Κόκκινη γραμμή Μπάιντεν προς Κίνα για Ταϊβάν

Κόκκινη γραμμή Μπάιντεν προς Κίνα για Ταϊβάν

Oι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά για να προστατέψουν την Ταϊβάν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη φορά, αρκετοί είχαν σπεύσει να μιλήσουν για «γκάφα» του γνωστού για τα γλωσσικά του ολισθήματα Τζο Μπάιντεν. Αλλά μια δεύτερη, ταυτόσημη γκάφα μέσα σε επτά μήνες για ένα τόσο καυτό διεθνές πρόβλημα από τον ηγέτη της ισχυρότερης χώρας του κόσμου είναι κάτι που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να το φανταστεί.

Γεγονός είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε όλο τον κόσμο να αναρωτιέται τι πρόκειται να ακολουθήσει στις σινοαμερικανικές σχέσεις με τη χθεσινή του τοποθέτηση από το Τόκιο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της πρώτης ασιατικής περιοδείας του μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν οι ΗΠΑ θα έσπευδαν να επέμβουν στρατιωτικά σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης εναντίον της Ταϊβάν. «Ναι. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας τους συμβούλους εθνικής ασφαλείας που τον συνόδευαν να στριφογυρίζουν ανήσυχα στις καρέκλες τους και να ρίχνουν το βλέμμα στο πάτωμα.

Από το 1979, όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι ακολουθούν την «πολιτική της μιας Κίνας», αναγνωρίζοντας διπλωματικά την κυβέρνηση του Πεκίνου, αλλά όχι εκείνη της νησιωτικής Ταϊβάν, την οποία η ενδοχώρα θεωρεί αποσπασθείσα επαρχία της. Παράλληλα όμως, οι Αμερικανοί διατηρούν τη «στρατηγική ασάφεια», τονίζοντας ότι είναι αντίθετοι σε μονομερή αλλαγή του στάτους κβο και εξοπλίζοντας στρατιωτικά την Ταϊβάν. Τον Οκτώβριο ο Μπάιντεν είχε για πρώτη φορά μιλήσει για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ προς υπεράσπιση της Ταϊβάν, αλλά στενοί συνεργάτες του είχαν σπεύσει να δηλώσουν ότι δεν υφίσταται αλλαγή στρατηγικής.

Κόκκινη γραμμή Μπάιντεν προς Κίνα για Ταϊβάν-1
Στη συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο Τζο Μπάιντεν έκανε τη δήλωση – βόμβα για αμερικανική επέμβαση σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης εναντίον της Ταϊβάν, ενώ στη συνέχεια μετρίασε τους τόνους, δηλώνοντας ότι «συμφωνούμε με την πολιτική της μιας Κίνας». [A.P. Photo/Evan Vucci]

 

Δυσαρέσκεια του Πεκίνου για στροφή της αμερικανικής πολιτικής, παρά τους καθησυχασμούς Αμερικανών αξιωματούχων.

Πολιτική μιας Κίνας

Κάτι ανάλογο ανέφερε χθες στους δημοσιογράφους ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ ο ίδιος ο Μπάιντεν, μετά τη δήλωση-βόμβα που εξαπέλυσε, μετρίασε κάπως τους τόνους, λέγοντας ότι «συμφωνούμε με την πολιτική της μιας Κίνας». Αυτό όμως δεν στάθηκε αρκετό για να καθησυχάσει το Πεκίνο, όπου ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, εξέφρασε την «ισχυρή δυσαρέσκεια» της χώρας του και κάλεσε τον Μπάιντεν «να μην υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την κυριαρχία της».

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί στο Τόκιο με τους ηγέτες της Αυστραλίας και της Ινδίας, οι οποίες, μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, συναποτελούν τη λεγόμενη «Τετράδα», βασική αποστολή της οποίας, τουλάχιστον στα μάτια των ΗΠΑ, είναι η ανάσχεση της κινεζικής ισχύος στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή