Σεβεροντονέτσκ: Το τελευταίο ουκρανικό οχυρό στο Λουγκάνσκ

Σεβεροντονέτσκ: Το τελευταίο ουκρανικό οχυρό στο Λουγκάνσκ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χτυπημένη από τη Ρωσία πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, Σεβεροντονέτσκ, φαίνεται να βρίσκεται στο χείλος του να γίνει μια άλλη Μαριούπολη. Σφοδρές οδομαχίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη καθώς οι Ουκρανοί υπερασπιστές προσπαθούν να απωθήσουν τους Ρώσους, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Στρίουκ.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει μερικά τετράγωνα προς το κέντρο της πόλης. «Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται κάθε ώρα, αλλά δεν μπορούμε να μετρήσουμε τους νεκρούς και τους τραυματίες μέσα στις οδομαχίες», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Είπε ότι μεταξύ 12.000 και 13.000 άμαχοι έχουν απομείνει στην πόλη που κάποτε είχε περισσότερους από 100.000 κατοίκους.

Όσοι παρέμειναν, καταφεύγουν σε υπόγεια και αποθήκες για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Σεβεροντόνετσκ αφού προσπάθησαν ανεπιτυχώς να το περικυκλώσουν, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι περιέγραψε την κατάσταση ως «απερίγραπτα δύσκολη».

Πυρά του ρωσικού πυροβολικού έχουν καταστρέψει κρίσιμες υποδομές και το 90% των κτιρίων.

Το Σεβεροντόνετσκ, που βρίσκεται 189 μίλια νότια των ρωσικών συνόρων, έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες ως το επίκεντρο των μαχών στο Ντονμπάς.

Η Μαριούπολη είναι η πόλη στην Αζοφική Θάλασσα που πέρασε σχεδόν τρεις μήνες υπό ρωσική πολιορκία πριν παραδοθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές. Το Σεβεροντονέτσκ και το Λυσιτσάνσκ εκτείνονται στον στρατηγικά σημαντικό ποταμό Σιβέρσκιι Ντονέτσκ. Είναι οι τελευταίες μεγάλες περιοχές υπό ουκρανικό έλεγχο στην επαρχία Λουγκάνσκ, η οποία αποτελεί το Ντονμπάς μαζί με την γειτονική περιοχή του Ντονέτσκ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή