Ορκίστηκε ο πρωθυπουργός Αυστραλίας

Ορκίστηκε ο πρωθυπουργός Αυστραλίας

Ορκίσθηκε χθες το πρωί ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανίζι, προτού πετάξει για το Τόκιο για να παραστεί σε σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΕΡΑ. Ορκίσθηκε χθες το πρωί ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανίζι, προτού πετάξει για το Τόκιο για να παραστεί σε σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα επικράτησε του συντηρητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον στις εκλογές του Σαββάτου. Η συμμαχία υπό τον έλεγχο του Φιλελεύθερου Κόμματος κατείχε την εξουσία για εννέα χρόνια. Μιλώντας στη γενέτειρά του, Σίδνεϊ, ο Αλμπανίζι είπε: «Θέλω να ηγηθώ κυβέρνησης με αίσθημα αισιοδοξίας και ελπίδας, που πιστεύω ότι αποτελεί χαρακτηριστικό του λαού της Αυστραλίας». Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός επαίρεται ότι είναι ο πρώτος υποψήφιος για την πρωθυπουργία με «μη αγγλικό, κελτικό επίθετο», ενώ δίπλα του ορκίσθηκε η γεννημένη στη Μαλαισία Πένι Ουόνγκ, η πρώτη υπουργός Εξωτερικών της χώρας που δεν έχει γεννηθεί στην Αυστραλία. Η απόφαση του Μόρισον να παραιτηθεί πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών έδωσε τη δυνατότητα στον γενικό κυβερνήτη Ντέιβιντ Χέρλεϊ, εκπρόσωπο της αρχηγού του κράτους, βασίλισσας Ελισάβετ, να ορκίσει τον Αλμπανίζι παρότι οι Εργατικοί δεν διέθεταν ακόμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ειδικοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν 75 έδρες, στερώντας τους την πλειοψηφία στη Βουλή για μία μόλις έδρα από τις 150 του οργάνου. Ο συντηρητικός συνασπισμός του Μόρισον αναμενόταν να εκλέξει 58 βουλευτές, ενώ στη Βουλή θα συμμετέχουν 12 ανεξάρτητοι βουλευτές και έξι ακόμη σε περιφέρειες, όπου η καταμέτρηση συνεχιζόταν μέχρι χθες το βράδυ. Ο Αλμπανίζι δήλωσε χθες ότι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη πέντε ανεξάρτητων βουλευτών, σε περίπτωση που οι Εργατικοί δεν διαθέτουν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

«Θέλω να ηγηθώ κυβέρνησης με αίσθημα αισιοδοξίας και ελπίδας, που πιστεύω ότι αποτελεί χαρακτηριστικό του λαού της Αυστραλίας», είπε ο Εργατικός Αντονι Αλμπανίζι.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, Εργατικοί και Φιλελεύθεροι, κατέγραψαν απώλειες ψήφων προς όφελος ανεξάρτητων υποψηφίων και μικρών κομμάτων, εξαιτίας της απογοήτευσης του εκλογικού σώματος από τα κόμματα εξουσίας. Την έκπληξη προκάλεσε η εκλογή στη Βουλή της γεννημένης στο Βιετνάμ δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Ντάι Λε στο Σίδνεϊ, ως ανεξάρτητης, επικρατώντας της πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλλίας, Κριστίνα Κινίλι. Είναι η πρώτη φορά που στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας εκλέγεται πρόσφυγας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή