Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 93η ημέρα ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561880531
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 93η ημέρα ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
21:46

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας διακόπτει τους δεσμούς της με τη Ρωσία

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι διακόπτει τους δεσμούς της με τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εκκλησία διακήρυξε «πλήρη ανεξαρτησία» από τη Ρωσία σε μια κίνηση που αψηφούσε τις πνευματικές αρχές της Ρωσίας.

«Διαφωνούμε με τη θέση του Πατριάρχη της Μόσχας Κυρίλλου... για τον πόλεμο», είπε η εκκλησία, αναφερόμενη στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος είναι επίσης στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το Συμβούλιο καταδικάζει τον πόλεμο ως παραβίαση της εντολής του Θεού "Ου φονεύσεις" και εκφράζει συλλυπητήρια σε όλους όσους υπέφεραν στον πόλεμο», είπε.

Το τμήμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στη Μόσχα ήταν προηγουμένως πλήρως ευθυγραμμισμένο με τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στον Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία.

21:34

Σύνοδος του υπουργείου Άμυνας του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 16 Ιουνίου, αναφέρει το NEXTA

21:33

Η μάχη των σιδηροδρόμων

Ο στρατός της Ουκρανίας λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να επισκευάσουν τους κατεστραμμένους σιδηροδρόμους στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου  με ειδικό εξοπλισμό και μηχανήματα, ελπίζοντας να βελτιώσουν την ικανότητά τους να μετακινούν στρατεύματα και εξοπλισμό.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τους σιδηροδρόμους για να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας, αλλά και να βασίζονται σε αυτούς.

20:35

Κίνα: Απαγόρευσε τις πτήσεις Boeing και Airbus ρωσικών αερομεταφορέων

Η Κίνα απαγόρευσε τις πτήσεις στη χώρα για αεροσκάφη Boeing και Airbus ρωσικών αερομεταφορέων που είναι εγγεγραμμένα σε δύο δικαιοδοσίες ταυτόχρονα. Αυτό γράφει η ρωσική εφημερίδα RBC επικαλούμενη δύο πηγές.

Σύμφωνα με το svoboda.org, το Πεκίνο ζήτησε από τους αερομεταφορείς στοιχεία για τα αεροσκάφη των ρωσικών αερομεταφορέων που να πιστοποιούν ότι επισήμως έχουν διαγραφεί στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών αποτελείται από αεροσκάφη που ανήκουν σε δυτικούς εκμισθωτές και έχουν καταχωρηθεί σε ξένες δικαιοδοσίες πριν από τον Μάρτιο.

20:28

Μία φωτογραφία γροθιά στο στομάχι

Η Έλενα γονατίζει πάνω από το σώμα του συζύγου της Αλεξέι που πέθανε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στο μετρό στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία.

AP Photo/Bernat Armangue
20:25

Η Λιθουανία συγκέντρωσε 3,3 εκατ. ευρώ εντός 2 ημερών για να αγοράσει drone Bayraktar για την Ουκρανία.

Η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων προσέλκυσε χρήματα με ρυθμό περίπου 1.500 ευρώ ανά λεπτό, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό παρουσιαστή Andrius Tapina.

20:02

Meduza: Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να συζητά για επίθεση στο Κίεβo

Το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Meduza επικαλέστηκε άγνωστες πηγές ότι το Κρεμλίνο συζητά μια πιθανή επίθεση στο Κίεβο και ελπίζει ακόμη και για μια νίκη σε πλήρη κλίμακα μέχρι το φθινόπωρο.

19:54

Ο ουκρανικός στρατός μπορεί να υποχωρήσει από πόλεις του Λουγκάνσκ

Ο κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, η οποία σχεδόν έχει περιέλθει πλήρως στον έλεγχο της Ρωσίας, δήλωσε ότι είναι πιθανό οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού να αναγκαστούν να υποχωρήσουν από τον τελευταίο θύλακα αντίστασης για να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

«Οι Ρώσοι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν την περιοχή της Λουγκάνσκ μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως έχουν προβλέψει αναλυτές», δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, σε ανάρτησή του στο Telegram, αναφερόμενος στις σχεδόν περικυκλωμένες πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ.

«Θα έχουμε επαρκή δύναμη και πόρους για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι για να μην περικυκλωθούμε να χρειαστεί να υποχωρήσουμε», είπε.

19:19

Ο Πούτιν απαιτεί από την Ουκρανία να αφαιρέσει τις θαλάσσιες νάρκες από κοντά λιμάνια

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να απομακρύνει τις θαλάσσιες νάρκες από περιοχές κοντά στα λιμάνια της για να επιτρέψει την ασφαλή ναυτιλία. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τη δήλωση στην επικοινωνία του με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

19:01

M777 φορτώθηκαν σε αεροσκάφη των Καναδικών Δυνάμεων για αποστολή στην Ουκρανία

18:46

Η άνοδος του ρωσικού νομίσματος έφερε… πονοκέφαλο στη Μόσχα

Αφού πρώτα το «ανέβασαν», τώρα οι ρωσικές Αρχές προσπαθούν να το «ρίξουν».

18:43

Τι ζήτησε ο Ζελένσκι από τον Ντράγκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, για να συζητήσουν την απεμπλοκή των εξαγωγών σιταριού από την Ουκρανία, ανακοίνωσε η Ρώμη.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Ντράγκι διαβεβαίωσε την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης στην Ουκρανία μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ανέφερε το γραφείο του Ντράγκι.

Ο Ζελένσκι είπε ότι έθεσε το θέμα της προμήθειας καυσίμων και ότι αναμένει «περαιτέρω αμυντική υποστήριξη από τους εταίρους μας».

18:36

Συνομιλία Κουλέμπα με Μπλίνκεν

«Εκτιμώ τις προσωπικές του προσπάθειές για να εξασφαλίσει μια διαρκή αμερικανική και διεθνή υποστήριξη για την Ουκρανία. Τα βαριά όπλα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας και έρχονται κι άλλα. Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ εργάζονται χέρι-χέρι για να πραγματοποιήσουν τις εξαγωγές τροφίμων μας παρά τον απερίσκεπτο αποκλεισμό της Ρωσίας», σημειώνει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

18:31

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ρωσικό μαχητικό στη Χερσώνα

Η ουκρανική αεροπορία αναφέρει ότι ένα από τα αεροπλάνα της κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό Su-35 πάνω από τη Χερσώνας.

Δημοσιεύτηκε στο Facebook ότι «περίπου στις 2 μ.μ., ένα μαχητικό MiG-29 της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό Su-35 στον ουρανό πάνω από την περιοχή Χερσώνα».

18:27

Ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει την ανταλλαγή κρατουμένων με την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει την ανταλλαγή κρατουμένων με την Ουκρανία, σύμφωνα με την καγκελάριο της Αυστρίας.

Ο Καρλ Νεχάμερ είπε ότι στόχος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να βρεθούν πιθανές ανθρωπιστικές λύσεις στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η επικοινωνία ήταν σημαντική για να θέσει στον Πούτιν την πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία.

Είπε ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την παράδοση φυσικού αερίου και είναι έτοιμη να συζητήσει μια ανταλλαγή κρατουμένων με την Ουκρανία.

18:00

Κιργιστάν: Ουκρανική σημαία αφαιρέθηκε από την «Κορυφή Πούτιν»

Μια ουκρανική σημαία που είχε τοποθετηθεί στην κορυφή ενός βουνού στο Κιργιστάν που φέρει τιμητικά το όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν, αφαιρέθηκε από τους ορειβάτες της ομοσπονδίας αναρρίχησης του Κιργιστάν και στη θέση της μπήκε μια σημαία της χώρας, ανακοίνωσε η ομοσπονδία.



Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας 'Εντουαρντ Κουμπάτοφ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αφαίρεσε τη σημαία με δική του πρωτοβουλία και χωρίς «καμιά πολιτική (πρόσθεση)».

Την Πέμπτη η σημαία αντικαταστάθηκε από σημαία του Κιργιστάν.

17:50

Η Ουκρανία απαιτεί από τη Γερμανία να σταματήσει η ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας απηύθυνε αίτημα προς τη γερμανική κυβέρνηση, απαιτώντας να σταματήσει -ή να περιορίσει σοβαρά- τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Το αίτημα υποστηρίζει ότι, αν και η λειτουργία του αγωγού επιτρέπεται βάσει νόμου, επειδή συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Ρωσία «παραβίασε αυτές τις αρχές».

«Με τη Naftogaz στείλαμε έκκληση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και στη γερμανική ρυθμιστική αρχή για την αναστολή του Nord Stream 1», δήλωσε ο επικεφαλής του διαχειριστή συστήματος φυσικού αερίου της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία είναι πρόθυμη και ικανή να παράσχει μια εναλλακτική οδό μεταφοράς προς τον αγωγό, που περνά κάτω από τη Βαλτική, πρόσθεσε.

Η Γερμανία έχει ήδη σταματήσει τον Nord Stream 2, που είχε σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τις αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία, ως τιμωρία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Το έργο των 11 δισεκ. ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ.

17:50

Πούτιν: Η Ουκρανία «σαμποτάρει» τις διαπραγματεύσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «σαμποτάρει» τη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν ενημέρωσε επίσης τον Νεχάμερ για τις ενέργειες της Ρωσίας με στόχο ένα ασφαλές πέρασμα για τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα Αζόφ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

17:43

«Πολύ σοβαρός κίνδυνος γενοκτονίας» στην Ουκρανία, διαπιστώνει ανεξάρτητη έκθεση

Υπάρχει «πολύ σοβαρός κίνδυνος γενοκτονίας» στην Ουκρανία, καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες «έχουν προδιάθεση» με μηνύματα που εξισώνουν τους Ουκρανούς με τους Ναζί, καταλήγει μια ανεξάρτητη έκθεση.

Τριάντα κορυφαίοι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παραβιάζει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία.

Η έκθεση του Ινστιτούτου New Lines και του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Raoul Wallenberg σημειώνει ότι «αδιαμφισβήτητα υπάρχει» ένα κλίμα στο οποίο οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν «ρυθμιστεί να εσωτερικεύουν μηνύματα που εξισώνουν τους Ουκρανούς με τους Ναζί».

Ο Δρ Azeem Ibrahim, διευθυντής ειδικών πρωτοβουλιών, λέει: «Αυτή η έκθεση καταλήγει εύλογα στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη του κράτους για παραβιάσεις του Άρθρου II και του Άρθρου III (γ) της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στην οποία δεσμεύεται. Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αναμφίβολα ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος γενοκτονίας, που ενεργοποιεί το καθήκον των κρατών να τον αποτρέψουν σύμφωνα με το Άρθρο Ι της Σύμβασης για τη Γενοκτονία».

17:27

Η μάχη του Σεβεροντόνετσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν έτοιμες την Παρασκευή να καταλάβουν τον έλεγχο του Σεβεροντόνετσκ αφού πολιόρκησαν την πόλη, την ανατολικότερη που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες και ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τα δύο τρίτα της μεταλλευτικής και βιομηχανικής πόλης στην περιοχή Λουγκάνσκ.

Το Σεβεροντόνετσκ βρίσκεται στην καρδιά του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, - η πόλη έχει υψώσει εμπόδιο στη Μόσχα που έχει στρέψει όλη την προσπάθεια της προς τα ανατολικά.

Ο Σέρχιι Χαντάι, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, δήλωσε σε ουκρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο Σεβεροντόνετσκ.

Σε ανάρτησή του στο κανάλι του Telegram είπε ότι ο ρωσικός βομβαρδισμός σκότωσε τέσσερις κατοίκους την Πέμπτη και κατέστρεψε 11 πολυκατοικίες και ένα σπίτι.

Σε άλλη ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, προέτρεψε τους ντόπιους να παραμείνουν σε καταφύγια και να αποφεύγουν να βρίσκονται έξω.

«Οι κάτοικοι του Σεβεροντόνετσκ έχουν ήδη ξεχάσει πότε η πόλη ήταν σιωπηλή για τουλάχιστον μισή ώρα», είπε και πρόσθεσε: «Οι Ρώσοι επιτίθενται συνεχώς σε κατοικημένες γειτονιές».

Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Ολεκσαντρ Στρίουκ, δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει τα δύο τρίτα του Σεβεροντόνετσκ, αλλά ότι η πόλη δεν έχει ακόμη περικυκλωθεί πλήρως.

Πρόσθεσε ότι οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν αμείωτοι για δύο ημέρες, καταστρέφοντας περίπου το 90% των κατοικιών της πόλης.

Περίπου 1.500 άνθρωποι στην πόλη έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, είπε.

17:19

Πρώην πράκτορας KGB: «Ο Πούτιν έχει ήδη χάσει - Έκανε λάθος σε όλα»

O Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο που νόμιζε ότι θα κέρδιζε σε μια εβδομάδα!», αναφέρει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Figaro o Σεργκέι Ζιρνόφ, πρώην πράκτορας της KGB που ζει πλέον στη Γαλλία.

17:03

Ρώσοι ολιγάρχες: Το τίμημα που εξετάζει η Δύση για να τους απαλλάξει από τις κυρώσεις

Οι δυτικοί σύμμαχοι σκέφτονται αν θα επιτρέψουν στους Ρώσους ολιγάρχες να αγοράσουν τον τρόπο διαφυγής τους από τις κυρώσεις και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους που έχουν δεσμευθεί στη Δύση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

16:57

Οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για τον έλεγχο τμημάτων της Λίμαν

Τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο τμημάτων του Λίμαν, λέει το υπουργείο Άμυνας της χώρας - σε αντίθεση με προηγούμενους ισχυρισμούς φιλορώσων αυτονομιστών που είπαν ότι είχαν καταλάβει την πόλη «κλειδί».

Το υπουργείο λέει ότι οι στρατιώτες του μάχονται για να κρατήσουν τα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα της πόλης. Οι υπερασπιστές «αντιδρούσαν στις προσπάθειες» της Ρωσίας να προωθήσει την επίθεσή της προς το Σλόβιανσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα την Παρασκευή, φιλορώσοι αυτονομιστές από την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ ισχυρίστηκαν ότι είχαν θέσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Το Λίμαν βρίσκεται περίπου 28 μίλια από το Σεβεροντόνετσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, και είναι ένας βασικός στρατηγικός στόχος για τις δυνάμεις της Ρωσίας.

16:49

Πούτιν: Εφαρμόζουμε μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να εφαρμόζει μέτρα για την αντιμετώπιση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από «μη φιλικές χώρες».

«Η κυβέρνηση της Ρωσίας λαμβάνει έγκαιρες αποφάσεις για να διασφαλίσει τη σταθερή λειτουργία της αγοράς και του χρηματοπιστωτικού τομέα», είπε στους ηγέτες της Ευρασίας κατά τη διάρκεια εικονικής συνεδρίασης του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου.

«Εργαζόμαστε για την αύξηση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, για τη στήριξη του κεφαλαίου κίνησης και της ρευστότητας», πρόσθεσε.

Η Ρωσία είχε αρχίσει να ζητά από τις χώρες να πληρώσουν για τις αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ρούβλια, αλλά ο Πούτιν λέει ότι η πολιτική θα αντιστραφεί για ορισμένους εταίρους. «Επεκτείνουμε την πρακτική των πληρωμών σε εθνικά νομίσματα για εκείνες τις χώρες που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι εταίροι για τη Ρωσία», είπε.

Συνέχισε αναφέροντας το θέμα της επισιτιστικής ανασφάλειας, το οποίο έχει έρθει στο προσκήνιο επειδή η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών της Ευρώπης. «Η Ρωσία και άλλα μέλη του Οργανισμού μας συμπεριφέρονται πιο υπεύθυνα», είπε, προσθέτοντας ότι οι ευρασιατικές χώρες ήταν πλήρως αυτάρκεις όσον αφορά αυτά τα προϊόντα.

16:45

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αυξάνονται, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές.

«Καθώς εξετάζουμε το παγκόσμιο ΑΕΠ (…) είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα αποφύγουμε μια ύφεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σε εκδήλωση του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Sky News.

«Η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών της ενέργειας είναι αρκετή για να προκαλέσει από μόνη της μια ύφεση», πρόσθεσε.

16:38

Σχεδόν το 30% των Ουκρανών προσφύγων που έφτασαν στην Ιρλανδία ήταν κάτω των 14 ετών

Σχεδόν το 30% των Ουκρανών που έφτασαν στην Ιρλανδία ήταν κάτω των 14 ετών και κάτω. Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, είχαν εκδοθεί 33.151 Προσωπικοί Αριθμοί Δημόσιας Υπηρεσίας (PPSN) σε πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία βάσει της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας της Ιρλανδίας σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CSO).

Οι γυναίκες ηλικίας 20 ετών και άνω αντιπροσωπεύουν το 48% των αφίξεων μέχρι σήμερα, ενώ τα άτομα ηλικίας 0 έως 19 ετών, κορίτσια και αγόρια, αντιπροσωπεύουν το 38%. Το υψηλότερο ποσοστό όσων έφτασαν (43% - 14.271 άτομα) κατηγοριοποιήθηκαν ως ένας γονέας με παιδιά.

Πολλοί άντρες σύζυγοι και σύντροφοι έμειναν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν για τη χώρα τους, ενώ γυναίκες και παιδιά έφυγαν κατά εκατομμύρια. Σε όλους τους άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα στην αρχή του πολέμου.

16:32

«Περίπου δέκα νεκροί» από ρωσικό πλήγμα στο Ντνίπρο

«Περίπου δέκα» άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσικό βομβαρδισμό σε μια στρατιωτική εγκατάσταση στο Ντνίπρο, μια μεγάλη βιομηχανική πόλη στην κεντροανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εδαφικής άμυνας της πόλης, καθώς ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους στην Χερσώνα και ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται σκληρά στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.

16:26

Λιζ Τρας: Δεν θα νιώσουμε ποτέ ξανά ασφαλείς αν κερδίσει η Ρωσία

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας προειδοποίησε ότι εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία «δεν θα νιώσουμε ποτέ ξανά ασφαλείς». Είπε δε ότι είναι «απόλυτα θεμιτό» να υποστηρίζεται η Ουκρανία με τανκς και αεροπλάνα.

«Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, νομίζαμε ότι είχαμε γυρίσει σελίδα. Αλλά βλέπουμε τώρα να διαπράττονται ειδεχθή εγκλήματα πολέμου στην Ευρώπη - εγκλήματα που κάποτε ελπίζαμε ότι θα περνούσαν στην ιστορία. Μπροστά σε μια τέτοια φρίκη, πρέπει να απαντήσουμε με δύναμη. Ο κατευνασμός δεν μπορεί να είναι η απάντηση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον μεγάλο αγώνα για την ελευθερία. Ο Πούτιν δεν διεξάγει πόλεμο μόνο στον ουκρανικό λαό, αλλά στα θεμέλια των κοινωνιών μας: ελευθερία, κυριαρχία και κράτος δικαίου. Αν τα καταφέρει στην Ουκρανία, δεν θα νιώσουμε ποτέ ξανά ασφαλείς. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει με την κυριαρχία της να αποκατασταθεί και τη Ρωσία να ηττηθεί και να περιοριστεί», τόνισε.

16:07

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 4.000 άμαχοι, ανάμεσά τους 200 παιδιά, έχουν σκοτωθεί

Περισσότεροι από 4.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Συνολικά, 4.031 πολίτες έχει καταγραφεί ότι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 200 παιδιά, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία βασίζεται στα στοιχεία δεκάδων παρατηρητών της στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα του πυροβολικού ή της πολεμικής αεροπορίας υψηλής ισχύος. Στην ανακοίνωση δεν επιρρίπτεται η ευθύνη για τους θανάτους.

 

16:02

Τα δύο τρίτα Σεβεροντόνετσκ έχουν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τα δύο τρίτα της πόλης Σεβεροντόνετσκ  στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη του Λουγκάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη για την πόλη, δήλωσε ο Χαϊντάι σύμφωνα με το Reuters.

Οι «πολύ ισχυροί» βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν αμείωτοι για δύο ημέρες και κατέστρεψαν το 90% των κατοικιών στην πόλη, ανέφερε, επικαλούμενος τον επικεφαλής της διοίκησης του Σιεβιεροντόνετσκ, Ολεξάντρ Στρίουκ.

15:53

Η ρωσική κρατική τηλεόραση λέει ότι οι ΗΠΑ θα «περάσουν την κόκκινη γραμμή» προμηθεύοντας πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς

Το SkyNews μεταδίδει την πληροφορία, σημειώνοντας εμφατικά πως ό,τι εκπέμπεται από τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ρωσίας ελέγχεται αυστηρά από το Κρεμλίνο. Έτσι, όταν οι παρουσιαστές σε ειδησεογραφικές εκπομπές αναφέρονται στις πρόσφατες εξελίξεις στον πόλεμο, το περιεχόμενο των δηλώσεών τους μπορεί να προσφέρει μια εικόνα για τη σκέψη της κυβέρνησης Πούτιν.

Δεδομένου αυτού, ο απειλητικός χαρακτήρας της αντίδρασης ενός οικοδεσπότη στις αναφορές ότι οι ΗΠΑ εξέταζαν το ενδεχόμενο αποστολής πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία θα έχει κάποιο ενδιαφέρον για τους παρατηρητές. «Εάν οι Αμερικανοί το κάνουν αυτό, θα ξεπεράσουν σαφώς μια κόκκινη γραμμή», προειδοποίησε και πρόσθεσε: «Θα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας να προκληθεί μια πολύ σκληρή απάντηση από τη Ρωσία».

15:40

Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Χρειάζονται τεράστιοι οικονομικοί πόροι για την επιχείρηση στην Ουκρανία

«Η Ρωσία θα χρειαστεί τεράστιους οικονομικούς πόρους για τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ.

15:24

Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Απολύτως νόμιμο να στηρίζουμε την Ουκρανία με τεθωρακισμένα και αεροπλάνα

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι είναι νόμιμο για τους συμμάχους να στέλνουν τεθωρακισμένα και αεροπλάνα στην Ουκρανία.

«Είμαστε απολύτως σαφείς ότι είναι απολύτως νόμιμο να στηρίζουμε την Ουκρανία με τεθωρακισμένα, με αεροπλάνα και υποστηρίζουμε το έργο που έχει κάνει η Τσεχία, στέλνοντας τεθωρακισμένα στην Ουκρανία», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

15:05

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία για το πάγωμα των ειρηνευτικών συνομιλιών

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία για το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν παγώσει. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Η ουκρανική ηγεσία κάνει συνεχώς αντιφατικές δηλώσεις. Αυτό δεν μας επιτρέπει να καταλάβουμε πλήρως τι θέλει η ουκρανική πλευρά».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζεκλένσκι είπε νωρίτερα ότι είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να οργανώσει μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά ότι η Ρωσία δεν φαίνεται να είναι ακόμη έτοιμη για σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες.

14:59

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένες ενέργειες από Σουηδία και Φινλανδία 

Η Τουρκία αναμένει η Σουηδία και η Φινλανδία να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και να σταματήσουν να παρέχουν, όπως είπε, στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ώστε η Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

14:58

Το υπ. Άμυνας της Ουκρανίας αποκαλεί το MLRS «διάσημο σολίστ της εποχής μας»

Οι εκκλήσεις από το εσωτερικό της Ουκρανίας προς τη Δύση να παράσχει συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων μεγάλης εμβέλειας (MLRS) έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς η μάχη για το Ντονμπάς μαίνεται. 

Σε ένα tweet -προτού δημοσιευτεί η είδηση ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν το MLRS- το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας χρησιμοποίησε μια μουσική μεταφορά για να αποκαλέσει τα πυραυλικά συστήματα «το διάσημο σολίστ της εποχής μας».

14:54

Σπάνια δημόσια καταδίκη για Πούτιν

Τα πλάνα από τη Νομοθετική Συνέλευση της Επικράτειας Primorsky, αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικά μεμονωμένο παράδειγμα δημόσιας καταδίκης για το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο βίντεο, ο Λεονίντ Βασιούκεβιτς, μέλος της παράταξης του Κομμουνιστικού Κόμματος και μιλώντας εκ μέρους τεσσάρων συναδέλφων του, ζήτησε από τον πρόεδρο να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματα.

«Κατανοούμε ότι εάν η χώρα μας δεν σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση, θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα ορφανά στη χώρα μας», φέρεται να είπε. «Κατά τη στρατιωτική επιχείρηση, νέοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ωφελήσουν πολύ τη χώρα μας πεθαίνουν και γίνονται ανάπηροι». 

Ο κυβερνήτης και ο πρόεδρος της συνέλευσης του είπαν να σταματήσει την ομιλία του πριν διατάξει την απομάκρυνσή του από την αίθουσα, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

14:37

Ποντόλιακ: Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος αν δεν ηττηθεί η Ρωσία

Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί στην Ουκρανία, διαφορετικά η διαμάχη αυτή θα οδηγήσει σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι αν δεν χάσει η Μόσχα, τότε «ο ρεβανσισμός και ο σωβινισμός της Ρωσίας θα αυξηθεί».

Αυτό, κατά τον ίδιο, θα οδηγήσει σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που γνωρίζουν και οι δυτικές χώρες. Γι' αυτό τον λόγο, θα πρέπει να δώσουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

13:57

Εικόνες: Ρωσικό TOS-1A βομβαρδίζει ουκρανικές θέσεις

Βομβαρδισμός από ρωσικό TOS-1A  κοντά στη Νοβομικχαϊλίβκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην Ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για πλάνα από βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 25 Μαΐου και περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου σήμερα, Παρασκευή, 27 Μαΐου.

via REUTERS
via REUTERS
13:45

Λαβρόφ: Η Δύση κήρυξε «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι διεξάγουν «ολοκληρωτικό πόλεμο» εντάντια στη Ρωσία, τους ανθρώπους της και τον πολιτισμό της. Οι σύμμαχοι της Δύσης «ακυρώνουν τη Ρωσία και ό,τι σχετίζεται με αυτήν», είπε σε συνεδρίαση.

«Η κουλτούρα ακύρωσης της Ρωσίας φτάνει ήδη στο σημείο του παραλογισμού» ανέφερε, εκτιμώντας πως αυτό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό. Υποστήριξε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους πολλαπλασιάζουν τις προσπάθειές τους να περιορίσουν τη Ρωσία» και τόνισε ότι «σε πολλές χώρες της Δύσης, η ρωσοφοβία έχει αποκτήσει έναν άνευ προηγουμένου χαρακτήρα».

13:33

«Περίπου 10 νεκροί» από ρωσικό πλήγμα σε στρατιωτική βάση 

Περίπου 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ρωσική επίθεση σε στρατιωτική βάση στην κεντρική Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο.

13:22

Τζόνσον: «Αργή αλλά αισθητή» πρόοδος των Ρώσων στο Ντονμπάς

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η Ρωσία σημειώνει «αργή αλλά αισθητή» πρόοδο στο Ντονμπάς.

12:53

Νέες κατηγορίες Κρεμλίνου κατά Ουκρανίας για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ουκρανία για το «πάγωμα» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι θέλει το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμιτρι Πέσκοφ, δήλωσε: «Η ουκρανική κυβέρνηση κάνει συνεχώς αντιφατικές δηλώσεις. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τι θέλει η ουκρανική πλευρά».

 

12:08

Oυκρανία: 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Σεβεροντονέτσκ

Eπίσημα ουκρανικά στοιχεία δείχνουν ότι, από την έναρξη του πολέμου, περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, στα ανατολικά της χώρας, όπου επικεντρώνονται πλέον οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις.

Ανάμεσά τους είναι στρατιώτες αλλά και πολίτες, όπως είπε σήμερα ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης Ολεξάντρ Στριούκ.

Πολλοί κάτοικοί της έχουν επίσης εγκαταλείψει την πόλη. Από τους 130.000 κατοίκους που ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο, μόνο περίπου το ένα δέκατο έχει παραμείνει.

11:54

Η Ρωσία απελαύνει πέντε μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Κροατίας

11:42

Ζελένσκι: Η Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να μιλήσει με τον Πούτιν

Κατηγορίες κατά της Μόσχας ότι δεν ενδιαφέρεται για τον τερματισμό του πολέμου, ούτε και για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, εκτόξευσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Καταλόγισε, δε, στη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί την επισιτιστική κρίση.

Όπως είπε, οι Ουκρανοί δεν επιθυμούν να μιλήσει ο ίδιος με τον Πούτιν, αλλά συμπλήρωσε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα». Σημείωσε επίσης ότι έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να οργανώσει συνάντηση με τον Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος, ενώ ζήτησε από τη G20 να εκφράσει με καθαρό τρόπο την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Ανέφερε επιπλέον ότι περίπου 12 εκατ. Ουκρανοί αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου, ενώ 5,5 εκατ. εγκατέλειψαν τη χώρα.

11:09

Υπό ρωσικό έλεγχο το Λίμαν, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο του Λίμαν, στην ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις μάχονταν για την στρατηγικής σημασίας πόλη επί αρκετές ημέρες.

10:59

Βρέθηκαν 14 πτώματα Ρώσων στρατιωτικών σε περίχωρα του Κιέβου

Στο χωριό Σιτνιάκι, κοντά στο Μακάροφ και στο Μοστσούν, ειδικοί ανακάλυψαν και ανέσυραν 14 πτώματα στρατιωτών και αξιωματικών του ρωσικού στρατού.

«Παρά την αυθάδη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος του κράτους μας, η Ουκρανία δείχνει μια ανθρώπινη στάση απέναντι στους νεκρούς στρατιώτες του ρωσικού στρατού. Καθημερινά, οι μηχανές αναζήτησης από την ομάδα πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας βρίσκουν πολλά πτώματα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών που μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

10:43

Χιλιάδες Ουκρανοί αιχμάλωτοι στο Ντονέτσκ

Περισσότεροι από 5.000 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου κρατούνται στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονέτσκ, ισχυρίστηκε την Παρασκευή ο ηγέτης των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην περιοχή, Ντένις Πουσίλιν.

Στον αριθμό αυτόν συμπεριλαμβάνονται και οι 2.439 μαχητές που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, από τις 16 Μαΐου, πρόσθεσε ο κ. Πουσίλιν.

10:31

Η Ρωσία επιχειρεί να αποκόψει στρατιωτικές μονάδες από τα ουκρανικά στρατεύματα

Οι ρωσικές δυνάμεις βάλλουν κατά ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων και εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή του Ντόνετσκ, όπου ανασυντάσσουν στρατεύματα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

10:27

Βρετανία: Οι Ρώσοι περικυκλώνουν Σεβεροντονέτσκ και Λισιχάνσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προσπάθειά τους να περικυκλώσουν το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιχάνσκ, αφού πρόσφατα κατέλαβαν πολλά χωριά βορειοδυτικά της πόλης Ποπάσνα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

10:26

Σειρά βομβαρδισμών στο Ντνίπρο και τα περίχωρά του

Πολλές δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία το πρωί. Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι οι εκρήξεις έσπασαν πολλά παράθυρα, ενώ ξέσπασε και φωτιά στην πόλη.

Νωρίτερα είχε ακουστεί άλλη έκρηξη περίπου 30 χιλιόμετρα από το Ντνίπρο, στο Νοβομοσκόσκ.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ, Βαλεντόν Ρεζνιτσένκο, σήμερα έχουν καταγραφεί ήδη πολυάριθμες πυραυλικές επιθέσεις από τους Ρώσους στην περιοχή.

10:20

ΝΥΤ: Πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι δύο διαφορετικές απόψεις για την έξοδο από την ουκρανική κρίση

10:14

Ρωσικά δίκτυα κινητής αναπτύσσονται στις κατεχόμενες περιοχές

Οι Ρώσοι εισβολείς στη νότια Ουκρανία αλλάζουν ήδη σε ρωσικούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς σε περιοχές και εκτός Κριμαίας και Ντονμπάς, δείχνοντας ξεκάθαρη πρόθεση οριστικής προσάρτησης των εδαφικών τους κερδών.

Έτσι τόσο στη Χερσώνα όσο και στα κατεχόμενα εδάφη της περιφέρειας της Ζαπορίζια, όπως η Μελιτόπολη, αρχίζουν να πωλούνται κάρτες SIM με ρωσικούς αριθμούς καθώς ρωσικές εταιρείες εγκαθιστούν κεραίες και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εκεί.

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο  TASS ο Όλεγκ Κριουτσκόφ, γενικός παραγωγός του καναλιού Krym TV και σύμβουλος του επικεφαλής της Κριμαίας για την πολιτική πληροφόρησης, οι παραπάνω περιοχές αλλάζουν σε ρωσικούς αριθμούς που ξεκινούν με τον τηλεφωνικό κωδικό +7. Ο τηλεφωνικός κωδικός για την Ουκρανία είναι +380.

Νωρίτερα την Πέμπτη αναφέρθηκε ότι ξεκίνησε η πώληση καρτών SIM με ρωσικούς αριθμούς στην περιοχή της Χερσώνας, με το ρωσικό πρακτορείο να γράφει ότι σχηματίστηκαν ουρές για την προμήθεια ρωσικών καρτών. 

09:37

CNN: Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να εγκρίνει την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ενισχύσει το είδος των όπλων που προσφέρει στην Ουκρανία στέλνοντας προηγμένα συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που αποτελούν πλέον το κύριο αίτημα από Ουκρανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

Η αμερικανική κυβέρνηση κλίνει προς την αποστολή των συστημάτων ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικής και ασφάλειας βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο θα μπορούσε να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν καλέσει τις τελευταίες εβδομάδες τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να παράσχουν το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων μακρού βεληνεκούς ή MLRS.

Αυτά τα αμερικανικά οπλικά συστήματα μπορούν να εκτοξεύσουν ένα μπαράζ ρουκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων - πολύ μακρύτερα από οποιοδήποτε από τα συστήματα που έχει ήδη η Ουκρανία - κάτι που οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση στον πόλεμο τους εναντίον της Ρωσίας.

09:27

Σχεδόν 31.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το τελευταίο 24ωρο (26/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 271 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 34 ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασιας του Πολίτη, το οποίο επικαλείται στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναλυτικά, εισήλθαν στην Ελλάδα:

  • Από τον Προμαχώνα 153 Ουκρανοί πρόσφυγες.
  • Από Ευζώνους 12 Ουκρανοί πρόσφυγες.
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 61 Ουκρανοί πρόσφυγες.
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 29 Ουκρανοί πρόσφυγες, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 11 και στα λοιπά αεροδρόμια 5.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 30.925 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.848 ανήλικοι.

09:26

Αμερικανός στρατηγός: Δεν χρειάζονται επιπλέον δυνάμεις των ΗΠΑ σε Φινλανδία και Σουηδία

Η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα προϋποθέτει προσθήκη επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων σε καμία από τις δύο χώρες, δήλωσε ο Κρίστοφερ Καβόλι, ο Αμερικανός στρατηγός που έχει προταθεί να αναλάβει την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στην Ευρώπη. 

Μιλώντας στη Γερουσία, ο Καβόλι υποστήριξε ότι οι ασκήσεις και η ανά καιρούς «ανακύκλωση» των Αμερικανών στρατιωτών πιθανόν θα αυξηθεί στην Ευρώπη, αλλά το επίκεντρο των κινήσεων αυτών θα παραμείνει στα ανατολικά εδάφης της ηπείρου, σύμφωνα με το Associated Press. 

O πυρήνας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ έχει στραφεί στα ανατολικά, σημείωσε. Ανάλογα με την έκβαση της σύρραξης, μπορεί να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, πρόσθεσε, τονίζοντας, πάντως πως η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας αυτής, δεν σχετίζεται με την πρόθεση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης να ενταχθούν στη Συμμαχία. 

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία έχει διαμηνύσει ότι τάσσεται μεν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν επιθυμεί ανάπτυξη πυρηνικών ή βάσεων στα εδάφη της. 

09:06

Καθεμιά τουρκική εταιρία που παίρνει θέση Δυτικής στη Ρωσία θα ανοίγει τουλάχιστον 100 καταστήματα

Αρκετές τουρκικές μάρκες ενδυμάτων και ειδών οικιακής χρήσης σκοπεύουν να εισέλθουν στη ρωσική αγορά. Οι εταιρείες διαπραγματεύονται με εμπορικά κέντρα για το άνοιγμα καταστημάτων adL, Mudo, LTB, Twist και pekyol στη Ρωσία, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, επικαλούμενη συμμετέχοντες στην αγορά ακινήτων και λιανικής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εγχώριοι χειριστές ενδιαφέρονται για συνεργασία με νέες εταιρείες μετά την αναστολή εργασιών στη Ρωσία από μια σειρά σημαντικών διεθνών παραγόντων.

Ο Ντμίτρι Μοσκαλένκο, πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Εμπορικών Κέντρων, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ρωσικών παρόχων και των τουρκικών εταιρειών είναι πράγματι σε εξέλιξη.

Καθεμία από τις εταιρείες σχεδιάζει να ανοίξει περισσότερα από 100 καταστήματα στη Μόσχα και τα περίχωρά της.

08:56

«Φλερτάρει» εκ νέου με το default η Ρωσία

Όλο και πιο κοντά στη στάση πληρωμών (default) βρίσκεται η Ρωσία, καθώς η προθεσμία για πληρωμές δύο ομολόγων λήγει σήμερα. 

Η Μόσχα έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έκλεισαν την Τετάρτη ένα «παραθυράκι» που της επέτρεπε να πληρώνει τα χρέη της σε δολάρια, χρησιμοποιώντας αποθέματα που βρίσκονται σε τράπεζες που δεν τηρούν υπό κυρώσεις.

Η Ρωσία χρειάζεται να πληρώσει σήμερα δύο δόσεις ομολόγων, η μία σε δολάρια (71,25 εκατομμύρια) και η άλλη σε ευρώ (26,5 εκατομμύρια). Η αρμόδια αρχή της χώρας είχε ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες πληρωμής από την προηγούμενη εβδομάδα για να προλάβει την προθεσμία, προτού οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην προαναφερθείσα κίνησή τους.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να θεωρήσει ότι οι υποχρεώσεις του έχουν ολοκληρωθεί μετά την κατάθεση της πληρωμής. Ωστόσο, προς το παρόν, οι πιστωτές δεν έχουν δει ακόμα τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Η Ρωσία διαθέτει μια περίοδο χάριτος ενός μήνα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Μπορεί για σήμερα η Μόσχα να γλιτώσει την πτώχευση, ωστόσο και άλλες πληρωμές ομολόγων πλησιάζουν (στις 23 και 24 Ιουνίου). Έτσι, πολύ σύντομα ίσως δούμε την πρώτη χώρα που οδηγείται σε πτώχευση χωρίς τη θέλησή της, όχι επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώσει, αλλά λόγω διεθνών κυρώσεων.

Ο Λευκός Οίκος καθησύχασε χτες, λέγοντας ότι περιμένει ότι ο αντίκτυπος ενός ρωσικού default θα είναι μηδαμινός για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, καθώς η Ρωσία έχει απομονωθεί οικονομικά.

08:46

Διχασμένη η Ε.Ε. ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Διελκυστίνδα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Ουκρανικό και το εμπάργκο στο πετρέλαιο.

08:05

Πρόταση Μπ. Τζόνσον για νέα μορφή ευρωσυμμαχίας, με Ουκρανία και Τουρκία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρότεινε μια νέα πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία ως εναλλακτική λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε την Πέμπτη η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη πηγές.

Σύμφωνα με αυτές, η προτεινόμενη ένωση υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου θα περιλαμβάνει την Ουκρανία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Αργότερα, σύμφωνα με την ιδέα του Βρετανού πρωθυπουργού, η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί και στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία. Σύμφωνα με πηγές, η βρετανική πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για κράτη που ανησυχούν για την εθνική τους κυριαρχία, τηρούν φιλελεύθερες απόψεις στην οικονομία και αντιτίθενται στις πολιτικές της Μόσχας.

Ο κ. Τζόνσον μοιράστηκε για πρώτη φορά την ιδέα του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους στις 9 Απριλίου στο Κίεβο, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τις πηγές της Corriere della Sera, το Κίεβο δεν εξέφρασε ξεκάθαρη θέση για τη βρετανική πρωτοβουλία, χωρίς να την απορρίψει ή να την υποστηρίξει. Κατά το δημοσίευμα, ο κ. Ζελένσκι μπορεί να λάβει πιο σοβαρά την πρόταση του Τζόνσον εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εγκρίνει την απόκτηση της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου.

07:59

Μια γυναίκα νεκρή από βομβαρδισμό ρωσικού χωριού στο Μπέλγκοροντ

Μια γυναίκα που τραυματίστηκε από βομβαρδισμούς την Πέμπτη στο συνοριακό χωριό Ζουραβλέφκα, στην περιοχή του μπέλγκοροντ, στη νότια Ρωσία, πέθανε από τα τραύματά της, ενώ ένας ακόμη τραυματίας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής στο κανάλι του στο Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Ο ίδιος προέτρεψε τους συμπατριώτες του να αποφεύγουν να επισκέπτονται την περιοχή, δηλαδή τόσο το χωριό Ζουραβλέφκα όσο και το Νεχοτέεφκα.

07:50

Οι κυριότερες εξελίξεις τις τελευταίες ώρες

Νέα έκκληση για σκληρότερες κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για γενοκτονία στο Ντονμπάς από τους Ρώσους, ενώ οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ανελέητοι στη διεκδικούμενη ανατολική περιφέρεια της Ουκρανίας για μια ακόμη ημέρα.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων στην Ουκρανία τις τελευταίες ώρες:

  • Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι ακόμη χειρότερη απ΄όσο έχει περιγραφεί, και η χώρα έχει ανάγκη νέου βαρέως οπλισμού ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
  • Πέρα από τις καταγγελίες Ζελένσκι, αυξάνονται οι εκτιμήσεις ανεξάρτητων οργανισμών περί παραβίασης εκ μέρους της Ρωσίας των συνθηκών κατά της διάπραξης γενοκτονίας.
  • Σφοδροί βομβαρδισμοί των Ρώσων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, προκάλεσαν τον θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 17, κατά τις τοπικές αρχές.
  • Η Ουάσιγκτον φέρεται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές να συζήτησε με το Κίεβο σχετικά με τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης εάν οι Ουκρανοί πλήξουν στόχους αρκετά πέρα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Τόνισε πάντως προς τη Ρωσία ότι δεν τίθεται θέμα άρσης των κυρώσεων σε βάρος της, όπως ζητεί η Μόσχα ώστε να επιτρέψει να απεγκλωβιστούν τα εκατομμύρια τόνων ουκρανικών σιτηρών.
  • Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση ότι η παροχή όπλων στην Ουκρανία με στόχο να πληγούν ρωσικές περιοχές μπορεί να συνιστά σοβαρό βήμα προς μια απαράδεκτη κλιμάκωση.
  • Η Φινλανδή πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ρωσικές πράξεις στην Ουκρανία αποτελούν σημείο καμπής για τον κόσμο και οι σχέσεις με τη Μόσχα δεν μπορούν πια να επιστρέψουν εκεί όπου βρίσκονταν πριν την εισβολή.
  • Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι δεν αναμένει κάποια σοβαρή συνέπεια στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία από μια πιθανή ρωσική χρεοκοπία.
07:46

Ζελένσκι εναντίον Κίσινγκερ

Οργισμένη αντίδραση στις προτάσεις για εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία

07:45

Νέες κατηγορίες Ζελένσκι προς τη Μόσχα για γενοκτονία

Η επίθεση στο Ντονμπάς καθιστά την περιφέρεια μη κατοικήσιμη, λέει ο Ουκρανός πρόεδρος.

07:45

Δεν υποκύπτουν οι ΗΠΑ στον ρωσικό εκβιασμό περί άρσης των κυρώσεων

Η Μόσχα αξιώνει το τέλος των μέτρων σε βάρος της για να άρει τον ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας

07:44

Η Ρωσία μείωσε τα επιτόκια για να φρενάρει την ανοδική πορεία του ρουβλίου

Η Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε χθες σε μία ακόμη μείωση των επιτοκίων και συγκεκριμένα στο 11% από το 14%, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την υπερβολικά ανοδική πορεία του ρωσικού νομίσματος.

07:41

Οι τρεις κινήσεις Ερντογάν που έχουν προκαλέσει αναταραχή

Το βέτο σε Σουηδία, Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η επιθετική ρητορική κατά της συμμάχου Ελλάδας και ο σχεδιασμός για νέα εισβολή στη Συρία.