Βολές Ισραήλ κατά Ιράν για κλοπή απόρρητων εγγράφων

Βολές Ισραήλ κατά Ιράν για κλοπή απόρρητων εγγράφων

Για κλοπή εσωτερικών εκθέσεων της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ κατηγόρησε το Ιράν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να εμποδίσει την επιθεώρηση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Για κλοπή εσωτερικών εκθέσεων της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ κατηγόρησε το Ιράν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να εμποδίσει την επιθεώρηση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

«Το Ιράν έκλεψε απόρρητα έγγραφα και αξιοποίησε τις πληροφορίες αυτές για να αποφύγει τις επιθεωρήσεις. Πώς το γνωρίζουμε; Γιατί το παραπλανητικό σχέδιο του Ιράν περιήλθε στην κατοχή μας», έγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μήνυμά του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σύμβουλος του Μπένετ εξήγησε ότι ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού βασίζεται στη δημοσίευση σειράς εγγράφων, που εκλάπησαν το 2018 από Ισραηλινούς πράκτορες στο Ιράν και φέρονται να αποδεικνύουν ότι το καθεστώς της Τεχεράνης παραπλανά συστηματικά την υπηρεσία ατομικής ενέργειας ΙΑΕΑ. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη χαρακτηρίζει εξ ολοκλήρου κατασκευασμένους τους ισραηλινούς ισχυρισμούς.

Αφορούν εσωτερικές εκθέσεις της υπηρεσίας ΙΑΕΑ του ΟΗΕ για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Ο Ναφτάλι Μπένετ υποστηρίζει στο μήνυμά του ότι Ιρανός αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας γράφει απευθυνόμενος στον πολιτικό του προϊστάμενο: «Αργά ή γρήγορα η ΙΑΕΑ θα μας ζητήσει εξηγήσεις και πρέπει να έχουμε έτοιμη πειστική ιστορία για αυτούς». Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικές εφαρμογές και σκοπούς. Το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον και η ΙΑΕΑ, όμως, εκτιμούν ότι η Τεχεράνη διέθετε –τουλάχιστον μέχρι το 2003– ενεργό πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Η υπηρεσία του ΟΗΕ δαπάνησε μία δεκαετία ερευνώντας την εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, απαιτώντας τώρα απαντήσεις για την προέλευση σωματιδίων ουρανίου, που εντοπίσθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες στον ΟΗΕ ιρανικές εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και πέντε ακόμη δυτικές χώρες εξασφάλισαν την επάνοδο του Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, από την οποία υπαναχώρησε μονομερώς η Ουάσιγκτον υπό τον πρόεδρο Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή