Ανεμος αλλαγής στη διακυβέρνηση της Κολομβίας

Ανεμος αλλαγής στη διακυβέρνηση της Κολομβίας

Ενας αριστερός κι ένας επιχειρηματίας προκρίνονται στον β΄ γύρο των εκλογών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΚΟΤΑ. Τιμωρητική διάθεση απέναντι στην απερχόμενη κυβέρνηση και την παραδοσιακή αντιπολίτευση επέδειξαν οι ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας την Κυριακή, αναδεικνύοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας νικητή του πρώτου γύρου έναν αριστερό υποψήφιο, τον 62χρονο πρώην αντάρτη Γουστάβο Πέτρο. Αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο της 19ης Ιουνίου θα είναι ο 77χρονος επιχειρηματίας Ροδόλφο Χερνάντες, που έχει παρομοιαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πέτρο συγκέντρωσε ποσοστό 40% των ψήφων εν μέσω γενικευμένης δυσαρέσκειας, αύξησης της φτώχειας και απαξίωσης του απερχόμενου συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε. Ο θεωρούμενος διάδοχος του Ντούκε, πρώην δήμαρχος του Μεντεγίν, Φεντερίκο Γκουτιέρες, έμεινε στην τρίτη θέση και προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν στον δεύτερο γύρο τον Χερνάντες. «Δεν θέλω να χάσουμε τη χώρα», είπε.

Ανεμος αλλαγής στη διακυβέρνηση της Κολομβίας-1

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον συντηρητικό πρόεδρο εν μέσω γενικευμένης δυσαρέσκειας και αύξησης της φτώχειας.

Κεφάλαια από τις ΗΠΑ

Η στρατηγική θέση της Κολομβίας, ανάμεσα στον Ειρηνικό και την Καραϊβική, καθώς και οι πλούσιοι φυσικοί πόροι της την τοποθέτησαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πολιτικής των ΗΠΑ στη Νότια Αμερική, με αποτέλεσμα την πλούσια αμερικανική χρηματοδότηση προς τις ομάδες που μάχονταν εναντίον διάφορων αριστερών ανταρτικών ομάδων και προς την εκστρατεία καταπολέμησης της καλλιέργειας κόκας μέσω του στρατού. Ο Πέτρο υπόσχεται να αναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που έχει υπογράψει η χώρα του με τις ΗΠΑ, ενισχύοντας την τοπική παραγωγή και να αλλάξει στρατηγική στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, πριμοδοτώντας την προσφορά εναλλακτικών λύσεων προς τους αγρότες, ώστε να απεξαρτηθούν από την καλλιέργεια κόκας.

Ο Χερνάντες, από την άλλη πλευρά, δεσμεύθηκε να μειώσει τα φορολογικά βάρη και να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Ο λεγόμενος και «υποψήφιος του ΤikΤok» λόγω της βαρύτητας που έδωσε στις προεκλογικές διαφημίσεις στο εν λόγω μέσο, κέρδισε κάποιες από τις συντηρητικότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, δείγμα απόρριψης του status quo ακόμη και στους κόλπους των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή