Βρετανία: Πληθαίνουν οι μετανάστες παρά το Brexit

Βρετανία: Πληθαίνουν οι μετανάστες παρά το Brexit

Πέρυσι χορηγήθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο βίζες. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να καλύψει τα κενά στην αγορά εργασίας, προσελκύοντας «ταλαντούχους» πτυχιούχους από το εξωτερικό.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν Ιούνιος του 2016, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των οπαδών του Brexit ήταν πως έτσι, βγαίνοντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κατάφερναν να περιορίσουν τους αριθμούς των μεταναστών εντός των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έξι χρόνια μετά ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία σκιαγραφούν μια εικόνα διαφορετική από εκείνη που ίσως να είχαν στο μυαλό τους πολλοί όταν ψήφιζαν υπέρ της εξόδου.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα έλαβαν βίζα πέρυσι, με – πιο συγκεκριμένα – τις βίζες για εργασία (work visas) να αυξάνονται κατά 50% σε σύγκριση με την περίοδο 2019-20, τις βίζες για σπουδές (study visas) να αυξάνονται κατά 58%, και τις βίζες που χορηγούνται για οικογενειακούς λόγους (family visas) να αυξάνονται κατά 63%.

Σε άρθρο της η Telegraph χαρακτηρίζει «αριθμό ρεκόρ» τον «αριθμό των ενός εκατομμυρίου ξένων υπηκόων που έλαβαν βίζα εργασίας, σπουδών ή οικογένειας μέσα σε μόνο ένα 12μηνο». Στο πλαίσιο του ιδίου άρθρου, σημειώνεται πως πλέον οι κανόνες έχουν χαλαρώσει και για τους φοιτητές από το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα πια να παραμένουν στη Μεγάλη Βρετανία για ένα διάστημα έως και δύο ετών αφότου πάρουν το πτυχίο τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προωθεί και ένα νέο σχέδιο («high potential individual») που στόχο έχει την προσέλκυση πτυχιούχων από το εξωτερικό. Πιθανότητες να γίνουν δεκτοί έχουν όσοι έχουν πάρει πτυχίο τα τελευταία πέντε χρόνια από πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία βρίσκονται μεταξύ των 50 κορυφαίων στις λίστες Times Higher Education World University Rankings, QS World University Rankings και Academic Ranking of World Universities.

«Όσοι γίνουν δεκτοί, ανεξάρτητα από τη χώρα όπου γεννήθηκαν, θα λάβουν διετή βίζα εργασίας και θα τους επιτραπεί να φέρουν και τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι είναι κάτοχοι διδακτορικού μπορούν να υποβάλουν αίτηση παραμονής για τρία χρόνια», σημειώνει σε άρθρο της η Telegraph, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι άδειες παραμονής θα μπορούν να παραταθούν χρονικά ανάλογα με την περίπτωση.

Με πληροφορίες από Telegraph, Unherd 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή