Κορωνοϊός: Tσάι και αλατόνερο, τα «όπλα» της Β. Κορέας

Κορωνοϊός: Tσάι και αλατόνερο, τα «όπλα» της Β. Κορέας

Παρότι τα κρούσματα COVID-19 στη Βόρεια Κορέα ξεπέρασαν τα 2,25 εκατομμύρια, η Πιονγιάνγκ αρνείται πεισματικά τη διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι τα κρούσματα COVID-19 στη Βόρεια Κορέα ξεπέρασαν τα 2,25 εκατομμύρια, η Πιονγιάνγκ αρνείται πεισματικά τη διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντιθέτως, επιλέγει να ελέγξει την κατάσταση με παραδοσιακές θεραπείες και γιατροσόφια. Δημοσιεύματα της «Ρόντονγκ Σιμνούν», επίσημης κρατικής εφημερίδας, συνιστούν σε όσους δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα να καταναλώνουν τσάι από τζίντζερ και αγιόκλημα ή φύλλα ιτιάς, καθώς τα ζεστά αφεψήματα ανακουφίζουν τον πονόλαιμο και τον βήχα και ενυδατώνουν. Επίσης, να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο, που έχει απολυμαντική δράση. Μάλιστα οι Αρχές έχουν ανακοινώσει ότι έχουν αποσταλεί στη χώρα εκατοντάδες τόνοι αλατιού για την παρασκευή αντισηπτικού διαλύματος. Η κρατική τηλεόραση, επίσης, προτείνει τη λήψη αντιπυρετικών, όπως η ιβουπροφαίνη, και αντιβιοτικών για την ύφεση των συμπτωμάτων.

Σε πρόσωπο της ημέρας στην απομονωμένη χώρα και σύμβολο του αγώνα κατά της COVID-19 έχει εξελιχθεί ο Ριου Γιονγκ Τσολ, επικεφαλής της νέας ομάδας αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος, ως νέος δρ Φάουτσι, έχει αναλάβει την καθημερινή ενημέρωση της κοινής γνώμης για την εξέλιξη της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να δέχεται ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει προσεγγίσει τις Αρχές του Πεκίνου για βοήθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο εθνικός αερομεταφορέας, Air Koryo, πραγματοποίησε πολλές πτήσεις προς τη γείτονα χώρα προκειμένου να μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό.

2,25 εκατ. λοιμώξεις στην Πιονγιάνγκ – Επανεμφάνιση κρουσμάτων στη Σαγκάη – Σε δεινή θέση οι ΗΠΑ λόγω της «Ομικρον».

Προς άρση μέτρων η Κίνα

Οσον αφορά την Κίνα, που εξακολουθεί να εφαρμόζει την πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID-19, οι τελευταίες ώρες επιφύλασσαν μεγάλη απογοήτευση στις Αρχές της Σαγκάης, όπου ύστερα από αρκετές ημέρες μηδενικών κρουσμάτων, εντοπίστηκαν νέες λοιμώξεις. Οι αυστηροί περιορισμοί επέστρεψαν τουλάχιστον σε δύο συνοικίες, χωρίς πάντως να ανακοινωθεί κάποια σκέψη για παράταση των μέτρων πέραν της 1ης Ιουνίου. Στις δύο συνοικίες έκλεισαν εκ νέου όλα τα καταστήματα και κλήθηκαν οι κάτοικοί τους να παραμείνουν στα σπίτια τους, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, οπότε θα ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος μαζικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Πολιτικό κόστος

Την ίδια στιγμή, στο μάτι του πανδημικού κυκλώνα βρίσκονται και οι ΗΠΑ εξαιτίας της μετάλλαξης «Ομικρον», με τα κρούσματα να καταγράφουν αυξητική τάση. Στη Νέα Υόρκη, που βρίσκεται πλέον σε κατάσταση υψηλού κινδύνου για COVID-19, ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς δεν διοργάνωσε καμία εκστρατεία ενημέρωσης των συμπολιτών του. Αντιθέτως, επιμένει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ή η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αλλά θα εστιάσει τις προσπάθειές του στις αντιιικές θεραπείες και στα σελφ τεστ. Στην απόφασή του συνέβαλαν, αναφέρουν οι ΝΥΤ, πολλοί παράγοντες όπως η ηπιότητα της «Ομικρον», αλλά και το πολιτικό κόστος που θα είχε η εκ νέου επιβολή περιορισμών. Οι δειγματοληψίες από τα αστικά απόβλητα, σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, υποδεικνύουν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που ήδη θρηνεί πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς από την αρρώστια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή