Η Ουκρανία «δεν θα χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει τη Ρωσία»

Η Ουκρανία «δεν θα χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει τη Ρωσία»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα μπορούσε να τελειώσει αύριο» εάν η Ρωσία επιλέξει να τερματίσει την επιθετικότητά της, τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «δεν βλέπουμε κανένα σημάδι τέτοιο αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν ακόμα «πολλοί μήνες σύγκρουσης» καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει διαβεβαιώσει ότι τα οπλικά συστήματα που παρέχονται από τις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθούν «κατά στόχων σε ρωσικό έδαφος». «Υπάρχει ισχυρός δεσμός εμπιστοσύνης μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία συστήματα πυραύλων HIMARS, με πυρομαχικά με βεληνεκές μικρότερο από αυτό που είχε ζητήσει η Ουκρανία.

Για τις ανησυχίες της Ρωσίας για κλιμάκωση λόγω της αποστολής αυτών των οπλικών συστημάτων, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία. «Ήμασταν εξαιρετικά σαφείς σχετικά με αυτό από την πρώτη μέρα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Οπότε κάναμε ακριβώς αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε», είπε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι τόσο η αποτροπή της Ρωσίας σε αυτό το σημείο», αλλά μάλλον η διασφάλιση ότι η Ουκρανία έχει τον εξοπλισμό για να απωθήσει τη ρωσική επιθετικότητα και ως εκ τούτου θα έχει την ισχυρότερη δυνατή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αυτό που εργαζόμαστε για να κάνουμε, και ο Γενικός Γραμματέας το είπε πολύ εύγλωττα, είναι να βεβαιωθούμε ότι οι Ουκρανοί έχουν στα χέρια τους ό,τι χρειάζονται για να αποκρούσουν και να απωθήσουν τη ρωσική επίθεση», είπε.

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν αμυντικές δυνατότητες στην Ουκρανία.

Προαναγγελία Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι θα προσκαλέσει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες κορυφαίους αξιωματούχους από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία για μια συνάντηση με αντικείμενο την αντίθεση της Άγκυρας στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Είμαι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή