Σολτς – Ρούτε: Εκτιμούν πως η Τουρκία θα άρει το βέτο για Φινλανδία και Σουηδία

Σολτς – Ρούτε: Εκτιμούν πως η Τουρκία θα άρει το βέτο για Φινλανδία και Σουηδία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είχαν σήμερα συνάντηση στη Χάγη.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεπεισμένοι ότι οι διαβουλεύσεις με την Τουρκία θα καταλήξουν σύντομα σε συναίνεση σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα απόψε στη Χάγη.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, διευκρίνισαν ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής βαρέως οπλισμού άλλου πέρα από τα δώδεκα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000. Τάχθηκαν επίσης υπέρ της επιτάχυνσης της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και αποφάσισε να διευκολύνει με κάθε τρόπο την επικύρωση της ένταξής τους. «Έχω την εντύπωση ότι το ίδιο θέλουν και πολλές άλλες χώρες και εφόσον υπάρχει η γενική βούληση, θα ενταχθούν σύντομα», δήλωσε ο Σολτς εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να καταστεί εφικτή μια κοινή απόφαση, θα έχουν επιτυχία». Η Γερμανία θα συνεισφέρει ό,τι της αναλογεί προκειμένου να υπάρξει συναίνεση, πρόσθεσε.

Ο Ρούτε έκανε λόγο για «ιστορικές αποφάσεις» από την πλευρά της Φινλανδίας και της Σουηδίας, σημειώνοντας ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς και εκφράζοντας και εκείνος την πεποίθηση ότι τελικά θα υπάρξει κοινή θέση για την ένταξη των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά την Ουκρανία και αναφέρθηκαν στα δώδεκα PzH 2000 τα οποία διαθέτουν από κοινού (πέντε η Ολλανδία και επτά η Γερμανία), όπως και στην εκπαίδευση των Ουκρανών σε αυτά.

«Δεν βλέπω αυτήν τη στιγμή» δυνατότητα για περισσότερα, δήλωσε ο Ρούτε, ενώ και ο Σολτς ανέφερε ότι «τα οπλικά συστήματα δεν μπορούν να διατεθούν εύκολα».

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι «η επιτυχής ενσωμάτωσή τους είναι προς το συμφέρον μας». Ο ίδιος διαβεβαίωσε, δε, ότι αυτή η προοπτική βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες τόσο της Γερμανίας όσο και άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Ο Σολτς ζήτησε «να δοθεί νέα δυναμική» στην ενταξιακή διαδικασία έκανε λόγο για «θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ και γεωστρατηγικής σύνεσης», ενώ τόνισε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτήν τη θέση, σημείωσε, θα υποστηρίξει και στην επικείμενη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου να στερήσει από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ τα προνόμια που απολάμβανε ως πρώην καγκελάριος εξαιτίας των θέσεων που κατέχει σε ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, ο Σολτς έκανε λόγο για «λογική και σωστή απόφαση που θα εφαρμοστεί». Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται κάτι άλλο, αναφερόμενος στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ο Σρέντερ στις λίστες με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Σύμφωνα πάντως με τον Γερμανό καγκελάριο, «το καλύτερο θα ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ να παραιτηθεί από τις θέσεις του» στις ρωσικές εταιρίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή