ΝΑΤΟ: Και αν η Τουρκία δεν άρει το βέτο της για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας;

ΝΑΤΟ: Και αν η Τουρκία δεν άρει το βέτο της για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας;

Μερίδα αναλυτών εξετάζει τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η Τουρκία δεν αποσύρει το βέτο της μπλοκάροντας έτσι την ένταξη Φινλανδών και Σουηδών στη Συμμαχία. «Λύσεις» υπάρχουν, όπως αφήνουν να εννοηθεί.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απόψεις διίστανται ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που αναμένεται στα τέλη Ιουνίου (28 – 30 Ιουνίου) στη Μαδρίτη.

Άλλοι εκτιμούν (ή θέλουν να πιστεύουν) πως η Τουρκία θα κάνει τελικώς πίσω, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως θα επιδιώξει να φιλοξενήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ Τούρκων, Φινλανδών και Σουηδών αξιωματούχων το προσεχές διάστημα στις Βρυξέλλες, προφανώς πριν από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται πως η πλευρά Ερντογάν ζητά από τις εν λόγω χώρες ανταλλάγματα (να «αδειάσουν» τους Κούρδους και όσους άλλους η τουρκική ηγεσία θεωρεί εχθρούς της, να άρουν τα εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην Άγκυρα κ.ά.) προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.   

Παράλληλα ωστόσο, μερίδα αναλυτών έχει αρχίσει να εξετάζει τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η Τουρκία τελικώς δεν αποσύρει το βέτο της μπλοκάροντας έτσι την ένταξη Φινλανδών και Σουηδών στη Συμμαχία, κι αυτό σε μια εξαιρετικά έντονη χρονική στιγμή για το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις του με τη Ρωσία, με φόντο έναν πόλεμο όπως είναι εκείνος στην Ουκρανία που δεν αποκλείεται άλλωστε να διαρκέσει «πολλούς μήνες» ακόμη όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σε μια προσπάθεια να προβλέψει όσα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν εάν η Αγκυρα δεν δώσει το τελικό ΟΚ για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, ο Αμερικανός ερευνητής – αναλυτής Ααρον Στάιν, του Foreign Policy Research Institute (FPRI), υποστηρίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση:

  • Η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται ως de-facto μέλη της Συμμαχίας χωρίς επισήμως να είναι, με τις ΗΠΑ να επιβλέπουν τις εκεί αποστολές συμμαχικών δυνάμεων παρά το αδιέξοδο
  • Σύμμαχοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να πραγματοποιούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις σουηδικές και φινλανδικές δυνάμεις (πράγμα που ήδη γίνεται)
  • Σύμμαχοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να αγνοούν την Τουρκία και τις ενστάσεις της σε διμερές επίπεδο, αυξάνοντας όμως έτσι την πίεση προς την πλευρά της Άγκυρας…

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή