Yubo: Τι είναι το «Tinder για εφήβους» όπου σύχναζε ο μακελάρης του Τέξας

Yubo: Τι είναι το «Tinder για εφήβους» όπου σύχναζε ο μακελάρης του Τέξας

Ιδιαίτερα δραστήριος στα social media ήταν ο μακελάρης του Τέξας, ο οποίος σε αγνώστους από όλον τον κόσμο και κυρίως σε εφήβους μικρότερους από τον ίδιο.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δραστήριος στα social media ήταν ο μακελάρης του Τέξας, ο οποίος ερχόταν σε επαφή με αγνώστους από όλον τον κόσμο – ακόμα και από την Ελλάδα – προϊδεάζοντας για τα μακάβρια σχέδιά του.

Instagram, Discord και το λιγότερο γνωστό Yubo ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούσε κυρίως ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, ο οποίους συνομιλούσε κυρίως με εφήβους μικρότερους από τον ίδιο. Παράλληλα, όπως ανέφερε συμμαθητής του από το λύκειο, του άρεσε πολύ να παίζει βιντεοπαιχνίδια με όπλα, όπως το Fortnite και το Call of Duty.

Δεν δίσταζε να κάνει tag ακόμα και άτομα που δεν είχε μιλήσει ποτέ μαζί τους, όπως συνέβη με μια κοπέλα σε story με κάτι όπλα που είχε δημοσιεύσει στο Instagram λίγο πριν σκοτώσει 21 άτομα στο δημοτικό σχολείο Ρομπ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη νεαρή στοχοποιήθηκε επειδή θεωρήθηκε ότι ήταν η κοπέλα του δράστη, παρόλο που είχε ανταλλάξει ελάχιστες κουβέντες μαζί του και δεν έμενε καν στο Τέξας.

Yubo: Το Tinder για έφηβους

Το Yubo είναι ένα app που μιμείται το Omegle, μια γνωστή ιστοσελίδα όπου οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν ζωντανά με ανοιχτή την κάμερα σε αγνώστους από όλο τον κόσμο.

Οι συνομιλίες γίνονται ιδιωτικά, ένας προς έναν, ή σε ομάδες. Δεν είναι διόλου απίθανο οι χρήστες να βρεθούν ενώπιον ακατάλληλου περιεχομένου.

Το Yubo, το οποίο δημιουργήθηκε το 2015, θεωρείται πιο δημοφιλές ανάμεσα στους νέους των Generation Z και Alpha. Έχει πάνω από 60 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες παγκοσμίως – στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι όλοι από 13 έως 25 ετών.

Αποκαλείται και «Tinder για εφήβους», καθώς επιλέγεις το άτομο με το οποίο θες να μιλήσεις με μια διαδικασία παρόμοια με αυτή του app γνωριμιών: κάνεις swipe δεξιά ή αριστερά, «ματσάρεις» και στη συνέχεια μπορείτε να μιλήσετε.

Αν και σύμφωνα με τους κανόνες υπάρχει περιορισμός ηλικίας από 13 ετών και άνω, θεωρείται ότι πολλά μικρότερα παιδιά χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Γι’ αυτό τον λόγο, ίσως και από καθαρή σύμπτωση, η εφαρμογή ανακοίνωσε χτες ότι θα υιοθετήσει μια νέα τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, η οποία θα υπολογίζει την ηλικία των χρηστών του μέσω της κάμερας.

Discord: Xώρος για gamers και όχι μόνο

Αρκετά διαδεδομένο και σε μεγαλύτερους χρήστες είναι το Discord, το οποίο θεωρείται από τα σχετικά «ασφαλή» μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο μακελάρης του Τέξας φέρεται να είχε γράψει ρατσιστικά μηνύματα σε κοινότητα στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο, λίγες ώρες πριν την επίθεση στο δημοτικό σχολείο

Το Discord xρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από gamers, όπως φέρεται ότι ήταν και ο 18χρονος Ράμος. Βέβαια, η χρήση του έχει πλέον επεκταθεί: το χρησιμοποιούν νέοι άνθρωποι για να συζητήσουν και να μοιραστούν ιδέες επί παντός επιστητού. Στις ΗΠΑ, έχει φιλοξενήσει και ομάδες που χρησιμοποιούν ρητορική μίσους ή ρατσιστική ιδεολογία. 

Το Discord μοιάζει αρκετά με το παλιό mIRC: μπορείς να μιλήσεις γραπτώς με πολλά άτομα σε ένα κανάλι ή να συμμετέχεις με το μικρόφωνό σου σε ομαδική συνομιλία. Ένα άτομο μπορεί να μοιραστεί, επίσης, την οθόνη του για να δείξει στους άλλους τι κάνει, πχ. αν παίζει κάποιο παιχνίδι. Για να μπεις στο κανάλι μιας κοινότητας, χρειάζεται πρόσκληση.

Υπάρχει και η επιλογή για ιδιωτική συνομιλία, γραπτή ή με μικρόφωνο, όπου εκεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η κάμερα.

Με πληροφορίες από Washington Post, Tech Crunch

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή