Μακελειό στο Τέξας: Στο στόχαστρο η αστυνομία – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Μακελειό στο Τέξας: Στο στόχαστρο η αστυνομία – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Παραμένουν υπό διερεύνηση τα κίνητρα πίσω από την πολύνεκρη επίθεση του 18χρονου, με τις αρχές να σημειώνουν ότι δεν είχε προβλήματα ψυχικής υγείας ούτε ποινικό παρελθόν

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήσεις και έντονη κριτική δέχονται οι αστυνομικές αρχές αναφορικά με τον χρόνο που μεσολάβησε μέχρι να εισβάλουν στο δημοτικό σχολείο στο Τέξας και να σταματήσουν τη δολοφονική επίθεση του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος, ο οποίος σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλες.

Επίσης, σύμφωνα με τις έρευνες, δεν είναι ακόμα σαφές εάν ένοπλος φρουρός του σχολείου αντάλλαξε πυρ με τον δράστη, όταν ο τελευταίος έφτασε έξω από το δημοτικό.

Την ίδια ώρα, παραμένουν υπό διερεύνηση τα κίνητρα πίσω από την πολύνεκρη επίθεση του 18χρονου, με τις αρχές να σημειώνουν ότι δεν είχε προβλήματα ψυχικής υγείας ούτε ποινικό παρελθόν.

Μακελειό στο Τέξας: Στο στόχαστρο η αστυνομία – Τα αναπάντητα ερωτήματα-1
AP

«Μπείτε μέσα! Μπείτε μέσα!»

Όπως αναφέρουν μάρτυρες, κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης, πολίτες έξω από το δημοτικό σχολείο ζητούσαν από τους αστυνομικούς να εισβάλουν στο κτίριο. «Μπείτε μέσα! Μπείτε μέσα!» φώναζαν γυναίκες στους αστυνομικούς, αμέσως μετά την έναρξη της επίθεσης.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, Στιβ Μακ Κρο, δήλωσε την Τετάρτη ότι μεσολάβησαν 40 λεπτά από τη στιγμή που ο Ράμος πυροβόλησε τον φρουρό ασφαλείας του σχολείου μέχρι τη στιγμή που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών. Ωστόσο, εκπρόσωπος του τμήματος δήλωσε στη συνέχεια ότι οι αρχές δεν μπορούσαν να κάνουν μια ασφαλή εκτίμηση σχετικά με το χρονικό διάστημα που ο δράστης βρισκόταν στο σχολείο.

«Η ουσία είναι ότι οι αρχές επιβολής του νόμου ήταν εκεί», δήλωσε ο Μακ Κρο και πρόσθεσε ότι: «Έδρασαν αμέσως».

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος που γνωρίζει στοιχεία της έρευνας ανέφερε ότι οι αστυνομικοί δυσκολεύτηκαν να παραβιάσουν την πόρτα της τάξης και έβαλαν μέλος του προσωπικού να την ανοίξει με ένα κλειδί.

Ο Χαβιέ Καζάρες, η κόρη του οποίου σκοτώθηκε στην επίθεση, δήλωσε ότι έτρεξε στο σχολείο μόλις έμαθε για τους πυροβολισμούς και όταν έφτασε είδε απ΄ έξω συγκεντρωμένες τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μακελειό στο Τέξας: Στο στόχαστρο η αστυνομία – Τα αναπάντητα ερωτήματα-2
Reuters

«Θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα»

Καθώς παρακολουθούσε ανήσυχος τους αστυνομικούς να στέκονται έξω από το κτίριο, προέτρεψε άλλους πολίτες και γονείς που ήταν εκεί να ορμήξουν οι ίδιοι μέσα. «Ας μπούμε εμείς γιατί οι αστυνομικοί δεν κάνουν τίποτα», είπε καθώς η αγωνία του για το παιδί του μεγάλωνε. «Θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα. Ήταν απροετοίμαστοι», πρόσθεσε.

Μάρτυρας είδε τον Ράμος να πέφτει με το όχημά του σε χαντάκι έξω από το σχολείο, να αρπάζει το ημιαυτόματο τουφέκι του τύπου AR-15 και να πυροβολεί εναντίον δύο ατόμων έξω από ένα γραφείο τελετών, τα οποία τράπηκαν σε φυγή χωρίς να τραυματιστούν.

Ο υπαστυνόμος Κρίστοφερ Ολιβάρεζ από την Υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας δήλωσε στο CNN ότι ο φρουρός ασφαλείας του σχολείου ήταν οπλισμένος και πως οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντάλλαξε πυρά με τον 18χρονο. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες», ανέφερε.

Μόλις έφτασε στο σχολείο, ο Ράμος μπήκε σε μια τάξη και άρχισε να σκοτώνει. «Οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι. Και αυτός ένας», ανέφερε μάρτυρας, τονίζοντας ότι έπρεπε να είχαν επέμβει νωρίτερα.

Μακελειό στο Τέξας: Στο στόχαστρο η αστυνομία – Τα αναπάντητα ερωτήματα-3
Reuters

«Μπέρτο, με πυροβόλησε»

Πριν επιτεθεί στο σχολείο, ο 18χρονος πυροβόλησε τη γιαγιά του μέσα στο σπίτι όπου ζούσαν. Ο 82χρονος Γκίλμπερτ Γκαλέγκος που μένει απέναντι και γνωρίζει την οικογένεια για δεκαετίες, είπε ότι βρισκόταν στην αυλή του όταν άκουσε τους πυροβολισμούς.

Ο Ράμος βγήκε τρέχοντας από την μπροστινή πόρτα, μπήκε σε ένα όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι και έφυγε με ταχύτητα. Η γιαγιά του Ράμος εμφανίστηκε στη συνέχεια αιμόφυρτη: «Μου είπε: “Μπέρτο, με πυροβόλησε”», πρόσθεσε ο 82χρονος. 

Ο Γκίλμπερτ Γκαλέγκος ανέφερε ότι δεν άκουσε λογομαχία πριν ή μετά τους πυροβολισμούς και δεν γνώριζε αν είχαν προηγηθεί περιστατικά εκφοβισμού ή κακοποίησης από τον Ράμος, τον οποίο έβλεπε σπάνια.

Η Λορένα Ογκούστε, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στο Λύκειο του Ουβάλντε, όταν έμαθε για τους πυροβολισμούς άρχισε να στέλνει μηνύματα στην ανιψιά της, μαθήτρια στην τέταρτη τάξη του δημοτικού. Τελικά ανακάλυψε ότι ήταν καλά.

Αλλά εκείνο το βράδυ, η ανιψιά της είχε μια ερώτηση: «Γιατί μας το έκαναν αυτό; Είμαστε καλά παιδιά. Δεν κάναμε τίποτα κακό».

Μακελειό στο Τέξας: Στο στόχαστρο η αστυνομία – Τα αναπάντητα ερωτήματα-4

Ο μακελάρης του Τέξας μιλούσε και με παιδιά από την Ελλάδα 

Έφηβους από όλο τον κόσμο – ακόμα και από την Ελλάδα – προσέγγιζε μέσω των social media ο Σαλβαδόρ Ράμος. Ο νεαρός χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Yubo, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να μιλάνε με αγνώστους μέσω βιντεοκλήσης. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ράμος είχε μιλήσει με άλλους εφήβους από την Καλιφόρνια έως και την Ελλάδα, επιδεικνύοντας συνήθως τα όπλα του.

Ανάμεσά τους ήταν και μια 15χρονη από τη Γερμανία, στην οποία είχε αποκαλύψει την αποτρόπαιη πράξη του.

Ο Ράμος γιόρτασε τα 18α γενέθλιά του πριν δέκα μόλις μέρες. Για να τα γιορτάσει, πήγε και αγόρασε ένα AR-15, ενώ κάλεσε και τη 15χρονη κοπέλα για να της δείξει το νέο του απόκτημα.

To βράδυ πριν την επίθεση, της έστειλε μια φωτογραφία με ένα μεγάλο δέμα, το οποίο περιείχε τις σφαίρες για το όπλο. Της έδειξε, επίσης, σε βίντεο μια μεγάλη τσάντα η οποία περιείχε τουλάχιστον ένα όπλο και πολλούς γεμιστήρες.

Το πρωί της Τρίτης, έκανε πάλι βιντεοκλήση στην έφηβη από τη Γερμανία και της είπε ότι «έχει ένα μυστικό» που δεν μπορεί να της πει, μέχρι να φύγει ο παππούς του από το σπίτι. Μετά, της έστειλε μήνυμα και της είπε ότι περίμενε τη γιαγιά του, την οποία έβρισε.

Τελικά, ακολούθησαν δύο μηνύματα: «Μόλις πυροβόλησα τη γιαγιά μου στο κεφάλι» και «Θα πάω να πυροβολήσω ένα δημοτικό σχολείο τώρα». Η νεαρή διάβασε τα μηνύματα, αλλά δεν του απάντησε καθώς θεωρούσε ότι της έκανε πλάκα, ενώ είχε παραξενευτεί από την όλη συμπεριφορά του.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή