Ισραήλ: Ένταση και επεισόδια στην Ιερουσαλήμ κατά την «παρέλαση των σημαιών»

Ισραήλ: Ένταση και επεισόδια στην Ιερουσαλήμ κατά την «παρέλαση των σημαιών»

Η ηγεσία των Παλαιστινίων κατηγορεί το Ισραήλ πως «παίζει με τη φωτιά», καθώς χιλιάδες Ισραηλινοί Εβραίοι ετοιμάζονται σήμερα να «παρελάσουν» περνώντας μέσα από την αραβική συνοικία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηγεσία των Παλαιστινίων κατηγορεί το Ισραήλ πως «παίζει με τη φωτιά», καθώς χιλιάδες Ισραηλινοί Εβραίοι ετοιμάζονται σήμερα να «παρελάσουν» περνώντας μέσα από την αραβική συνοικία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η ετήσια εκδήλωση, η γνωστή και ως Πορεία ή Παρέλαση των Σημαιών, έρχεται να πραγματοποιηθεί φέτος σε μια περίοδο ιδιαίτερα οξυμένων εντάσεων.

Η εν λόγω πορεία πραγματοποιείται την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο των ισραηλινών εορτασμών για την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Το Ισραήλ θεωρεί πρωτεύουσά του ολόκληρη την Ιερουσαλήμ, κάτι που απορρίπτεται όμως από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καθώς και από τους Παλαιστινίους οι οποίοι διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του δικού τους μελλοντικού κράτους, αν και το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως η πόλη δεν πρόκειται να χωριστεί ποτέ ξανά.

«Το Ισραήλ παίζει ανεύθυνα και απερίσκεπτα με τη φωτιά, επιτρέποντας στους εποίκους να βεβηλώνουν τους ιερούς τόπους» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής μεταξύ Παλαιστινίων και αστυνομικών δυνάμεων, και λίγο αργότερα μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Ομάδες Εβραίων εθνικιστών, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού βουλευτή Itamar Ben Gvir, έφτασαν στον χώρο, κυματίζοντας ισραηλινές σημαίες.

Στην πλαίσιο της επονομαζόμενης Πορείας ή Παρέλασης των Σημαιών χιλιάδες νεαροί Εβραίοι, πολλοί από τους οποίους κυματίζουν ισραηλινές σημαίες, περνούν χορεύοντας και τραγουδώντας μέσα από τις αραβικές συνοικίες της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Κυριακής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ υπερασπίστηκε αυτήν την παρέλαση, λέγοντας ότι «το να κυματίζεις την ισραηλινή σημαία στην πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι φυσικό».

Η φετινή πορεία πραγματοποιείται, ωστόσο, μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα, έπειτα και από τη δολοφονία της Αμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ.

Με πληροφορίες από BBC 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή