Aγία Σοφία: Προκλητική 3D παράσταση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Aγία Σοφία: Προκλητική 3D παράσταση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Με μια τρισδιάσταση αναπαράσταση πάνω από την Αγία Σοφία έκλεισαν χτες οι εορτασμοί στην Τουρκία για την 569η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια τρισδιάσταση αναπαράσταση πάνω από την Αγία Σοφία έκλεισαν χτες οι εορτασμοί στην Τουρκία για την 569η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Σε ένα τετράλεπτο βίντεο απεικονίζεται η ιστορία της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τις οθωμανικές δυνάμεις του Μωάμεθ Β’, ενώ γίνονται αρκετές αναφορές στον ίδιο τον Πορθητή.

«Προχώρησε προς την Κωνσταντινούπολη δίχως να φοβάται με την καρδιά του να φλέγεται για την κατάκτηση. Μαζί με τον ιερό στρατό του ή θα έπεφτε νεκρός, ή θα γινόταν ο Πορθητής. Ύψωσε τη σημαία ακριβώς στη μέση της Πόλης και εξακολουθεί να κυματίζει εδώ και αιώνες. Ήχησε και τον ήχο του μουεζίνη στην Αγία Σοφία. Με την μαγεία σου, με την υπερηφάνεια σου, με το νάζι σου, με τον Κεράτιο σου και τον Μαρμαρά σου, με τον Βόσπορο, με τον στόχο σου την Αγία Σοφία, η οποία είναι η καρδιά του κόσμου και εδώ δεν θα σιωπήσει ποτέ το κάλεσμα του ιμάμη για προσευχή. Η Κωνσταντινούπολη θα υμνείται για πάντα με το όνομα του Πορθητή», επισημαίνεται στο βίντεο μεταξύ άλλων.

Η Αγία Σοφία αναδεικνύεται σε κεντρικό σύμβολο της τουρκικής κυριαρχίας στο βίντεο: «είναι η καρδιά του κόσμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «και πάντα θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη».

Παρομοίως, βίντεο με την κατάκτηση της Πόλης προβλήθηκε και στον Πύργο του Γαλατά.

Υψηλή ρητορική από την Τουρκία

Είχαν προηγηθεί εορτασμοί στο πρώην αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα μετατραπεί σε εθνικό κήπο. Εκεί, παρευρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη σύζυγό του, για να εγκαινιάσει το έργο.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήταν αποτέλεσμα «ενός ευφυούς σχεδίου, μεγάλης προσπάθειας, σωστών προετοιμασιών, απαράμιλλων θυσιών και αποφασιστικότητας».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι πια συνομιλητής του.

«Διακόψαμε τις Συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα; Το ανακοινώσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, συμμαζέψου”. Δεν συμμαζεύτηκες, οπότε καταργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορά στην Αγία Σοφία έκανε και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός ότι όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα που χρονολογούνται από το 1500, καθένα από τα οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά, και μετατράπηκαν σε κινηματογράφους, εκθεσιακούς χώρους, σε καταλύματα και αποθήκες, είναι πολύ σοβαρό για να εξηγηθεί ακόμη και με υποκρισία» ανέφερε το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή