Σαουδική Αραβία: Η περισσότερο ωφελημένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σαουδική Αραβία: Η περισσότερο ωφελημένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο κρατικός σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός της Saudi Aramco παρουσιάζεται να έχει ωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλον μέχρι στιγμής από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος είναι μεγαλύτερος κερδισμένος, μέχρι στιγμής, από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Οι χαμένοι είναι, βέβαια, πολλοί: Η ίδια η Ουκρανία που δέχθηκε επίθεση – Η Ρωσία που μετράει διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες στα μέτωπα των μαχών και της οικονομίας (λόγω των κυρώσεων) – Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις σε πλήθος χωρών, που έχουν δει τιμές σειράς προϊόντων και της ενέργειας να ανεβαίνουν – Οι Ρώσοι που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων αλλά και όσοι έκαναν μπίζνες με τη Ρωσία…

Υπάρχουν όμως και κερδισμένοι από τον πόλεμο. Η Φίλιπα Νάτολ υποστηρίζει μάλιστα, μέσα από άρθρο που δημοσίευσε στο βρετανικό New Statesman, πως η χώρα που έχει ωφεληθεί μέχρι στιγμής περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η Σαουδική Αραβία. Κι αυτό, με αιχμή την κρατική σαουδαραβική πετρελαϊκή Saudi Aramco που παρουσίασε προ ημερών τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα ξεχωρίζει πια και ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση διεθνώς, έχοντας ξεπεράσει την Apple.

Οι τιμές του πετρελαίου, που έχουν ανέβει διεθνώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η τάση αποδέσμευσης πολλών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο που τις οδηγεί στις αγκάλες άλλων πετρελαιοεξαγωγών χωρών όπως είναι η Σαουδική Αραβία.

Με πληροφορίες από New Statesman

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή