Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 90η ημέρα ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561874876
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 90η ημέρα ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
22:36

Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν σε «μαζικές επιθέσεις» στο Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ, ισχυρίζεται η Ουκρανία

Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν στις ανατολικές περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ κατά τη διάρκεια «μαζικών επιθέσεων» που πραγματοποιήθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.  

Άλλοι 15 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε.

Σε ανάρτηση στο Facebook, ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν αεροσκάφη, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, πυροβολικό, τανκς, όλμους και πυραύλους στην επίθεσή τους.

22:00

Βιβλία του Χάρι Πότερ μεταφράζονται στα ουκρανικά και προσφέρονται δωρεάν στο διαδίκτυο για να «φέρουν λίγο φως»

Όλα τα βιβλία του Χάρι Πότερ έχουν γίνει διαθέσιμα στο Διαδίκτυο στα ουκρανικά σε μια προσπάθεια «να φέρουν λίγο φως» σε όσους επλήγησαν από τη ρωσική εισβολή. Τα μυθιστορήματα είναι διαθέσιμα για δωρεάν ανάγνωση στον ιστότοπο της Pottermore Publishing.

Ο παγκόσμιος ψηφιακός εκδότης των βιβλίων, δήλωσε ότι ήθελε «να κάνει κάτι - όσο μικρό κι αν είναι- για να βοηθήσει».

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας σε όλους όσους βοήθησαν να συμβεί αυτό και οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους επηρεάστηκαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία», ανέφερε.

Η J.K Rowling έκανε retweet, λέγοντας: «Slava Ukraini», που σημαίνει δόξα στην Ουκρανία.

21:10

Microsoft: Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε μια μέρα νωρίτερα

Εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Microsoft βοηθούσε ήδη το Κίεβο να προστατεύσει τα ψηφιακά του στοιχεία από Ρώσους χάκερ, για παράδειγμα μεταφέροντας τους φυσικούς διακομιστές της κυβέρνησης στο cloud για να αποφευχθεί η καταστροφή από ρωσικούς πυραύλους.

Στον κυβερνοχώρο, ο πόλεμος ξεκίνησε πραγματικά στις 23 Φεβρουαρίου, την παραμονή της χερσαίας εισβολής της Ρωσίας, όταν η Microsoft παρατήρησε περίπου 300 συντονισμένες επιθέσεις που προσπαθούσαν να καταρρίψουν ιστότοπους και τράπεζες της κυβέρνησης της Ουκρανίας, είπε ο Πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ.

20:55

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο του Σβιτλοντάρσκ και δύο άλλων πόλεων του Ντόνετσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο τριών πόλεων της περιοχής του Ντόνετσκ, συμπεριλαμβανομένου του Σβιτλοντάρσκ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πάβλο Κυριλένκο.

Το Σβιτλοντάρσκ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πολιορκημένης πόλης Σιεβιεροντονέτσκ, η οποία υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες.

Νωρίτερα σήμερα, αναφέρθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο Σβιτλοντάρσκ και ανάρτησαν μια ρωσική σημαία πάνω από το κτίριο της διοίκησης της πόλης.<

20:39

Ουκρανία: Η εισβολή της Ρωσίας στην «πιο ενεργή της φάση»

Η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εισέλθει στην πιο ενεργή της φάση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα σε δύο πόλεις που διασχίζουν τον ποταμό Σιβέρκιι Ντονέτς στην ανατολική Ουκρανία - το Σιεβιεροντονέτσκ  και το Λυσιτσάνσκ. Τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό, αναφέρει το Reuters.

20:38

Γαλλία: Διαβεβαιώνει την Ουκρανία ότι θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ

 Η Ουκρανία θα γίνει εν τέλει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Κλεμάν Μπον, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, διαβεβαιώνοντας το Κίεβο ότι μια πρωτοβουλία για τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των επίδοξων μελών της δεν θα αντικαταστήσει τις προσπάθειές τους για ένταξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα δομή η οποία θα επιτρέπει στενότερη συνεργασία με χώρες που επιδιώκουν την ένταξη στην ΕΕ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε Μπον σε δημοσιογράφους.

20:36

Ο Καναδάς αγόρασε 20.000 οβίδες πυροβολικού για την Ουκρανία

Τα πυρομαχικά αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ με κόστος 98 εκατ. δολάρια Καναδά και σύντομα θα παραδοθούν στην Ουκρανία ως δωρεά. Μπορούν να εκτοξευθούν από πυροβόλα, συμπεριλαμβανομένων των M777 Howitzer που έχει ήδη στείλει ο Καναδάς.

19:53

Η Ρωσία προτίθεται να απαγορεύσει στους ξένους να χρησιμοποιούν τις παρένθετες μητέρες της 

Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν σε πρώτη ανάγνωση υπέρ του νομοσχεδίου που θα απαγορεύει στους ξένους να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των παρένθετων μητέρων, καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με τις χώρες της Δύσης συνεχίζουν να επιδεινώνονται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ο θεσμός της επ’ αμοιβής παρένθετης μητέρας είναι νόμιμος στην Ρωσία, αλλά η πρακτική αυτή έχει επικριθεί από θρησκευτικές ομάδες που ισχυρίζονται ότι κατ' αυτόν τον τρόπο εμπορευματοποιείται η γέννηση των παιδιών. Ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα σε πρώτη ανάγνωση, δήλωσε ότι μια τέτοια νομοθεσία είναι απαραίτητη για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά που γεννιούνται στη Ρωσία.

19:49

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ πιέζει για νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει σύντομα το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με την Γερμανίδα ομόλογό της, τόνισε την ανάγκη «να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία». «Πρέπει να υιοθετήσουμε γρήγορα το έκτο πακέτο κυρώσεων που θα προβλέπει το σταδιακό τέλος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου», είπε η Κολονά, η οποία διορίστηκε ΥΠΕΞ την περασμένη εβδομάδα.

Παρά την αντίθεση χωρών όπως η Ουγγαρία, η Κολονά είπε ότι είναι «αισιόδοξη» ότι το πακέτο θα εγκριθεί και επαίνεσε την «αξιοσημείωτη» ενότητα που επέδειξε η ΕΕ στο να λογοδοτήσει η Ρωσία. «Πρέπει να συνεχίσουμε γιατί αυτή η ενότητα είναι η δύναμή μας», τόνισε.

19:45

Το Κίεβο δεν ικανοποιείται από την πρόταση Μακρόν

Ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρίι Γέρμακ, είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι η χώρα του απορρίπτει οποιεσδήποτε προτάσεις για σφυρηλάτηση μιας «ειδικής» σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ιδέα που διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν.

Υπογράμμισε ότι η Ουκρανία ενδιαφέρεται μόνο για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.

19:34

Η Ρωσία εξαπολύει ολοκληρωτική επίθεση για να περικυκλώσει τα στρατεύματα της Ουκρανίας στα ανατολικά

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια ολοκληρωτική επίθεση την Τρίτη για να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα σε δύο πόλεις που διασχίζουν ένα ποτάμι στην ανατολική Ουκρανία, μια μάχη που θα μπορούσε να καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία της εκστρατείας της Μόσχας στα ανατολικά.

Ακριβώς τρεις μήνες αφότου ο Πρόεδρος Πούτιν διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Ουκρανία, οι αρχές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Χαρκόβου  άνοιξαν ξανά το υπόγειο μετρό, όπου χιλιάδες άμαχοι είχαν καταφύγει για μήνες κάτω από ανελέητο βομβαρδισμό.

Η κίνηση ήταν απόδειξη της μεγαλύτερης στρατιωτικής επιτυχίας της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες: ώθηση των ρωσικών δυνάμεων σε μεγάλο βαθμό από την εμβέλεια του πυροβολικού του Χαρκόβου, όπως έκαναν από την πρωτεύουσα Κίεβο τον Μάρτιο.

Αλλά οι αποφασιστικές μάχες της τελευταίας φάσης του πολέμου μαίνεται ακόμη νοτιότερα, όπου η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει την περιοχή του Ντονμπάς δύο ανατολικών επαρχιών, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και να παγιδεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο κύριο ανατολικό μέτωπο.

Το ανατολικότερο τμήμα του θύλακα του Ντονμπάς που ελέγχεται από την Ουκρανία, η πόλη Σιεβιεροντονέτσκ στην ανατολική όχθη του ποταμού Σιβέρκιι Ντονέτς και το διπλανό Λυσιτσάνσκ στη δυτική όχθη, έχουν γίνει το κομβικό πεδίο μάχης εκεί, με τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρούν από τρεις κατευθύνσεις για να τις περικυκλώσουν. 

«Ο εχθρός έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη διεξαγωγή επίθεσης προκειμένου να περικυκλώσει το Λυσιτσάνσκ και το Σιεβιεροντονέτσκ», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, όπου οι δύο πόλεις είναι από τα τελευταία εδάφη που εξακολουθεί να κατέχει η Ουκρανία.

19:26

Η Ρωσία προχώρησε σε κυρώσεις προς 154 μέλη της Βουλής των Λόρδων

Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε 154 μέλη της Βουλής των Λόρδων, σύμφωνα με το BBC. Η απόφαση ελήφθη ως απάντηση στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους τον περασμένο μήνα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι αυτοί οι 154 άνθρωποι «συνέβαλαν άμεσα στην ανάπτυξη των αντιρωσικών κυρώσεων του Λονδίνου» με στόχο την «πολιτική απομόνωση της Ρωσίας και την καταστροφή της οικονομίας της».

«Χρησιμοποιούσαν την εξουσία τους για να πυροδοτήσουν την αντιρωσική υστερία στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «ενίσχυσαν τη ρωσοφοβική πολιτική πορεία της βρετανικής συντηρητικής κυβέρνησης», ανέφερε το υπουργείο.

19:22

Η Ρωσία λέει ότι έχει αφαιρέσει όλες τις νάρκες από τη Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις αφαίρεσαν όλες τις νάρκες στο λιμάνι της Μαριούπολης στη Θάλασσα του Αζόφ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι τοποθέτησε νάρκες για την προστασία των λιμανιών.

19:08

 

Η δυσαρέσκεια της ρωσικής ελίτ για τον Πούτιν και τα σενάρια διαδοχής

Συμπληρώνονται τρεις μήνες από την έναρξη της ρωσικής ευρείας κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Όπως γράφει ο ιστότοτος Meduza επικαλούμενος πηγές στους κυβερνητικούς κύκλους, στους τρεις αυτούς μήνες πολλοί εκπρόσωποι των ρωσικών ελίτ έχουν αλλάξει στάση σε σχέση με τον πόλεμο και την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Σύμφωνα με τις πηγές του Meduza, μέσα σε τρεις μήνες ο Πούτιν κατάφερε να στρέψει εναντίον του και το «κόμμα του πολέμου» και εκείνους που θέλουν ειρήνη. Στο Κρεμλίνο ελπίζουν ότι «στο ορατό μέλλον» θα φύγει και επιλέγουν τον διάδοχο. 

19:07

Κίσινγκερ: Η Ουκρανία πρέπει να δώσει γη στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο

Ο βετεράνος αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Α. Κίσινγκερ δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί ο τρίμηνος πόλεμος, προτείνοντας μια θέση στην οποία αντιτίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Κίσινγκερ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να μην επιδιώξουν μία ντροπιαστική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης.

Αφού σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να θυμούνται τη σημασία της Ρωσίας για την Ευρώπη και να μην παρασυρθούν «με τη διάθεση της στιγμής», ο Κίσινγκερ πίεσε επίσης τη Δύση να αναγκάσει την Ουκρανία να αποδεχθεί τις διαπραγματεύσεις με ένα «status quo ante», υπονοώντας ότι η Ρωσία παίρνει στην κατοχή της ουκρανική γη αν αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante», δήλωσε ο 98χρονος Κίσινγκερ.

«Η συνέχιση του πολέμου πέρα ​​από αυτό το σημείο δεν θα αφορούσε την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας».

18:25

Η Ρωσία θα καταργήσει το ανώτατο όριο ηλικίας για τους νεοσύλλεκτους

Το ρωσικό κοινοβούλιο θα συζητήσει αύριο ένα σχέδιο νόμου που θα καταργεί το ανώτατο όριο ηλικίας για τους νεοσύλλεκτους.

Επί του παρόντος, οι στρατιώτες που εγγράφονται για να ενταχθούν στο στρατό πρέπει να είναι ηλικίας 18 έως 40 ετών ή 18 έως 30 εάν δεν είναι Ρώσοι πολίτες, αναφέρει η DW.

Η Ρωσία έχει χάσει σημαντικό αριθμό στρατευμάτων από την έναρξη της εισβολής, επομένως -όπως τονίζει το SkyNews- αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να αυξηθεί η στρατολόγηση.

18:23

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία αφού επιστραφούν τα εδάφη που χάθηκαν από τις 24 Φεβρουαρίου

18:21

Η ΕΕ αναστέλλει τους δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα για ένα έτος

Η κίνηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στη στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας και στον μετριασμό των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας.

17:55

NATO: «Στρατηγικό λάθος» του Πούτιν η εισβολή

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία λαμβάνει φέτος χώρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, καθώς οι ηγέτες επικρίνουν την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Μιλώντας σε πολιτικούς και διευθύνοντες συμβούλους, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟΓενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία ήταν «ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος».

17:51

Το 82% των Ουκρανών είναι ενάντια σε εδαφικές παραχωρήσεις

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το 82% των Ουκρανών πιστεύει ότι η χώρα τους σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρήσει κάποιο από τα εδάφη της ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

17:47

Οικονομικές απώλειες ύψους 1 τρισ. δολ.

Οι οικονομικές απώλειες της Ουκρανίας λόγω της εισβολής της Ρωσίας ανέρχονται σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ή πέντε χρόνια οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του προέδρου, Ολέγκ Ουστένκο.

Ο ίδιος τόνισε ότι η εκτίμηση του βασίστηκε τόσο σε άμεσες απώλειες, όπως η καταστροφή υποδομών, όσο και σε έμμεσες απώλειες όπως μειωμένες επενδύσεις και εξαγωγές.

Το ΑΕΠ της Ουκρανίας ανήλθε στα 155,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

17:40

Ορμπάν: «Πολύ απίθανη» συμφωνία της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εμποδίζει την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, θεώρησε «πολύ απίθανη» την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες, σε μια επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σε αυτή την επιστολή με χθεσινή ημερομηνία, ο Ούγγρος ηγέτης προσθέτει ότι θα ήταν «αντιπαραγωγικό» να συζητηθεί «ελλείψει συναίνεσης» αυτό το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 που έχει προγραμματιστεί για τις 30 και 31 Μαΐου.

17:25

Ποινική δίωξη σε Ρωσίδα μπλόγκερ για αναρτήσεις κατά του πολέμου

Στη Μόσχα, μία μπλόγκερ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής «συνελήφθη» επειδή παραβίασε τους νόμους του Βλαντιμίρ Πούτιν που απαγορεύουν την «ασέβεια» κατά της κυβέρνησης και του στρατού της Ρωσίας.

Η Veronika Belotserkovskaya, 51 ετών, δεν ζει πλέον στη ρωσική πρωτεύουσα. Ζει στη Γαλλία, που σημαίνει ότι αντιμετωπίζει ποινική δίωξη αν επιστρέψει ποτέ στη Ρωσία.

Η σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έχει σχεδόν 950.000 ακόλουθους στο Instagram, είχε προηγουμένως τεθεί στη λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας αφού μοιράστηκε μια σειρά αναρτήσεων στις οποίες κατηγόρησε τον Πρόεδρο Πούτιν ότι μετέτρεψε «αγόρια ηλικίας 18 έως 20 ετών... σε κιμά της αυτοκρατορικής [του] φιλοδοξίες» στέλνοντάς τους σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Γεννημένη στην Οδησσό, είναι πολύ γνωστή στην υψηλή κοινωνία της Μόσχας, μετρώντας πολλούς κοινωνικούς φίλους ως στενούς της φίλους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ника Белоцерковская (@belonika)

17:11

Στο τραπέζι «τρόποι για να ξεμπλοκάρουν» οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τη στρατιωτική βοήθεια και τρόπους για να ξεμπλοκάρουν τις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας.

«Μίλησα με τον @SecBlinken για να ευχαριστήσω τις ΗΠΑ για τη σιδηρά υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων, κατευθύνονται στην Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις καταστροφικές της επιθέσεις στο Ντονμπάς. Συζητήσαμε επίσης τρόπους για να ξεμπλοκάρουμε τις εξαγωγές της Ουκρανίας και να διασφαλίσουμε την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

17:07

Κουλέμπα: Μην αγοράζετε τα κλεμμένα

Εν μέσω παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό των ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε τους «Ρώσους κλέφτες» ότι έκλεψαν ουκρανικά σιτηρά.

«Το φορτώνουν σε πλοία, περνούν από τον Βόσπορο και προσπαθούν να το πουλήσουν στο εξωτερικό», έγραψε σε ένα tweet. «Μην αγοράζετε τα κλεμμένα», είπε και πρόσθεσε: «Μην γίνεστε συνεργοί στα ρωσικά εγκλήματα. Η κλοπή δεν έφερε ποτέ τύχη σε κανέναν».

17:01

Ουκρανός αξιωματούχος: 200 πτώματα σε πολυώροφο κτίριο στη Μαριούπολη

Περίπου 200 πτώματα βρέθηκαν στα ερείπια ενός πολυώροφου κτιρίου, είπε ένας σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Σε ένα μήνυμα στο Telegram, ο Πέτρο Αντριουσένκο είπε ότι τα πτώματα βρέθηκαν σε ένα υπόγειο κάτω από το κατεστραμμένο κτίριο.

«Κατά την αποξήλωση των αποφράξεων ενός πολυώροφου κτιρίου κοντά στο βενζινάδικο του προαστιακού, βρέθηκαν στο υπόγειο κάτω από τις αποφράξεις περίπου 200 πτώματα με υψηλό βαθμό αποσύνθεσης. Λόγω της άρνησης των ντόπιων να περισυλλέξουν και να συσκευάσουν τα πτώματα των νεκρών, το ρωσικό υπουργείο έκτακτης ανάγκης εγκατέλειψε το εργοτάξιο», τόνισε.

16:29

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ρωσικά πλοία να «κλέβουν ουκρανικά σιτηρά»

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ρωσικά πλοία στην Κριμαία να φορτώνουν κλεμμένα σιτηρά. Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν από την υπηρεσία Maxar Technologies από τις 19 και 21 Μαΐου, δείχνουν δύο ρωσικά πλοία μεταφοράς -το Matros Pozynich και το Matros Koshka- να ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Σεβαστάπολης και να φορτώνουν σε σιλό σιτηρών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω φόβων για επικείμενη έλλειψη τροφίμων, που θα μπορούσε να πλήξει τις φτωχότερες χώρες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκλείουν τα λιμάνια της Ουκρανίας και να εμποδίζουν τη χώρα να εξάγει σιτηρά.

Σε ανακοίνωσή του, το κέντρο στρατηγικών επικοινωνιών και ασφάλειας πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε: «Νέες δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies δείχνουν κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά να φορτώνονται σε ρωσικά πλοία στην Κριμαία».

«Υπάρχουν δύο πλοία υπό σημαία Ρωσίας, ελλιμενισμένα και φορτωμένα με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά στο λιμάνι της προσωρινά κατεχόμενης Σεβαστούπολης», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ένα άλλο σετ δορυφορικών εικόνων από την αμερικανική εταιρεία Planet Labs PBC δείχνει επίσης το υπό ρωσική σημαία Matros Pozynich, το οποίο πιστεύεται ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Λατάκια στη Συρία, του οποίου ο ηγέτης, Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι στενός σύμμαχος. της Ρωσίας.

16:17

Το μετρό στο Χάρκοβο ξαναλειτουργεί και η πόλη επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς 

Μετά από σχεδόν μια τρίμηνη παύση λειτουργίας του λόγω της ρωσικής εισβολής στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το μετρό του Χαρκόβου, το οποίο εδώ και καιρό χρησίμευε ως καταφύγιο βομβών για τους κατοίκους, άρχισε σήμερα να λειτουργεί ξανά.

16:10

Ρώσοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι ο πόλεμος θα έχει διάρκεια

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία προκειμένου να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η Μόσχα δεν «κυνηγάει προθεσμίες» στον πόλεμο.

Τα σχόλιά τους αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν διαβλέπει άμεσο τέλος στη σύρραξη, ενώ επιδιώκει να διαλύσει την όποια εντύπωση ότι η παρατεταμένη και δαπανηρή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» βρίσκεται σε τέλμα.

16:10

Μπλίνκεν: Συνομιλία με Κουλέμπα για την επισιτιστική κρίση

«Μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σχετικά με την πρόσθετη υποστήριξη προς την Ουκρανία και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στην παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που προκύπτει από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο του Προέδρου Πούτιν κατά της Ουκρανίας».

16:07

Η Ευρώπη επιχειρεί να υπερβεί τον ρωσικό «εκβιασμό»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να ξεπεράσει τον ρωσικό «εκβιασμό» και να μπλοκάρει τα σιτηρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία στις διεθνείς αγορές, ελπίζοντας να μετριάσει τις αυξανόμενες τιμές σιταριού και τις ελλείψεις τροφίμων σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Σομαλία, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κύριους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο, αλλά 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν πλέον αποκλειστεί στο εσωτερικό της χώρας από τους Ρώσους, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μίλησε στο World Economic Φόρουμ στο Νταβός. 

Οι ενέργειες της Μόσχας, σε συνδυασμό με μια εκστρατεία κατάσχεσης ουκρανικών αποθεμάτων σιτηρών και μηχανημάτων, ξεσήκωσαν τις μνήμες ενός λιμού στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1930, κατά τον οποίο πέθαναν εκατομμύρια, είπε.

14:58

H Μόσχα δεν έχει δει το ιταλικό σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δει το ειρηνευτικό σχέδιο της Ιταλίας για την Ουκρανία, αλλά ελπίζει να το λάβει μέσω διπλωματικών οδών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν το έχουμε δει ακόμη, ελπίζουμε να μας παραδοθεί μέσω διπλωματικών οδών και να το εξετάσουμε», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, έχει απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Δύσης.

«Φαίνεται ότι δεν καταρτίστηκε από διπλωμάτες, αλλά από ντόπιους πολιτικούς επιστήμονες που έχουν διαβάσει πολλές επαρχιακές εφημερίδες και λειτουργούν μόνο με βάση τις ουκρανικές ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Telegram.

14:17

Η Τουρκία θα συζητήσει την Τετάρτη με Φινλανδία, Σουηδία για το ΝΑΤΟ

Τούρκοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν με αντιπροσωπείες από την Σουηδία και την Φινλανδία την Τετάρτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τούρκος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες των δύο σκανδιναβικών χωρών το Σάββατο και συζήτησε τις ανησυχίες του.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με ένοπλες ομάδες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

14:14

Time: Στις 100 προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμπεριελήφθη στον κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022. 

13:54

«Η μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει η Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς είναι «η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

13:41

Ντούντα: Ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων στην Αφρική

Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων στη Βόρεια Αφρική, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας.

«Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει πείνα στη Βόρεια Αφρική…η Ισπανία και η υπόλοιπη νότια Ευρώπη θα έχουν ένα τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα σε πάνελ στο Νταβός. «Σήμερα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της».

13:39

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματα – Σύντομα σε λειτουργία νέοι σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο, Πολωνία

Η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της, αλλά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και όσον αφορά στα αποθέματα τροφίμων, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

13:23

Μόσχα: Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν αποθήκη όπλων 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν αποθήκη όπλων στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, η οποία χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση βλημάτων για τα αμερικανικής παραγωγής πυροβόλα M777 χόβιτσερ. 

13:22

Η Μόσχα δεν κυνηγά προθεσμίες στην Ουκρανία, λέει ο επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία και δεν κυνηγάει προθεσμίες, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ. «Όλοι οι στόχοι που έχει ορίσει ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) θα εκπληρωθούν. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, επειδή η αλήθεια, περιλαμβανομένης της ιστορικής αλήθειας, είναι με την πλευρά μας», σημείωσε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Argumenty i Fakty.

13:21

Μολδαβία: Υπό κράτηση ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος

Ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας Ιγκορ Ντοντόν τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτος για προδοσία και διαφθορά, ανακοίνωσε η εισαγγελία, σε μία χώρα όπου η ένταση ανάμεσα σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους αυξήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

13:06

Πούτιν: Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει ανοικτή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η ρωσική οικονομία στις νέες συνθήκες θα είναι πάντα ανοιχτή.

«Και υπό τις νέες συνθήκες, η ρωσική οικονομία θα είναι σίγουρα ανοιχτή», είπε ο Ρώσος ηγεμόνας την Τρίτη σε μια συνάντηση για την ανάπτυξη ορισμένων περιοχών του εγχώριου συστήματος μεταφορών.

«Επιπλέον, θα επεκτείνουμε τη συνεργασία με εκείνες τις χώρες που ενδιαφέρονται για αμοιβαία επωφελή συνεργασία», τόνισε ο κ. Πούτιν, λίγες ώρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για ρωσική προτεραιότητα στις σχέσεις με την Κίνα.

13:03

Μην αγοράζετε σιτηρά που εκλάπησαν από την Ουκρανία, λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα κάλεσε μέσω Twitter όλα τα κράτη να αρνηθούν τις ρωσικές προσφορές για αγορά σιτηρών που έχουν κλαπεί στην Ουκρανία.

«Ρώσοι εγκληματίες κλέβουν ουκρανικά σιτηρά, τα φορτώνουν σε πλοία, περνούν από τον Βόσπορο και προσπαθούν να τα πουλήσουν στο εξωτερικό. Καλώ όλα τα κράτη να είναι σε εγρήγορση και να αρνηθούν οποιαδήποτε τέτοια πρόταση. Μην αγοράζετε κλοπιμαία. Μην γίνετε συνεργοί στα ρωσικά εγκλήματα. Η κλοπή δεν έφερε ποτέ καλή τύχη σε κανέναν», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

12:58

Ζαχάροβα: «Η νέα πραγματικότητα αντιτίθεται στη δικτατορία του φιλελευθερισμού»

Την προτίμηση του ρωσικού καθεστώτος σε μη φιλελεύθερα συστήματα παραδέχθηκε εμμέσως την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Σε δηλώσεις της ισχυρίστηκε ότι «εάν πάρουμε την κατάσταση ευρύτερα, πιο σφαιρικά, πιστεύω ότι η νέα πραγματικότητα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντίθεση στη δικτατορία του φιλελευθερισμού», όπως είπε στο διεθνές φόρουμ «New Meanings».

«Τώρα το θέμα είναι πώς θα εκτυλιχθεί αυτή η αντιπαράθεση και πόσο όλοι, ολόκληρος ο πλανήτης θα έχει τη δύναμη να αποκρούσει αυτήν την τρομερή και απολύτως εγκληματική δικτατορία του φιλελευθερισμού», πρόσθεσε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

12:34

Ο Μπαχτσελί απειλεί με έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Σε νέα σειρά σκληρών σχολίων του κατά της Δύσης, της Σουηδίας και της Φινλανδίας και εν μέσω επαίνων για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική ιστορία, ο ηγέτης των Τούρκων εθνικιστών και κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ εάν ενταχθούν σε αυτό η Φινλανδία και η Σουηδία.

Μιλώντας την Τρίτη είπε ότι στέλνει σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ ότι τυχόν αποδοχή του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στους κόλπους του θα οδηγήσει σε συζητήσεις για αποχώρηση της Άγκυρας, και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να πλήξει την ισχυρή Τουρκία.

Αφού κατηγόρησε τη Σουηδία ότι φιλοξενεί αρχηγείο του ΡΚΚ («το δεύτερο βουνό Καντίλ βρίσκεται στη Σουηδία», είπε με αναφορά στο ιρακινό όρος όπου βρίσκεται το αρχηγείο των Κούρδων μαχητών), τόνισε με έμφαση:

«Η Τουρκία δεν είναι χωρίς επιλογές. Ακόμη και η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη. Δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ. Δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ», είπε ο επικεφαλής του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης.

12:22

Αλεξέι Ναβάλνι: Απορρίφθηκε η έφεση από το ρωσικό δικαστήριο

Παραμένει η ποινή της εννιαετούς κάθειρξης για τον Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς η έφεσή του απορρίφθηκε σήμερα από ρωσικό δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου καταδικάστηκε τον Μάρτιο σε εννιά χρόνια φυλακή για απάτη και ασέβεια προς το δικαστήριο - δύο κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος έχει αρνηθεί. Παράλληλα, υπηρετεί ήδη ποινή 2,5 ετών. 

Ο Ναβάλνι μίλησε σήμερα στο δικαστήριο μέσω βιντεοκλήσης από το κελί της φυλακής και ήταν καυστικός απέναντι στον Πούτιν, χαρακτηρίζοντας «ανόητο» τον πόλεμο με τη Ρωσία.

12:01

Σουηδοί και Φινλανδοί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις

Αντιπροσωπείες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα φτάσουν την Τρίτη στην Άγκυρα για να συζητήσουν με Τούρκους εκπροσώπους το θέμα της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, και ο Σεντάτ Ονάλ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, θα συναντηθούν με τις αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο και στο υπουργείο Εξωτερικών.

11:54

Η Λιθουανία εγκαθιστά κάμερες σε όλα τα σύνορά της με τη Λευκορωσία

Ολόκληρη η περίμετρος των συνόρων με τη Λευκορωσία, που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξοπλιστεί με συστήματα παρακολούθησης βίντεο, ανακοίνωσε στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας η υπουργός Εσωτερικών Άγκνε Μπιλοτάιτε την Τρίτη.

«Μέχρι το τέλος αυτού του έτους, τα σύνορα με τη Λευκορωσία δεν θα έχουν μόνο ένα φυσικό φράγμα υπό κατασκευή, αλλά τα σύνορα σε όλη την περίμετρο θα είναι εξοπλισμένα με συστήματα παρακολούθησης», είπε.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών, πριν από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης το 2021, όταν παράνομοι μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής ξεχύθηκαν στη Λιθουανία μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας, λιγότερο από το ήμισυ της συνοριακής γραμμής ήταν εξοπλισμένο με τέτοια παρακολούθηση εξοπλισμός.

«Τότε, η βιντεοεπιτήρηση παρείχε μόνο το 38% των κρατικών συνόρων με τη Λευκορωσία», είπε ηα κα Μπιλοτάιτε. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε, θα κατασκευαστεί φράχτης και μέχρι το τέλος του έτους θα εγκατασταθούν συστήματα βιντεοεπιτήρησης.

11:49

Ναβάλνι: «Ένας τρελός έχει τα νύχια του στην Ουκρανία»

Σε δήλωσή του από ρωσικό δικαστήριο ο έγκλειστος σε φυλακή ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε την Τρίτη την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία ως τον «ανόητο πόλεμο του Πούτιν».

«Αυτός είναι ένας ηλίθιος πόλεμος που ξεκίνησε ο Πούτιν σας», είπε ο κ. Ναβάλνι σε εφετείο στη Μόσχα μέσω σύνδεσης βίντεο από σωφρονιστικό κατάστημα. «Αυτός ο πόλεμος χτίστηκε στα ψέματα».

«Ένας τρελός έχει τα νύχια του στην Ουκρανία και δεν ξέρω τι θέλει να κάνει με αυτό - αυτός ο τρελός κλέφτης", είπε ο κ. Ναβάλνι για τον κ. Πούτιν.

11:30

ΗΠΑ: Φινλανδία και Σουηδία θα τα βρουν με τους Τούρκους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη βεβαιότητα ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να διασκεδάσουν ό,τι ανησυχίες έχει η Άγκυρα σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από το Όσλο η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας Καθλίν Χικς το πρωί της Τρίτης, μιλώντας με τρόπο που απέκλειε αμερικανική διαμεσολάβηση.

«Πιστεύουμε ότι Φινλανδία και Σουηδία θα είναι σε θέση να επιλύσουν τα θέματα αυτά απευθείας με τους Τούρκους», δήλωσε η κα Χικς μιλώντας δίπλα στον Νορβηγό ομόλογό της.

11:15

Οι ρωσικές απώλειες, σύμφωνα με τους Ουκρανούς

 

11:14

Ξεπέρασαν τους 30.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα

Το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 286 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 60 ανήλικοι, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αναλυτικά, εισήλθαν στη χώρα:

  • Από τον Προμαχώνα 136 Ουκρανοί πρόσφυγες
  • Από Ευζώνους 48
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 36
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 55, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5 και στα λοιπά αεροδρόμια 6.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 30.108 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.715 ανήλικοι.

11:07

Λαβρόφ: Η Ρωσία εστιάζει στην ανάπτυξη των σχέσεων με Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει τις προτάσεις από τη Δύση για την αποκατάσταση των σχέσεων, αλλά προς το παρόν θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεσμών της με την Κίνα. Κατηγόρησε, δε, τις χώρες της Δύσης για «ρωσοφοβία».

10:43

ΗΠΑ: Νέες δωρεές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από χώρες της Δύσης - Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Περίπου 20 χώρες θα στείλουν εκ νέου αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Συγκεκριμένα, η Δανία συμφώνησε να στείλει έναν εκτοξευτήρα και πυραύλους Harpoon για να υπερασπιστεί η Ουκρανία την ακτογραμμή της.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, η Τσεχία πρόσφατα δώρισε ελικόπτερα, τανκς και πυραύλους. Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις χώρες που έστειλαν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία ήταν και η Ελλάδα, η οποία - όπως είπε - μαζί με τις Ιταλία, Νορβηγία και Πολωνία ανακοίνωσαν χτες ότι απέστειλαν οπλικά συστήματα και πυρομαχικά.

Ο Όστιν δεν επιβεβαίωσε αν οι ΗΠΑ έστειλαν κινητούς εκτοξευτές πυραύλων υψηλής τεχνολογίας, τους οποίους έχει ζητήσει η Ουκρανία.

10:17

Ήσυχη νύχτα στο Λβιβ

Ο κυβερνήτης του Λβιβ ανέφερε μέσω Telegram ότι δεν ήχησαν σειρήνες τη νύχτα στην περιοχή, στη δυτική Ουκρανία.

09:43

Η Ρωσία θα δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Χερσώνα

H νέα διοίκηση της πόλης της Χερσώνας, που όρισε το Κρεμλίνο μετά την κατάληψή της, θα ζητήσει από τη Μόσχα να δημιουργηθεί στρατιωτική βάση στην περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της - όπως αποκαλείται - «πολιτικής και στρατιωτικής» διοίκησης της Χερσώνας είπε ότι ο πληθυσμός της περιοχής «έχει ανάγκη» μια ρωσική στρατιωτική βάση, η οποία θα λειτουργεί ως «εγγυήτρια της ασφάλειας».

09:36

Λαβρόφ: Ανοιχτή σε μια πρόταση από τη Δύση η Μόσχα

Η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεσμών με την Κίνα και θα σταματήσει να εξαρτάται από τη Δύση για διάφορα αγαθά, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δύση έχει «στάση δικτάτορα» εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, οπότε το Κρεμλίνο έχει αποφασίσει να στραφεί προς την Κίνα.

«Αν θέλουν [οι ηγέτες της Δύσης] να προτείνουν κάτι για τη συνέχιση των σχέσεων, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά αν τις χρειαζόμαστε ή όχι», ανέφερε σε λόγο του ο Λαβρόφ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει τεχνολογίες που «δεν υστερούν» σε σχέση με αυτές των δυτικών χωρών.

«Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε εξαρτημένοι στις προμήθειες οποιουδήποτε αγαθού από τη Δύση και να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη σημαντικών τομέων για την ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία της πατρίδας μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως είπε, η Ρωσία θα υπολογίζει μόνο τον εαυτό της και τις χώρες που «έχουν αποδείξει ότι είναι έμπιστες».

09:09

Μπάιντεν: Η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο έχει ενισχύσει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας. «Είναι κάτι περισσότερο από ένα ευρωπαϊκό θέμα, είναι ένα παγκόσμιο θέμα», τόνισε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την έναρξη της συνόδου της Quad στην οποία συμμετέχει με τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

09:09

Αυστραλός πρωθυπουργός: Επαίσχυντη η ρωσική επίθεση

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι σημείωσε ότι η «μονομερής» επίθεση της Ρωσίας εναντίον του λαού της Ουκρανίας είναι επαίσχυντη.

09:05

Πίεση στη Ρωσία για ανταλλαγή κρατουμένων ζητεί ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία «ακόμη και αύριο», παροτρύνοντας τους συμμάχους της χώρας του να πιέσουν τη Μόσχα. Η ανταλλαγή «είναι ανθρωπιστικό ζήτημα» και «πολιτική απόφαση, που θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη πολλών κρατών», ανέφερε με ακροατήριο τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Είναι σημαντικό», συνέχισε «να ασκηθεί πολιτική πίεση σε κάθε επίπεδο» από επιχειρηματίες, «με το κλείσιμο επιχειρήσεων, με εμπάργκο στο πετρέλαιο, και μέσω αυτών των απειλών να αυξηθεί η ανταλλαγή των ανθρώπων μας με ρώσους στρατιωτικούς», καθώς «δεν χρειαζόμαστε τους Ρώσους, χρειαζόμαστε όμως τους δικούς μας». «Είμαστε έτοιμοι για να γίνει ανταλλαγή ακόμη και αύριο», επέμεινε.

08:43

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: «Κλειδί» για το Λουχάνσκ η μάχη της Σεβεροντονιέτσκ

Η Ρωσία έχει αυξήσει την ένταση των επιχειρήσεών της στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να περικυκλώσει τις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λισιχάνσκ και Ρουμπίζνε, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Η Μόσχα είχε κάποιες επιτυχίες στην περιοχή, αλλά οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά.

Όπως εκτιμά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αν πέσει η Σεβεροντονιέτσκ, τότε ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Αν πάλι το μέτωπο του Ντονμπάς μετακινηθεί πιο δυτικά, τότε η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα μειονέκτημα, καθώς θα είναι δύσκολο να επαναπρομηθεύει τα στρατεύματά της.

Το σίγουρο είναι ότι η μάχη του Σεβερεντονιέτσκ εξελίσσεται σε «κλειδί» για τον πόλεμο, καθώς είναι μια από τις λίγες πόλεις στο ανατολικό Λουχάνσκ που ακόμα ελέγχεται από το Κίεβο.

 

08:28

Τρεις μήνες πολέμου στην Ουκρανία: Πού επικεντρώνει την επίθεσή της η Ρωσία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σήμερα στον τέταρτο μήνα του, με τα ρωσικά στρατεύματα να επικεντρώνουν την επίθεσή τους στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, στο Ντονμπάς.

08:28

Η Gazprom Energy στη Βρετανία αλλάζει επωνυμία για να σωθεί

Στη Γερμανία η κυβέρνηση ήδη ανέλαβε τον έλεγχο της μητρικής εταιρείας

08:18

Οι απώλειες και οι εκτοπισμένοι

Σε τρεις μήνες, χιλιάδες άνθρωποι, άμαχοι και στρατιωτικοί, έχουν σκοτωθεί, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής απολογισμός. Μόνο στη Μαριούπολη, οι ουκρανικές αρχές μιλούν για 20.000 νεκρούς.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διατείνεται ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει 29.200 άνδρες, 204 αεροσκάφη και 1.300 άρματα μάχης από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι η Ρωσία έχει υποστεί «μεγάλες απώλειες», χωρίς να γίνεται πιο σαφές. Δυτικές πηγές κάνουν λόγο για 12.000 ρώσους στρατιωτικούς νεκρούς. Γαλλική στρατιωτική πηγή ανέβασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τον αριθμό τους στους 15.000.

Αν οποιοσδήποτε από τους αριθμούς αυτούς είναι ακριβής, σημαίνουν πως οι απώλειες της Ρωσίας ξεπερνούν εκείνες που υπέστη σε εννέα χρόνια ο σοβιετικός στρατός στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Όσο για την Ουκρανία, δεν ανακοινώνει ως τώρα σαφή στοιχεία για τις απώλειες του δικού της στρατού.

Ο πόλεμος ανέτρεψε εξάλλου τη δημογραφική εικόνα της χώρας. Πάνω από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σε αυτούς προστίθενται 6,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε κράτη του εξωτερικού, οι μισοί και πλέον (3,4 εκατ.) στην Πολωνία.

08:18

Στρατιωτική βοήθεια από 20 χώρες

Ενώ η Μόσχα κλιμακώνει την προσπάθεια να καταλάβει όλο το Ντονμπάς, το Κίεβο, που επιμένει να ζητά περισσότερα όπλα, εξασφάλισε υποσχέσεις για υποστήριξη από δυτικά κράτη. Σε ψηφιακή σύνοδο της «Ομάδας επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας» 44 κράτη συζήτησαν χθες τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Είκοσι δεσμεύτηκαν να στείλουν κι άλλα όπλα, ενώ άλλες να εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, τον Λόιντ Όστιν. Ο ίδιος απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για τα όπλα που θα στείλουν οι ΗΠΑ, μετά την έγκριση από το Κογκρέσο του γιγαντιαίου πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία, με αξία 40 δισεκ. δολαρίων συνολικά.

Πάντως ανάμεσα στα όπλα που θα σταλούν θα είναι πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας Harpoon, μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτήρα τους, που υποσχέθηκε η Δανία. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν πως με αυτούς τους πυραύλους μπορεί να κατορθωθεί να αρθεί ο αποκλεισμός του λιμανιού της Οδησσού, κόμβου των εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα, οι οποίες είναι κρίσιμες όχι μόνο για την ουκρανική οικονομία αλλά και για τον εφοδιασμό με τρόφιμα αρκετών άλλων χωρών. Θεωρητικά οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να απειλήσουν ως και την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

08:17

Σταθερό το νότιο μέτωπο

Το νότιο μέτωπο μοιάζει σταθερό, αν και οι Ουκρανοί λένε πως σημείωσαν κέρδη. Η διοίκηση των δυνάμεών τους στον νότο έκανε λόγο σήμερα για «προέλαση» στην περιοχή της Μικολάιφ «προς την κατεύθυνση της περιφέρειας της Χερσώνας», όπου οι νέες φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως θέλουν να καθιερώσουν το ρούβλι. Κατηγόρησε εξάλλου τις ρωσικές δυνάμεις πως σκότωσαν άμαχους που προσπαθούσαν να φύγουν οδικώς, με τοποθέτηση ναρκών σε δρόμο και με βόμβες και κατόπιν εκτελώντας όσους επέζησαν.

08:17

«Υποχρεωτικές» εκκενώσεις

Η πτώση της Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, θα έδινε στους Ρώσους τον έλεγχο ενός στρατηγικού σταυροδρομιού, που αποτελεί επιπλέον το τρέχον διάστημα αυτοσχέδιο κέντρο διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή. Οι κάτοικοί της αρνούνται να την εγκαταλείψουν, παρά τον κίνδυνο: «Ο κόσμος δεν θέλει να φύγει», είπε ο αντιδήμαρχος της Μπαχμούτ, ο Μαξίμ Σούτκοβι, μπροστά σε μισοάδειο λεωφορείο που υποτίθεται πως θα μετέφερε άμαχους προς πιο ασφαλείς περιοχές.

Οι αρχές πλέον φθάνουν «στο σημείο που θα κάνουμε υποχρεωτικές εκκενώσεις», είπε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην Μπαχμούτ, ο Σερχίι Κάλιαν. Όσοι παραμένουν λένε πως οι πύραυλοι και οι βόμβες αρχίζουν να πέφτουν τα ξημερώματα και συνεχίζουν ως το μεσημέρι γύρω από την Μπαχμούτ.

Η πόλη Σεβεροντονιέτσκ βομβαρδίζεται «24 ώρες το 24ωρο», από τους Ρώσους, που «χρησιμοποιούν τακτική καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη», κατήγγειλε προχθές Κυριακή ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι. Η τύχη του Σεβεροντονιέτσκ ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή της Μαριούπολης, του λιμανιού στρατηγικής σημασίας που καταστράφηκε σχεδόν εντελώς έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας.

08:16

Πάνω από 100 εκατ. εκτοπισμένοι παγκοσμίως

Ο αριθμός των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία.

08:14

Τρεις μήνες πολέμου - Σφοδρές μάχες στα ανατολικά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σήμερα στον τέταρτο μήνα του, με τα ρωσικά στρατεύματα να επικεντρώνουν την επίθεσή τους στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στον περιφέρεια Λουγκάνσκ, στο Ντονμπάς (ανατολικά). Μολονότι διαβεβαιώνουν πως απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την πρωτεύουσα Κίεβο στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου και κατόπιν στο Χάρκοβο τον Μάιο, οι Ουκρανοί παραδέχονται εδώ και λίγες ημέρες ότι αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες «δυσκολίες» στο Ντονμπάς, που σχηματίζουν οι περιφέρειες –«ομπλάστ»– Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ. 

«Οι επόμενες εβδομάδες του πολέμου θα είναι δύσκολες», αναγνώρισε χθες βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του. «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να δείξουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις κατειλημμένες περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), ότι δεν θα παραδώσουν την περιφέρεια της Χερσώνας (νότια), τις κατεχόμενες περιοχές της περιφέρειας της Ζαπορίζιας (νοτιοανατολικά) και του Ντονμπάς (ανατολικά). Προελαύνουν εν μέρει. Ενισχύουν τις θέσεις τους αλλού», συνέχισε. Η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι επιδιώκουν να «εξοντώσουν όποιον ζει», κατήγγειλε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Η Μόσχα συγκεντρώνει τη δύναμη πυρός της στον τελευταίο θύλακα των Ουκρανών στη Λουγκάνσκ, περικυκλώνοντας τις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για σφοδρές μάχες σε εξέλιξη κοντά στις κοινότητες Ποπάσνα και Μπαχμούτ, κάτι που μοιάζει να επιβεβαιώνει την κυκλωτική κίνηση.

08:04

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Η συμπλήρωση τριών μηνών πολέμου βρίσκει την Ουκρανία να έχει καταληφθεί κατά το ένα πέμπτο από τους Ρώσους, τους νεκρούς να ανέρχονται σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς κοντά στους 100.000, και το διπλωματικό πεδίο να μοιάζει λιγότερο με πλαίσιο επίλυσης της διαμάχης και περισσότερο με ναρκοπέδιο της βόρειας Ουκρανίας.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων τις τελευταίες ώρες:

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα στον ουκρανικό στρατό, τον θάνατο 87 μαχητών σε στρατόπεδο που επλήγη από ρωσική επίθεση στη βόρεια Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
  • Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας είπε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι πλέον θέμα ημερών.
  • Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του ελπίζουν ότι με τους πυραύλους κατά πλοίων που θα στείλει η Δανία στην Ουκρανία οι ουκρανικές δυνάμεις θα ελέγξουν ξανά τα παράλια του Ευξείνου Πόντου.
  • Η πόλη του Σεβεροντονέτσκ, κοντά στο Λουχάνσκ καταστρέφεται, προειδοποιεί ο Ουκρανός περιφερειάρχης του Λουχάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει τοποθετήσει στην περιφέρεια 12.500 στρατιώτες με σκοπό την πλήρη κατάκτησή της.
  • Σε ισόβια δεσμά καταδίκασε ουκρανικό δικαστήριο τον πρώτο Ρώσο που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
  • Ο κ. Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο είναι πάντα έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, και ότι είναι διατεθειμένο να ανταλλάξει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου με Ουκρανούς ακόμη και αύριο.
  • Η ρωσόφιλη ηγεσία που τοποθέτησαν οι εισβολείς στη Χερσώνα, στον ουκρανικό Νότο, θα ζητήσει από τη Μόσχα την τοποθέτηση στρατιωτικής βάσης των Ρώσων.
07:47

Φυσικό αέριο στην Αφρική αναζητεί ο Σολτς

Την ανησυχία του για την έλλειψη τροφίμων εξέφρασε ο πρόεδρος της Σενεγάλης.

07:47

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή στη Ρωσία τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου

Η ζωή των απλών Ρώσων πολιτών έχει αλλάξει σημαντικά τρεις μήνες μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Μόσχας έχουν μετατραπεί σε απόκοσμες εκτάσεις με άδειες βιτρίνες που κάποτε ήταν γεμάτες με εμπορεύματα από εταιρείες της Δύσης.

07:46

Ρώσος διπλωμάτης: «Η Μόσχα τα έκανε όλα στραβά», είπε μετά την παραίτησή του

Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση του Ρώσου διπλωμάτη, Μπόρις Μποντάρεφ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τις «αιματηρές και απολύτως άσκοπες μάχες στην Ουκρανία». 

07:46

«Εντός ημερών» το εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο, λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας

Προειδοποίησε πάντως ότι το μέτρο δεν θα εξασθενίσει αυτόματα το Κρεμλίνο.

07:45

Το Κίεβο ελπίζει να ελέγξει ξανά τις ακτές του Ευξείνου Πόντου με τους δανέζικους πυραύλους κατά πλοίων

Πρόκειται για τους πυραύλους Harpoon, που κατασκευάζει η Boeing.

07:38

Τρεις μήνες καταστροφής και ζόφου

Τρεις μήνες συμπληρώνονται σήμερα από τη μοιραία 24η Φεβρουαρίου, την ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδινε το σύνθημα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά κανένα σημάδι για κατάπαυση του πυρός δεν διακρίνεται στον ορίζοντα, καθώς η Ρωσία ενισχύει τις πολύνεκρες επιθέσεις της στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς, ενώ το Κίεβο διαμηνύει ότι δεν εννοεί να κάνει την παραμικρή εδαφική παραχώρηση προκειμένου να επισπεύσει την ειρήνευση.