Μακελειό στο Τέξας – Αμετανόητοι οι φανατικοί της οπλοκατοχής

Μακελειό στο Τέξας – Αμετανόητοι οι φανατικοί της οπλοκατοχής

Το θέμα της οπλοκατοχής επανέρχεται ως σημείο αντιπαράθεσης έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση στο δημοτικό σχολείο στο Τέξας, με τους Αμερικανούς να στέκονται διχασμένοι, άλλοι ζητώντας περιορισμούς στις πωλήσεις οπλισμού και άλλοι ζητώντας περισσότερα όπλα.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακραία σενάρια, προερχόμενα από ακραίες φωνές, κάνουν την επανεμφάνισή τους στις ΗΠΑ, στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης που πραγματοποίησε ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος την Τρίτη 24 Μαΐου σε δημοτικό σχολείο της πόλης Γιουβάλντι στην πολιτεία του Τέξας.

H επίθεση της 24ης Μαΐου, με τους 19 νεκρούς μαθητές και τους δύο νεκρούς δασκάλους, ξεχωρίζει ως η δεύτερη φονικότερη στα αμερικανικά χρονικά έπειτα από την «σφαγή» στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ το 2012.

Τότε, τον Δεκέμβριο του 2012, οι νεκροί ήταν 26 και δράστης ένας 20χρονος ονόματι Άνταμ Λάνζα που, αν και ψυχικά ασταθής, είχε πρόσβαση σε ολόκληρο οπλοστάσιο.

Τώρα, οι νεκροί είναι 21 και δράστης ένας 18χρονος ονόματι Σαλβαδόρ Ράμος που και εκείνος, αν και ασταθούς διάθεσης, είχε πρόσβαση σε… ημιαυτόματα πυροβόλα.

Στον απόηχο αυτής της νέας «σφαγής», η Αμερική στέκεται όπως και στο παρελθόν, διχασμένη, με ένα μέρος του πολιτικού κόσμου της χώρας (του ιδίου του προέδρου Τζο Μπάιντεν συμπεριλαμβανομένου) να ζητά να μπουν αυστηρότεροι περιορισμοί στην οπλοκατοχή, ενώ ένα άλλο «στρατόπεδο» πολιτικών ζητά στον αντίποδα να δοθούν… ακόμη περισσότερα όπλα… ως άμυνα στα όπλα των μοναχικών λύκων και των ψυχικά διαταραγμένων ενόπλων που επιτίθενται.

«Οπλίστε τους δασκάλους» 

Ο γενικός εισαγγελέας (attorney general) του Τέξας, Κεν Πάξτον, δήλωσε, μιλώντας στα συντηρητικά δίκτυα Newsmax και Fox News, πως μια «λύση» θα ήταν να δοθούν όπλα σε δασκάλους και σε μέλη του διοικητικού προσωπικού των σχολείων ώστε να μπορούν να αμυνθούν σε περίπτωση επίθεσης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι δάσκαλοι και το διοικητικό προσωπικό θα πρέπει, βέβαια, να έχουν περάσει προηγουμένως από κατάλληλη εκπαίδευση.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας αποκήρυξε, μιλώντας στο CNN, ως εκ προοιμίου «αναποτελεσματική» την επιβολή περιορισμών στην οπλοκατοχή. Στον αντίποδα, ο κ. Κρουζ πρότεινε ως «λύση» την ενίσχυση της ένοπλης αστυνόμευσης («more armed law enforcement») στα σχολεία.  

Στην σκιά της νέας τραγωδίας πολλοί θυμήθηκαν ωστόσο και ένα αμφιλεγόμενο tweet που είχε αναρτήσει τον Οκτώβριο του 2015 ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, καλώντας τότε τους Τεξανούς να αρχίσουν να αγοράζουν περισσότερα όπλα προκειμένου το Τέξας να γίνει έτσι η πολιτεία με τις πιο πολλές αγορές νέων όπλων στις ΗΠΑ ξεπερνώντας την Καλιφόρνια.   

Μακελειό στο Τέξας – Αμετανόητοι οι φανατικοί της οπλοκατοχής-1
Διαμαρτυρία κατά της οπλοκατοχής στο Τέξας (AP Photo/Andres Leighton, File)

Ο Κρις Μέρφι, Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από το Κονέκτικατ, έσπευσε πάντως από την πλευρά του να υπογραμμίσει πως ένοπλο προσωπικό ασφαλείας υπήρχε σε σχολεία όπου πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στο παρελθόν χωρίς όμως να καταφέρει να τις αποτρέψει εγκαίρως.

Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοιο προσωπικό ασφαλείας υπήρχε και στο δημοτικό σχολείο του Τέξας όπου έγινε η επίθεση χθες, αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει εγκαίρως τον δράστη.

Η περίπτωση της Φλόριντα 

Έπειτα από την ένοπλη επίθεση με τους 17 νεκρούς που είχε πραγματοποιήσει ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ το 2018 σε λύκειο της περιοχής Πάρκλαντ στην Φλόριντα, οι Αρχές της εν λόγω πολιτείας έδωσαν το πράσινο φως επιτρέποντας σε καθηγητές και δασκάλους να οπλοφορούν.

Αντιδράσεις από τους δασκάλους 

Οι ίδιες οι ενώσεις των δασκάλων (American Federation of Teachers κ.ά.) υπογραμμίζουν ωστόσο από την πλευρά τους πως δεν προτίθενται να αναλάβουν έναν τέτοιο ρόλο… ενόπλου φρουρού. Σημειώνουν, δε, με νόημα πως ακόμη και αν οπλοφορούσε ένας δάσκαλος, δεν θα μπορούσε να σταθεί απέναντι σε έναν εισβολέα οπλισμένο με ημιαυτόματο AR-15…

Το μεγάλο ερώτημα είναι, βέβαια, από την άλλη, το γιατί να επιτρέπεται σε απλούς πολίτες να αγοράζουν ημιαυτόματα AR-15…

Με πληροφορίες από the New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή