Τουρκία – Ερντογάν: Αποκαλυπτήρια νέων υποβρυχίων με αιχμές κατά γειτόνων και συμμάχων

Τουρκία – Ερντογάν: Αποκαλυπτήρια νέων υποβρυχίων με αιχμές κατά γειτόνων και συμμάχων

Η Τουρκία θα έχει έτοιμα - και σε υπηρεσία - έξι από τα νέα της υποβρύχια μέχρι το 2027, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα τελετής, χωρίς να παραλείψει ωστόσο να αφήσει αιχμές κατά των «γειτόνων» που «προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες» και των «συμμάχων» που «δεν στηρίζουν την Τουρκία όσο θα έπρεπε».

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα έχει έτοιμα – και σε υπηρεσία – έξι από τα νέα της υποβρύχια μέχρι το 2027, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα τελετής που πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία του Γκιολτσούκ στη βορειοδυτική Τουρκία, στην επαρχία Κοτζάελι.  

Εκμεταλλευόμενος την περίσταση, ο ίδιος δεν παρέλειψε ωστόσο να αφήσει αιχμές και κατά των «γειτόνων» που «προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες», όπως κατήγγειλε, αλλά και κατά των «συμμάχων» που «δεν στηρίζουν την Τουρκία όσο θα έπρεπε».

«Ξεκινώντας από φέτος, θα θέτουμε σε υπηρεσία ένα από τα νέα υποβρύχιά μας κάθε χρόνο και έτσι θα έχουμε προσθέσει έξι νέου τύπου υποβρύχια στο ναυτικό μας έως το 2027», δήλωσε ο Ερντογάν από το βήμα της τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την καθέλκυση του υποβρυχίου Hizirreis το οποίο αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2023, ενώ νωρίτερα, μέσα στην χρονιά που διανύουμε, θα έχει παραδοθεί και το υποβρύχιο Pirireis, σύμφωνα πάντοτε με όσα δήλωσε σήμερα ο Τούρκος ηγέτης.

«Οι προδότες-μέλη της FETO (σ.σ. γκιουλενιστές) που απείλησαν τη δημοκρατία μας και σκότωσαν 251 πολίτες μας (σ.σ. κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016) προστατεύτηκαν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινώντας από τους γείτονές μας. Αυτά τα κράτη, που έχουν εγείρει αδικαιολόγητα εμπόδια στους πολίτες μας κατά τις αιτήσεις τους για την έκδοση βίζας, έχουν αγκαλιάσει αυτούς τους εχθρούς της δημοκρατίας», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης, πνέοντας μένεα κατά των «γειτόνων» της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν βέβαια η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο ίδιος συνέχισε κατηγορώντας τους «συμμάχους» της Τουρκίας πως «δεν την έχουν στηρίξει όσο εκείνη θα περίμενε» όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αντιθέτως, σύμφωνα με την Τούρκο πρόεδρο, η χώρα του έχει βρεθεί στο στόχαστρο «φανερών ή κρυφών κυρώσεων, εμπάργκο, απειλών, πιέσεων και εκβιασμών».

Αναφορικά, δε, με την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σε μια εποχή που η αλληλεγγύη στη Συμμαχία πρέπει να διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο, η πολιτική της επίκλησης δικαιολογιών πρέπει να εγκαταλειφθεί και να εκπληρωθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά στις κυρώσεις και στην υποστήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ως χώρα που πληρώνει ένα τίμημα για το ΝΑΤΟ, θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν στην εθνική μας ασφάλεια. Πιστεύουμε ότι μια πολιτική διεύρυνσης που αγνοεί τις θεμελιώδεις ευαισθησίες ασφάλειας δεν θα ωφελήσει ούτε εμάς ούτε το ΝΑΤΟ.»

Με πληροφορίες από Anadolu, TCCB

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή