Σεξουαλικές επιθέσεις: Νόμο σαφούς συναίνεσης ψήφισε η Ισπανία

Σεξουαλικές επιθέσεις: Νόμο σαφούς συναίνεσης ψήφισε η Ισπανία

Νομοσχέδιο που διευκολύνει τη δίωξη δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων, δίνοντας έμφαση στην αξία της συναίνεσης, ενέκρινε χθες το Κογκρέσο της Ισπανίας.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Νομοσχέδιο που διευκολύνει τη δίωξη δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων, δίνοντας έμφαση στην αξία της συναίνεσης, ενέκρινε χθες το Κογκρέσο της Ισπανίας. Η πρωτοβουλία για νομοθέτηση της συναίνεσης προήλθε από τις νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις διαβόητης υπόθεσης ομαδικού βιασμού πριν από έξι χρόνια.

Ο νόμος σεξουαλικής ελευθερίας, γνωστός και ως «νόμος σαφούς συναίνεσης», πρέπει τώρα να λάβει την έγκριση της ισπανικής Γερουσίας, προτού εφαρμοστεί. «Η σεξουαλική ελευθερία θα γίνει επιτέλους δικαίωμα για όλους τους πολίτες. Θα αντικαταστήσουμε τη βία με την ελευθερία και θα αντικαταστήσουμε τον φόβο με την ελπίδα. Από σήμερα η Ισπανία είναι μια πιο ελεύθερη και ασφαλής χώρα για όλες τις γυναίκες», είπε η εισηγήτρια του νομοσχεδίου και υπουργός Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο.

Τα θύματα δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδείξουν ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση.

Η μεταρρύθμιση αυτή του ποινικού κώδικα σημαίνει ότι τα θύματα δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδείξουν ότι υπέστησαν βία ή εκφοβισμό ή ότι αντιστάθηκαν σωματικά κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επίθεσης. «Συναίνεση υπάρχει μόνο όταν η βούληση του ατόμου έχει εκφρασθεί σαφώς», αναφέρει το νομοσχέδιο. Ο νέος νόμος ψηφίστηκε με αφορμή την «υπόθεση Μανάδα», γνωστή και ως «υπόθεση της αγέλης λύκων», όταν 18χρονη γυναίκα βιάστηκε το 2016 στην Παμπλόνα κατά τη διάρκεια του διάσημου φεστιβάλ των ταύρων. Οι δράστες του βιασμού καταδικάστηκαν για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της εισαγγελίας για άσκηση δίωξης για βιασμό, αναφέροντας ότι το θύμα δεν είχε υποστεί βία ή πειθαναγκασμό. Οι συνήγοροι των δραστών υποστήριξαν στη δίκη ότι το θύμα ουδέποτε είπε «όχι», παρότι η ίδια κατέθεσε ότι είχε παγώσει από φόβο και δεν μπορούσε να μιλήσει. Η απόφαση της Δικαιοσύνης έγινε δεκτή με οργή από την ισπανική κοινωνία, με μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και αντιδράσεις από στελέχη του πολιτικού κόσμου. Το 2019, το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση και καταδίκασε τους δράστες του βιασμού σε 15 χρόνια κάθειρξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή