Παγκόσμια επισιτιστική κρίση: Το Gzero εξετάζει πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει

Παγκόσμια επισιτιστική κρίση: Το Gzero εξετάζει πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει

Η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και τμήματα της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, αλλά οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές παντού

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έστειλε τη Δευτέρα ένα έντονο μήνυμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός: Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να μπορούμε να σας προσφέρουμε τρόφιμα.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να συμβάλλει στην παγκόσμια έλλειψη σιταριού, μαγειρικών ελαίων και λιπασμάτων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη και τον ΟΗΕ για τη δημιουργία διαδρόμων εξαγωγής για τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται παγιδευμένα στην χώρα λόγω των ρωσικών ναυτικών αποκλεισμών. «Η Ουκρανία έχει λίγο χρόνο», είπε και πρόσθεσε: «Δεν είμαι σίγουρος πόσο χρόνο έχει η Ευρώπη και ο κόσμος». 

Το Gzero, σε ανάλυσή του, σημειώνει ότι, «γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας σε όλο τον κόσμο, πυροδοτώντας μια κρίση που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να ωθήσει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την πείνα. Αυτό που είναι λιγότερο κατανοητό είναι πόσο χειρότερο μπορεί να γίνει».

Μια νέα έκθεση του Ομίλου Eurasia και της συμβουλευτικής DevryBV Sustainable Strategies βοηθά να απαντηθεί αυτή η ερώτηση: Η έκθεση αναφέρει ότι η πιο πιθανή έκβαση του πολέμου δεν είναι μία μαζική κλιμάκωση από τη Ρωσία ή ένα ξαφνικό ξέσπασμα ειρηνόφιλων που θα φωνάζουν και στις δύο πλευρές. Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο ενός αβέβαιου και παρατεταμένου αδιεξόδου.

Μετά από σφοδρές μάχες, αυτό θα σήμαινε ότι το Ντονμπάς και τμήματα της νότιας Ουκρανίας θα μετατραπούν σε «παγωμένες συγκρούσεις», οι κυρώσεις θα παραμένουν σε ισχύ και δεν θα εμφανίζεται βιώσιμη λύση στον ορίζοντα. 

Αυτή η έκβαση -ή μάλλον η έλλειψη λύσης- θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις παγκοσμίως, λέει η έκθεση, με μικρή προοπτική αποκατάστασης της αγροτικής ικανότητας ή των εξαγωγικών οδών της Ουκρανίας, την ώρα που οι κυρώσεις και τα αντίμετρα του Κρεμλίνου συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές των ρωσικών λιπασμάτων και ενέργειας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η έκθεση αναφέρει:

  • Περισσότεροι από 280 εκατομμύρια άνθρωποι θα περιέλθουν εφέτος σε επισιτιστική ανασφάλεια.
  • Θα αυξηθούν κατά 200 εκατομμύρια όσοι αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια.
  • Θα αυξηθούν κατά 7 εκατομμύρια όσοι βρίσκονται στα όρια της πείνας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει το Gzero, ακόμη και σε μέρη όπου οι άνθρωποι δεν ωθούνται στο χείλος του λιμού, οι υψηλότερες τιμές για τα βασικά τρόφιμα θα συμπιέσουν τα νοικοκυριά, αυξάνοντας την προοπτική κοινωνικής αναταραχής.

Η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και τμήματα της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, αλλά οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές παντού.

Θα μπορούσε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο να είναι στην πραγματικότητα… το καλύτερο; Η έκθεση υποστηρίζει, κάπως αντιφατικά, ότι μια μαζική κλιμάκωση από τη Ρωσία θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μικρότερη επισιτιστική κρίση παγκοσμίως.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι αντιμέτωποι με πιο σφοδρή βία και την αντίληψη ότι η σύγκρουση βαθαίνει, οι αγορές και οι κυβερνήσεις θα οδηγηθούν σε γρήγορη ανάληψη δράσης, εγκαταλείποντας τους εμπορικούς φραγμούς, παραχωρώντας περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και ενισχύοντας τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της Eurasia

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή