Κίνα: Προς συρρίκνωση οδεύει ο πληθυσμός της για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια

Κίνα: Προς συρρίκνωση οδεύει ο πληθυσμός της για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια

Η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο ετοιμάζεται να δει τον πληθυσμό της να μειώνεται για πρώτη φορά έπειτα από περίπου έξι δεκαετίες

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πληθυσμιακά μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο ετοιμάζεται να δει τον πληθυσμό της να μειώνεται για πρώτη φορά έπειτα από περίπου έξι δεκαετίες, όπως σημειώνει σε άρθρο της η Xiujian Peng του αυστραλιανού Victoria University, με το βλέμμα στραμμένο στο Πεκίνο.

Ο πληθυσμός της Κίνας αυξήθηκε τις περασμένες δεκαετίες κατακόρυφα, από 660 εκατομμύρια που ήταν πριν από περίπου 40 χρόνια, σε 1,4 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από τον επονομαζόμενο Μεγάλο Λιμό των ετών 1959 – 1961, η χώρα να αναμένεται να δει τον πληθυσμό της να μειώνεται.

Ήδη, το 2021 ο πληθυσμός της Κίνας αυξήθηκε κατά μόλις 480.000, με τον εν λόγω αριθμό να χαρακτηρίζεται ιστορικό χαμηλό.

Σημειωτέων πως η Κίνα έχει εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια την πολιτική του ενός παιδιού ανά οικογένεια (one child policy), υιοθετώντας στον αντίποδα μια νέα πολιτική έως τριών παιδιών (three child policy) η οποία συνοδεύεται μάλιστα και από φορολογικά κίνητρα.

Οι πολίτες της χώρας ωστόσο δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται κάνοντας περισσότερα παιδιά. Αντιθέτως.

Όσο για τις πληθυσμιακές αλλάγες που διαφαίνονται, εκείνες αναμένεται να έχουν επίπτωση και στην πορεία της κινεζικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια: στο εργατικό δυναμικό της χώρας, στο παραγωγικό της μοντέλο και στο συνταξιοδοτικό της σύστημα.

Με πληροφορίες από the Conversation   

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή