Ευλογιά των Πιθήκων: Στο «μικροσκόπιο» η αύξηση κρουσμάτων – Τι αναφέρουν οι ξένες αρχές

Ευλογιά των Πιθήκων: Στο «μικροσκόπιο» η αύξηση κρουσμάτων – Τι αναφέρουν οι ξένες αρχές

Υπό έρευνα βρίσκονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό έρευνα βρίσκονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές αλλά και πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ.

Τα νεότερα κρούσματα κατεγράφησαν στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστραλία και τη Γερμανία.

Επιπλέον, περιστατικά μολύνσεων έχουν εντοπιστεί και στην Ιταλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο μάλιστα κατεγράφη το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι πιο συχνή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Κρούσματα της ασθένειας εκτός των περιοχών αυτών, συχνά σχετίζονται με ταξίδια σε αυτές.

Τι γνωρίζουμε για την ευλογιά των πιθήκων;

Πρόκειται για μια σπάνια ιογενή λοίμωξη, που είναι συνήθως ήπια, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από αυτή μέσα σε λίγες βδομάδες, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ιός δεν εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων και ο κίνδυνος για τον ευρύτερο πληθυσμό εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρός.

Το πρώτο κρούσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατεγράφη στις 7 Μαΐου. Ο ασθενής είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Νιγηρία, όπου πιστεύεται πως προσβλήθηκε από τον ιό πριν να επιστρέψει στην Αγγλία, σύμφωνα με το NHS.

Πλέον, υπάρχουν 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

Προμήθειες εμβολίων σε Βρετανία, Ισπανία

Δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά το σκεύασμα κατά της ευλογιάς (στους ανθρώπους) προσφέρει 85% προστασία, καθώς οι δύο ιοί είναι σχετικά όμοιοι.

Οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι έχουν αγοράσει προμήθειες του εμβολίου και έχουν αρχίσει να το χορηγούν σε άτομα, για τα οποία είναι «υψηλός ο κίνδυνος έκθεσης» στην ευλογιά των πιθήκων.

Οι ισπανικές αρχές έχουν επίσης αγοράσει χιλιάδες εμβόλια κατά της ασθένειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμά της, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País.

Το πρώτο κρούσμα στην Αυστραλία εντοπίστηκε σε άνδρα, ο οποίος αρρώστησε αφού ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Στη Βόρεια Αμερική, οι υγειονομικές αρχές της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν ότι ένας άνδρας προσεβλήθη από την ασθένεια μετά από ταξίδι στον Καναδά. Βρισκόταν σε «καλή κατάσταση» και «δεν αποτελεί κίνδυνο» για τη δημόσια Υγεία, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Με πληροφορίες από BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή