Κίνα: Οι χώρες του Ειρηνικού απέρριψαν συμφωνία για την ασφάλεια που τους πρότεινε το Πεκίνο

Κίνα: Οι χώρες του Ειρηνικού απέρριψαν συμφωνία για την ασφάλεια που τους πρότεινε το Πεκίνο

Η σύνοδος των ΥΠΕΞ των χωρών του Ειρηνικού που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα νησιά Φίτζι δεν εξελίχθηκε, τελικώς, όπως θα επιθυμούσε το Πεκίνο και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνοδος των ΥΠΕΞ των χωρών του Ειρηνικού που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα νησιά Φίτζι δεν εξελίχθηκε, τελικώς, όπως θα επιθυμούσε το Πεκίνο και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε μεν χωρίς όμως οι χώρες που συμμετείχαν σε αυτήν να προσυπογράψουν τη συμφωνία για τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας που τους είχε προτείνει η Κίνα στο πλαίσιο ενός πενταετούς επονομαζόμενου Οράματος Κοινής Ανάπτυξης (China-Pacific Island Countries Common Development Vision).

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κάλεσε σήμερα, μετά το πέρας της εν λόγω συνάντησης, τις χώρες του Ειρηνικού να «μην ανησυχούν» για τις προθέσεις του Πεκίνου.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι κάποιες χώρες αμφισβήτησαν τα κίνητρα της Κίνας για την ενεργή εμπλοκή της στην περιοχή του Ειρηνικού.

Υπενθυμίζεται πως η εκεί κινεζική εμπλοκή έχει προκαλέσει συναγερμό σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Ιαπωνία, ειδικά έπειτα από την πρόσφατη κίνηση των Κινέζων να συνάψουν συμφωνία ασφαλείας με τα νησιά του Σολομώντα

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που ήλθαν σε γνώση του AFP την προηγούμενη εβδομάδα, το Πεκίνο πρότεινε σε δέκα νησιωτικές χώρες του νότιου Ειρηνικού εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας, την προοπτική συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, καθώς και την δυνατότητα πρόσβασης στην κινεζική αγορά των 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων.

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα ζητά να αναλάβει την εκπαίδευση των δυνάμεων της αστυνομίας, την οργάνωση της κυβερνοσφάλειας, θα αναπτύξει στενή συνεργασία σε ευαίσθητους τομείς όπως η θαλάσσια χαρτογράφηση και θα εξασφαλίσει ευρεία πρόσβαση στους τοπικούς φυσικούς πόρους.

Μετά τη συνάντηση – στην οποία πήραν μέρος τα νησιά Σαμόα, Τόνγκα, Κιριμπάτι, η Παπούα Νέα Γουινέα, τα Βανουάτου, τα Νησιά του Σολομώντα, το Νίουε – ο Κινέζος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι οι χώρες συμφώνησαν σε πέντε τομείς συνεργασίας, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται περαιτέρω συνομιλίες για να υπάρξει ομοφωνία.

Οι πέντε τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία κ.ά. αλλά όχι την ασφάλεια.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, πραγματοποίησε προ ημερών την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό στα νησιά Φίτζι από όπου και ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα παροχής βίζας που θα επιτρέπει στους κατοίκους να μεταναστεύουν στην Αυστραλία.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, από την πλευρά του, πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες περιοδεία σε συνολικά οχτώ χώρες του Ειρηνικού με τις οποίες το Πεκίνο διατηρεί διπλωματικούς δεσμούς.

«Ο Ειρηνικός χρειάζεται γνήσιους εταίρους, όχι υπερδυνάμεις που είναι υπερβολικά επικεντρωμένες στην εξουσία», ανάφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο πρωθυπουργός των Φίτζι Frank Bainimarama, έπειτα από τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Κινέζο ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από FT, ΑΠΕ-ΜΠΕ, GZERO

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή