Ισραήλ: Μίσος και αμφισβήτηση του status quo στην Ιερουσαλήμ

Ισραήλ: Μίσος και αμφισβήτηση του status quo στην Ιερουσαλήμ

Ως «ξέσπασμα μίσους άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία» περιέγραψε ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας «Μοντ» στην Ιερουσαλήμ την πορεία 70.000 φανατικών Εβραίων στις μουσουλμανικές συνοικίες της πόλης, την Κυριακή.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ως «ξέσπασμα μίσους άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία» περιέγραψε ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας «Μοντ» στην Ιερουσαλήμ την πορεία 70.000 φανατικών Εβραίων στις μουσουλμανικές συνοικίες της πόλης, την Κυριακή. «Θάνατος στους Αραβες», «Ο Μωάμεθ πέθανε», «Ο Σουαφάτ καίγεται» (αναφορά στον Παλαιστίνιο έφηβο Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ, τον οποίο κάποιοι Ισραηλινοί είχαν κάψει ζωντανό το 2014) ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ έσπασαν μαγαζιά και ξυλοκόπησαν δεκάδες Παλαιστινίους. Η «πορεία των σημαιών» γίνεται κάθε χρόνο στην επέτειο της προσάρτησης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, το 1967. Με βάση τις συμφωνίες που βρίσκονται σε ισχύ έκτοτε, οι Εβραίοι προσεύχονται στο Τείχος των Δακρύων και οι μουσουλμάνοι στο τέμενος Αλ Ακσά. Αυτόν τον διακανονισμό αμφισβήτησαν λίγες ώρες πριν από την πορεία περίπου 2.600 Εβραίοι, οι οποίοι εισήλθαν με αστυνομική συνοδεία στο τέμενος και προσευχήθηκαν ξεδιπλώνοντας σημαίες. Το πλήθος απαρτιζόταν από πολλούς εποίκους πολύ νεαρής ηλικίας, αλλά και από δύο ακραίες οργανώσεις (Λεχάβα και Λα Φαμίλια, τους οπαδούς της ομάδας Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ), οι οποίες καταγγέλθηκαν από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ ως «ντροπή για την Ιερουσαλήμ». Σε αντίθεση με την περυσινή κλιμάκωση, φέτος η αντίδραση των Παλαιστινίων επικεντρώθηκε στην οργάνωση διαδηλώσεων σε πόλεις της Δυτικής Οχθης.

Οδηγία για την Τουρκία

Πορεία 70.000 φανατικών Εβραίων στις μουσουλμανικές συνοικίες.

Εν τω μεταξύ, χθες η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες της να μην επισκέπτονται την Τουρκία για λόγους ασφαλείας. «Μετά τον θάνατο του αξιωματικού των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, υπάρχει ανησυχία για επιθέσεις από Ιρανούς εναντίον ισραηλινών στόχων ανά τον κόσμο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή