Ερντογάν – ΝΑΤΟ: «Διπλά παιχνίδια» και εκβιασμοί πίσω από το βέτο σε Φινλανδία και Σουηδία

Ερντογάν – ΝΑΤΟ: «Διπλά παιχνίδια» και εκβιασμοί πίσω από το βέτο σε Φινλανδία και Σουηδία

«Διπλά παιχνίδια», «εκβιασμούς» και κινήσεις παρακινδυνευμένης ακροσφαλούς διπλωματίας «χρεώνει» ο διεθνής Τύπος στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρουσιάζεται πια να επενδύει εμμέσως και στον αντιαμερικανισμό ενόψει των επόμενων τουρκικών εκλογών.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διπλά παιχνίδια», «εκβιασμούς», παρασκηνιακά παζάρια και κινήσεις παρακινδυνευμένης ακροσφαλούς διπλωματίας «χρεώνει» ο διεθνής Τύπος στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο την άρνηση του τελευταίου να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους… όχι έναντι της Ρωσίας αλλά έναντι των Συμμάχων της Τουρκίας, τρίζοντας τα δόντια σε Φινλανδούς και Σουηδούς και μέσω αυτών στις ΗΠΑ όπως σημειώνει μερίδα αναλυτών.

Ο Τούρκος πρόεδρος απαιτεί, πλέον, πολλά (την έκδοση πλήθους φερόμενων ως «τρομοκρατών» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία στην Τουρκία, την άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που έχει επιβληθεί στην Τουρκία) «έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στις (σ.σ. τουρκικές) εκλογές», σημειώνει σε άρθρο του ο διπλωματικός συνάκτης του Guardian, Πάτρικ Γουίντουρ.

Ο Τζόναθαν Αϊλ της γνωστής βρετανικής δεξαμενής σκέψης RUSI (Royal United Services Institute) υπογραμμίζει, με δηλώσεις του στον Guardian, πως ο Ερντογάν ««ζει στα άκρα και λειτουργεί μέσα από κινήσεις υψηλού κινδύνου». 

Ο ίδιος συνεχίζει υποστηρίζοντας πως ο Τούρκος ηγέτης έχει παράλληλα και άλλους λόγους στην παρούσα φάση να κάνει πως αντιστέκεται στην Αμερική. «Η (σ.σ. τουρκική) οικονομία έχει καταρρεύσει και η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου είναι σε χαμηλά επίπεδα.» Τα δύο αυτά στοιχεία, εάν συνδυαστούν και με τον αντιαμερικανισμό που εξακολουθεί να διέπει τις διαθέσεις σημαντικής μερίδας Τούρκων ψηφοφόρων, ωθούν τον Ερντογάν στο να δώσει μια παράσταση «σύγκρουσης» με τις ΗΠΑ, με φόντο πια τη νατοϊκή προοπτική της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία (βουλευτικές και προεδρικές) είναι προγραμματισμένες κανονικά για το καλοκαίρι του 2023, πλην όμως δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και πρόωρα.    

Προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη Φινλανδών και Σουηδών στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία ζητά τώρα την έκδοση συνολικά 12 ατόμων από τη Φινλανδία (έξι «υποστηρικτών του PKK» και έξι «γκιουλενιστών») και 21 ατόμων από τη Σουηδία (έντεκα «υποστηρικτών του PKK» και δέκα «γκιουλενιστών»).

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως πρόκειται στην πραγματικότητα για παλαιές λίστες με ονόματα που δεν έχουν ανανεωθεί από το 2017 και έπειτα.

Αναλυτές εκτιμούν πως η Άγκυρα θα μπορούσε ενδεχομένως να «τα βρει» με τους Φινλανδούς, πλην όμως όχι το ίδιο εύκολα και με τους Σουηδούς.

«Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η παρέμβαση του Ερντογάν θα μπορούσε να “δέσει κόμπο” το ΝΑΤΟ για μήνες. Τώρα είναι καθήκον των διπλωματών της Συμμαχίας να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα του Ερντογάν και το τίμημα που θα έπρεπε να καταβληθεί προκειμένου εκείνος να υποχωρήσει και να αποτραπεί μια μεγάλης κλίμακας κρίση στο ΝΑΤΟ», γράφει ο Πάτρικ Γουίντουρ στον Guardian.

Όσο για τις πρόσφατες φήμες, τις οποίες διέψευσε η Μόσχα, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να επισκεφθεί την Άγκυρα στο κοντινό μέλλον, αυτές «ήταν πιθανότατα άλλο ένα μήνυμα από την πλευρά της Άγκυρας ότι εκείνη έχει χαρτιά να παίξει». «Ωστόσο είναι ακριβώς αυτό το διπλό παιχνίδι (double game) που αφήνει τόσα άλλα από τα κράτη του ΝΑΤΟ αγανακτισμένα με τις υψηλού κινδύνου πολιτικές ακροβασίες (brinkmanship) του Ερντογάν.»

Με πληροφορίες από Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή