New York Times: Νέα βίντεο από την Μπούκα – Ρώσοι στρατιώτες οδηγούν Ουκρανούς προς εκτέλεση

New York Times: Νέα βίντεο από την Μπούκα – Ρώσοι στρατιώτες οδηγούν Ουκρανούς προς εκτέλεση

Νέο οπτικό υλικό από εκτελέσεις αμάχων στην Μπούκα, προάστιο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κιέβου, φέρνουν στη δημοσιότητα οι New York Times

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο οπτικό υλικό από εκτελέσεις αμάχων στην Μπούκα, προάστιο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κιέβου, φέρνουν στη δημοσιότητα οι New York Times.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, Ρώσοι στρατιώτες εκτέλεσαν τουλάχιστον οκτώ Ουκρανούς.

Το οπτικό υλικό, όπως αναφέρουν οι New York Times, έχει καταγραφεί στις 4 Μαρτίου και αποτελεί απόδειξη ότι οι άνδρες βρίσκονταν υπό κράτηση από ρωσικά στρατεύματα, λίγα λεπτά προτού εκτελεστούν.

Μετά το τέλος του πρώτου βίντεο, το οποίο κατεγράφη από κάμερα ασφαλείας, στρατιώτες μετέφεραν τους άνδρες -ένας εκ των οποίων φορά μπλε μπουφάν- σε χώρο που είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδια βάση. Βάσει των μαρτυριών που επικαλούνται οι ΝΥΤ, ακούστηκαν πυροβολισμοί, με τους αιχμαλώτους να μην επιστρέφουν.

Βίντεο από drone που γυρίστηκε μια μέρα αργότερα, στις 5 Μαρτίου, το οποίο έχουν επίσης στην κατοχή τους οι New York Times, αποτελεί το πρώτο οπτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων, καταγράφοντας σορούς στο έδαφος δίπλα από κτίριο στην οδό Γιαμπλούνσκα 144, με Ρώσους στρατιώτες να στέκονται ως φρουροί δίπλα τους. Ανάμεσά στα θύματα, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, βρίσκεται και ένας άνδρας με παρόμοιο μπλε μπουφάν.

Έπειτα από εβδομάδες συνεντεύξεων με μάρτυρες, ιατροδικαστές, αστυνομικούς και στρατιωτικούς, οι δημοσιογράφοι των NYT κατάφεραν να συλλέξουν αδημοσίευτα βίντεο από την ημέρα της εκτέλεσης και, αναζητώντας στα social media αναφορές αγνοουμένων, αναγνώρισαν τους αμάχους που εκτελέστηκαν.

Με πληροφορίες από New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή