ΕΕ: Καλεί τη Σερβία να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας

ΕΕ: Καλεί τη Σερβία να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε σήμερα από την Σερβία να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισήμανε, από την πλευρά του, την αφοσίωση της Σερβίας στην ευρωπαϊκή προοπτική.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε σήμερα από την Σερβία να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Σάρλ Μισέλ εξέφρασε με πολύ έντονο τρόπο την προσδοκία και την επιθυμία η Σερβία να συνταχθεί με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας απέφυγε να εκφράσει ανοιχτά άποψη στη συνέντευξη Τύπου και αρκέστηκε να δηλώσει ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Σερβία. Ο Βούτσιτς επισήμανε την αφοσίωση της Σερβίας στην ευρωπαϊκή προοπτική. «Επισημαίνω για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα της Σερβίας να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία με στόχο να καταστεί πλήρες μέλος της Ένωσης. Αυτό δεν αποτελεί θέμα συναισθηματικού χαρακτήρα αλλά κοινής λογικής» τόνισε ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε εκτενώς στα οικονομικά οφέλη που έχει ήδη η Σερβία από την συνεργασία με την ΕΕ και δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης και η διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου αποτελούν τις προτεραιότητες της πολιτικής του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδέα δημιουργίας της «ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας» που εκπονήθηκε από τον ίδιο και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και η οποία προβλέπει τη συμμετοχή κρατών που δεν είναι μέλη της ΕΕ κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. «Η ιδέα είναι να αποτελέσει η ευρωπαϊκή γεωπολιτική κοινότητα μια πλατφόρμα στην οποία οι χώρες θα μπορέσουν να συντονιστούν, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του Covid, στην ενέργεια, την ασφάλεια, τον εφοδιασμό τροφίμων, μια ευκαιρία για τακτική ανταλλαγή απόψεων στο ανώτατο επίπεδο», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ. Ο Βούτσιτς υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Σαρλ Μισέλ θα συνεχίσει αύριο Παρασκευή την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, με την επίσκεψη του στα Τίρανα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή