Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον ζητούν οι Εργατικοί

Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον ζητούν οι Εργατικοί

Μετά την έκθεση της ανώτατης λειτουργού Σου Γκρέι για τα κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Ντάουνινγκ Στριτ ευθύνονται για την κουλτούρα της χαλαρότητας που οδήγησε στα διαβόητα κορωνοπάρτι, κατά παραβίαση των απαγορεύσεων που ίσχυαν για όλους τους άλλους πολίτες την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της εξεταστικής επιτροπής υπό την ανώτατη λειτουργό Σου Γκρέι, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. «Πολλοί θα είναι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά επιδείχθηκε σε τέτοια κλίμακα στην καρδιά της κυβέρνησης… Είναι σαφές πως ό,τι συνέβη υπολείπεται των απαιτήσεων του κοινού», αναφέρεται μεταξύ άλλων. Αν και δεν ονοματίζει τον Μπόρις Τζόνσον, η έκθεση Γκρέι εκθέτει πολιτικά τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον κύκλο των στενών συνεργατών του, με γλαφυρές λεπτομέρειες και αποκαλυπτικές φωτογραφίες από καμιά δεκαριά πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία. Στο υλικό της εξεταστικής επιτροπής περιλαμβάνονται και μηνύματα μεταξύ εμπλεκομένων, που αποδεικνύουν ότι τα πάρτι ήταν εκ των προτέρων οργανωμένα.

Η έκθεση Γκρέι αναφέρει ότι σε ένα από τα πάρτι υπήρξε κατάχρηση αλκοόλ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν καβγάδες και αδιαθεσίες. Σε ένα άλλο, παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Ο ίδιος ο Τζόνσον εντοπίστηκε στο πάρτι που οργανώθηκε για τα 56α γενέθλιά του – αν και δεν γνώριζε ότι συνεργάτες του, με δική τους πρωτοβουλία, του είχαν ετοιμάσει γιορτή, σύμφωνα με την έκθεση.

«Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου για ό,τι συνέβη υπό την ηγεσία μου», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι υποδέχθηκε την έκθεση Γκρέι «με ταπεινότητα» και ότι «πήρε το μάθημά του». Δεν φάνηκε να πείθει, όμως, τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. «Οταν θα κατακαθίσει η σκόνη και υποχωρήσει η οργή, αυτό το πόρισμα θα μείνει ως μνημείο της ύβρεως και της αλαζονείας μιας κυβέρνησης που πίστευε ότι ένας κανόνας ισχύει γι’ αυτούς και άλλος κανόνας ισχύει για όλους τους άλλους», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν μπορείτε να είστε ταυτόχρονα νομοθέτης και παραβάτης του νόμου», προσέθεσε ο Στάρμερ, ζητώντας την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή