Ταϊβάν: Προειδοποίηση Κίνας σε Μπάιντεν «να μην υποτιμήσει την αποφασιστικότητά της»

Ταϊβάν: Προειδοποίηση Κίνας σε Μπάιντεν «να μην υποτιμήσει την αποφασιστικότητά της»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν αν αυτή δεχόταν επίθεση από το Πεκίνο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση στον Τζο Μπάιντεν «να μην υποτιμήσει την αποφασιστικότητά της» σχετικά με την Ταϊβάν απηύθυνε η Κίνα, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου από το Τόκιο ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν αν αυτή δεχόταν επίθεση από το Πεκίνο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα για την Ταϊβάν.

Μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου στην Κίνα το 1949, η Ταϊβάν κυβερνάται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει στόχο «να επανενώσει» το νησί με «τη μητέρα πατρίδα». Δεν έχει αποκλείσει μάλιστα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία, κυρίως στην περίπτωση που οι ταϊβανέζικες αρχές κηρύξουν επισήμως την ανεξαρτησία του νησιού.

Αν και ανέφερε ότι «εξετάζεται» η άρση ορισμένων εμπορικών δασμών στην Κίναο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε νωρίτερα ότι το Πεκίνο δεν έχει τη δικαιοδοσία να χρησιμοποιήσει βία για να καταλάβει την Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι η Κίνα «φλερτάρει με τον κίνδυνο». 

Σημείωσε, δε, ότι θα ήταν πρόθυμος να υπερασπιστεί την Ταϊβάν. Όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επενέβαιναν στρατιωτικά εάν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν. Πρόκειται για μία από τις πιο δυναμικές δηλώσεις υποστήριξης της Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες, όπως σχολιάζει το Associated Press.

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά κατά μιας κινεζικής απόπειρας κατάληψης δια της βίας αυτού του εδάφους. «Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα», πρόσθεσε. Οι Κινέζοι «φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτή την στιγμή πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν», σημείωσε επίσης.

Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει αλλαγή στην αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν

Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν από το Τόκιο. «Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει», σημείωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Επανέλαβε την Πολιτική μας της Μιας Κίνας και τη δέσμευσή μας στην ειρήνη και την σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν. Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή μας βάσει του Νόμου για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχουμε στην Ταϊβάν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί», πρόσθεσε.

«Ευχαριστώ» από Ταϊβάν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη τους, μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Ταϊβάν θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνά της και να εμβαθύνει τη συνεργασία με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Α.Ρ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή