Γαλλία: Οριακό προβάδισμα Μακρόν σε δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές

Γαλλία: Οριακό προβάδισμα Μακρόν σε δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη ανάμεσα στο συνδυασμό της προεδρικής πλειοψηφίας υπό τον Εμανουέλ Μακρόν και της συμπαράταξης των κομμάτων της αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν αναμένεται να δοθεί στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στη Γαλλία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Le Monde.

Ο πολιτικός σχηματισμός «Μαζί» που στηρίζει τον Μακρόν εμφανίζεται να έχει την οριακή πρωτιά στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, λαμβάνοντας το 28% των ψήφων, έναντι 27% που λαμβάνει η «Νέα Λαϊκή Ένωση» του Μελανσόν. Την τρίτη θέση εμφανίζεται να καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 21%, ενώ στην τέταρτη θέση έρχονται οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με περίπου 9%.

Με βάση, πάντως, αυτά τα αποτελέσματα και λαμβάνοντας υπόψη ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών περνάνε συνήθως μόνο τα δύο πρώτα κόμματα και σπανίως περισσότερα, οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι – μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές – ο Εμανουέλ Μακρόν θα καταφέρει να έχει την – έστω και οριακή – πλειοψηφία των εδρών στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει στις 19 Ιουνίου.

Από τις 577 έδρες που έχει η Εθνοσυνέλευση, η συμπαράταξη των κομμάτων υπό τον Μακρόν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τουλάχιστον 290 και το πολύ 330 έδρες. Η συμπαράταξη των κομμάτων υπό τον Μελανσόν εκτιμάται ότι θα έχει τουλάχιστον 165 και το πολύ 195 έδρες. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που εμφανίζονται να διατηρούν σημαντικές δυνάμεις σε περιοχές που κάποτε έλεγχαν απολύτως, εκτιμάται ότι θα λάβουν τουλάχιστον 35 και το πολύ 65 έδρες, ενώ το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 45 εδρών.

Στο σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας επισημαίνεται, πάντως, ότι παρά το μεγάλο δείγμα της δημοσκόπησης, οι ανωτέρω εκτιμήσεις δεν προδικάζουν με ασφάλεια το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τις τάσεις και τις δυναμικές που θα αναπτυχθούν τις ερχόμενες τρεις εβδομάδες.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε δύο γύρους, στις 12 και στις 19 Ιουνίου.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή