ΗΠΑ: Γλώττα λανθάνουσα προδίδει τον Τζορτζ Μπους

ΗΠΑ: Γλώττα λανθάνουσα προδίδει τον Τζορτζ Μπους

Σε ομιλία για τη ρωσική εισβολή μπέρδεψε την Ουκρανία με το Ιράκ.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Η απρόκλητη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, που διέλυσε τη χώρα, αποσταθεροποίησε τη Μέση Ανατολή και προξένησε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, είναι ένα από τα επιχειρήματα όσων κατακρίνουν ως υποκριτική τη δυτική αγανάκτηση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η σύνδεση των δύο φρικτών πολέμων έχει γίνει viral εξαιτίας γλωσσικού ολισθήματος του τότε Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους του νεότερου. «Στη Ρωσία δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών, ένας άνθρωπος αποφάσισε να ξεκινήσει την εντελώς αδικαιολόγητη και βάρβαρη εισβολή στο Ιράκ», είπε ο Μπους σε εκδήλωση στη βιβλιοθήκη που φέρει το όνομά του. «Εεεε… στην Ουκρανία», διόρθωσε. «75 χρόνων» προσέθεσε, επικαλούμενος την ηλικία του ως δικαιολογία για το φροϋδικό lapsus, το οποίο ξεσήκωσε τη Μέση Ανατολή.

11 εκατ. προβολές

Σε ομιλία για τη ρωσική εισβολή μπέρδεψε την Ουκρανία με το Ιράκ.

Μέσα σε λίγες ώρες, το επίμαχο κλιπ είχε προβληθεί 11 εκατομμύρια φορές. «Το φάσμα της εισβολής και της καταστροφής του Ιράκ στοιχειώνει τον Τζορτζ Μπους. Το υποσυνείδητό του το αποκάλυψε, όταν ανέλαβε τον έλεγχο της γλώσσας του», σχολίασε ο Ιρακινός δημοσιογράφος Ομάρ αλ Τζαναμπί. «Ναι, είναι μια βάρβαρη και αδικαιολόγητη εισβολή και θα παραμείνει ο χειρότερος εφιάλτης σου», συμπλήρωσε. Εξαπολύοντας την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003, ο Τζορτζ Μπους επιχειρηματολογούσε για τους κινδύνους που προκύπτουν για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από την υποτιθέμενη κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν. Τέτοια όπλα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Πάνω από δέκα χρόνια αργότερα, ο εσωκομματικός αντίπαλός του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Ντόναλντ Τραμπ, εκμεταλλεύθηκε για την άνοδό του στην εξουσία την αντιπάθεια των ψηφοφόρων για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή