Γερμανικό «ποιοτικό» άλμα στον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Γερμανικό «ποιοτικό» άλμα στον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε χθες «ποιοτικό άλμα» στις παραδόσεις γερμανικών βαρέων όπλων στην Ουκρανία, υποσχόμενος ότι το Βερολίνο θα ενισχύσει το Κίεβο με υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε χθες «ποιοτικό άλμα» στις παραδόσεις γερμανικών βαρέων όπλων στην Ουκρανία, υποσχόμενος ότι το Βερολίνο θα ενισχύσει το Κίεβο με υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας. Υπεραμυνόμενος, από το βήμα της Βουλής, των ενεργειών της κυβέρνησης για τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, ο Σολτς επεσήμανε ότι η Γερμανία έχει παραδώσει 15 εκατομμύρια σφαίρες, 100.000 χειροβομβίδες και 5.000 νάρκες.

«Πιο πρόσφατα, αποφασίστηκε να παραδοθεί το πιο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας που διαθέτουμε, το IRIS-T», είπε ο Γερμανός καγκελάριος. Πρόκειται για το σύστημα πυραύλων εδάφους αέρος μέσου βεληνεκούς που, όπως δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, «μπορεί να προστατέψει μία ολόκληρη μεγάλη πόλη από τη ρωσική αεροπορία». Επίσης, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θέτει στη διάθεση της Ουκρανίας ραντάρ τύπου Cobra, καθώς και τέσσερις εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών τύπου Mars II. Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στον χειρισμό τους.

Κριτική στον καγκελάριο

Ο Ολαφ Σολτς υποσχέθηκε ότι το Βερολίνο θα ενισχύσει το Κίεβο με υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας.

Η συντηρητική αντιπολίτευση επικρίνει τον Γερμανό καγκελάριο για διστακτικότητα στην ενίσχυση της Ουκρανίας, ενώ πολλές συζητήσεις γίνονται για το αν η σωστή διατύπωση είναι «η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει» ή «η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει». Αντιθέτως, στο θέμα του ειδικού προϋπολογισμού των 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν συμφωνήσει.

Μόνο η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Αμίρα Αλι, διαφώνησε χαρακτηρίζοντας τα 100 δισ. «ντροπή» απέναντι στον πληθυσμό που πλήττεται από την εκτόξευση του κόστους ζωής. Η υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε χθες ότι προγραμματίζει την προμήθεια 60 ελικοπτέρων τύπου Σινούκ από την αμερικανική εταιρεία Boeing. To κόστος της αγοράς υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η Ελβετία, η οποία απέρριψε και το δεύτερο αίτημα της Δανίας για αποστολή ελβετικών όπλων στην Ουκρανία, λόγω του νόμου που απαγορεύει την εξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες ζώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή