Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)

Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)

Ξεκίνησαν οι τετραήμεροι εορτασμοί των 70 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «Trooping the Colour», την ετήσια στρατιωτική παρέλαση, ξεκίνησαν οι εορτασμοί των 70 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας («Πλατινένιο Ιωβηλαίο»). Η παρέλαση άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο κέντρο του Λονδίνου. Στην παρέλαση συμμετέχουν πάνω από 1.200 στρατιωτικοί της Μεραρχίας του Βασιλικού Οίκου με 240 άλογα, δέκα στρατιωτικές μπάντες και περίπου 400 μουσικούς. Στο Λονδίνο ταξίδεψε και ο εγγονός της βασίλισσας, πρίγκιπας Χάρι με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ και τα δυό τους παιδιά. Ωστόσο, θα παρακολουθήσουν μόνο την παρέλαση και δεν θα παραβρεθούν στο μπαλκόνι με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Στις 3 το μεσημέρι η βασίλισσα Ελισάβετ, η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο πρίγκιπας Κάρολος, η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η Δούκισσα του Κέιμπριτζ και τα τρία της παιδιά, βγήκαν στο μπαλκόνι για να παρακολουθήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη. 

Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)-1
Φωτ. AP /Matt Dunham, Pool

Στις 14:22 το μεσημέρι, η βασίλισσα εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ για να χαιρετήσει τον κόσμο. Μαζί, ήταν ο ξάδερφός της, Δούκας του Κεντ.

Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)-2
Φωτ. Jonathan Brady/Pool Photo via AP

 

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, η Δούκισσα της Κορνουάλης, η Δούκισσα του Κέιμπριτζ και τα τρία της παιδιά επιβιβάστηκαν πάλι στην άμαξα και κατευθύνονται στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η σύζυγός του Κάρι, βρίσκονται ανάμεσα στο πλήθος κοντά στη Downing Street παρακολουθώντας το Trooping the Colour. 

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η πριγκίπισσα Άννα εμφανίστηκαν πάνω σε άλογα για την τελετή Trooping the Colour. 

Ο Γουίλιαμ ιππεύει τον Ντέρμπι, ενώ στην πρώτη άμαξα βρίσκονται η Δούκισσα του Κέιμπριτζ Κάθριν και η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα. Τα παιδιά των Γουίλιαμ και Κέιτ, πρίγκιπας Τζωρτζ, πριγκίπισσα Σάρλοτ και πρίγκιπας Λούις είναι εκεί για να παρακολουθήσου τους εορτασμούς. Η βασίλισσα αναμένεται να εμφανιστεί λίγο αργότερα στο μπαλκόνι και συγκεκριμένα στη 1 το μεσημέρι (ώρα Βρετανίας).  

Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)-3
Φωτ. Chris Jackson/Pool via AP

Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)-4
Φωτ. Chris Jackson/Pool via AP

Η θέα από το παλάτι του Μπάκιγχαμ:

 

Στις 12:22, ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα, έφτασαν στο Παλάτι του Μπάγκιγχαμ για να παρακολουθήσουν όσα θα ακολουθήσουν προς τιμήν της βασίλισσας. 

Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)-5
Φωτ. Jeff Mitchell, Pool Photo via AP

Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)-6
Φωτ. AP/David Cliff

Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)-7
Φωτ. Mark Mitchell/NZME via AP

Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)-8
Φωτ. AP/David Cliff

Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)-9
Φωτ. AP/Paul Ellis/Pool Photo via AP

Λίγο μετά την παρέλαση, υπήρξαν επεισόδια με διαδηλωτές, οι οποίοι παρασύρθηκαν από την αστυνομία καθώς διέκοψαν την παρέλαση. 

Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)-10
Φωτ. AP /David Cliff

Η Βρετανία γιορτάζει τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο (φωτό/βίντεο)-11
Φωτ. AP /David Cliff

Πριν την επίσημη έναρξη των εορτασμών, η βασίλισσα ευχαρίστησε όλους εκείνους που λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις, τα πάρτι, τις παρελάσεις και τις αργίες ώστε να τιμήσουν τα 70 χρόνια της στη βασιλεία της Αγγλίας. 

«Εξακολουθώ να εμπνέομαι από την καλή θέληση όλων και ελπίζω ότι οι επόμενες μέρες να δώσουν την ευκαιρία να αναλογιστώ όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 70 χρόνια, καθώς κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ενθουσιασμό». 

 

Οι εκδηλώσεις για το Ιωβηλαίο θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες. Σήμερα, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να παραβρεθούν στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ για να παρακολουθήσουν τις πτήσεις των μαχητικών σκαφών της Βρετανικής Αεροπορίας. 

Το ίδιο βράδυ σε όλη τη χώρα, αλλά και στις χώρες της Κοινοπολιτείας θα ανάψουν πυρσοί. Το έναυσμα θα δώσει ο κεντρικός πυρσός που έχει στηθεί έχω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μεταξύ των πολλών εορταστικών εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο «Πάρτι του ΒΒC» το βράδυ του Σαββάτου. Απέναντι από την είσοδο του Μπάκιγχαμ έχει ήδη στηθεί μια σκηνή όπου θα πραγματοποιηθούν ποπ και ροκ συναυλίες με 22.000 θεατές. Στην σκηνή θα εμφανιστούν πολλοί καλλιτέχνες, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ αυτών οι Queen με τον ‘Ανταμ Λάμπερτ, η Νταϊάνα Ρος, η Αλίσια Κις, ο Αντρέα Μποτσέλι, οι Duran Duran, και ο Κρεγκ Ντέιβιντ. Το παρών θα δώσει επίσης ο γνωστός περιβαλλοντιστής σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, αλλά και ο ηθοποιός και ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα Στίβεν Φράι. Από τον αθλητικό χώρο θα εμφανιστούν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η νεαρή βρετανίδα τενίστρια Έμμα Ραντουκάνου.

Την Κυριακή οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν με πάνω από 200.000 υπαίθρια πικ-νικ και οργανωμένα γεύματα μεταξύ πολιτών σε διάφορες γειτονιές της χώρας ενώ το απόγευμα γύρω από τους δρόμους του παλατιού και του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη παρέλαση με την συμμετοχή 10.000 ατόμων.

Με πληροφορίες από το BBC, το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή