφορία που έχει προέλθει από δυτικές στρατιωτικές υπηρεσίες ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην περιφέρεια του Ντονμπάς είναι στάσιμη.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι το 227ο τάγμα της 127ης ταξιαρχίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία σχολιάζοντας: "Μαζί στη νίκη!".

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου Ολεχ Σινεγκούποφ έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι οι στρατιώτες του 227ου τάγματος επανατοποθέτησαν μια πινακίδα στα σύνορα με τη Ρωσία.

"Ευχαριστούμε όλους όσοι, με κίνδυνο για τη ζωή τους, απελευθερώνουν την Ουκρανία από τους ρώσους εισβολείς", είπε ο ίδιος.

Φωτογραφίες του Reuters δείχνουν συνεργεία μέσα στην πόλη να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα βομβαρδισμένα κτίρια.

07:24

Νυχτερινά πλήγματα στην Λβιβ

Σειρά εκρήξεων ακούστηκαν τη νύχτα στη Λβιβ, μεγάλη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπάρχουν απώλειες εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκρήξεων, που άρχισαν λίγο μετά τη 01:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πληροφορίες ουκρανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για οκτώ ως δέκα πλήγματα.

07:22

Περίπου 260 στρατιωτικοί έφυγαν από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ

Πάνω από 260 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ, ανέφεραν οι ουκρανοί επιτελείς. Άλλοι 211 μεταφέρθηκαν στο χωριό Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και πρόκειται να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών κρατουμένων, διευκρίνισε η Χάνα Μάλιαρ, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν από τις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ οι εναπομείναντες ουκρανοί στρατιωτικοί συνεχίζονται, πάντα το ουκρανικό επιτελείο.

REUTERS/Alexander Ermochenko

 

«Οι δραστηριότητες για τη διάσωση των υπερασπιστών που απομένουν (...) συνεχίζονται», κατά το ουκρανικό επιτελείο, που τους χαρακτήρισε «τους ήρωες της εποχής μας» που «θα μείνουν στην ιστορία για πάντα», καθώς κατ’ αυτό εμπόδισαν «να εφαρμοστεί το (ρωσικό) σχέδιο για να καταληφθεί γρήγορα η Ζαπορίζια», ουκρανική πόλη 200 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

REUTERS/Alexander Ermochenko

 

Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το ουσιώδες είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας», επιμένοντας «θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς».

Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Οχυρώθηκαν στα υπόγεια της χαλυβουργίας κατά την πολιορκία του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.