100 μέρες πολέμου στην Ουκρανία: Οι άνθρωποι των ΜΜΕ που πέθαναν καλύπτοντας την εισβολή

100 μέρες πολέμου στην Ουκρανία: Οι άνθρωποι των ΜΜΕ που πέθαναν καλύπτοντας την εισβολή

Πεθαίνοντας στο πεδίο της ενημέρωσης

7' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Δευτέρα, ο 32χρονος Γάλλος δημοσιογράφος Φρεντερίκ Λεκλέρκ- Ιμόφ έπεσε νεκρός από ρωσικά πυρά στην ανατολική Ουκρανία την ώρα που κάλυπτε -για λογαριασμό του BFMTV- επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων κοντά στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.

Δεν ήταν ο πρώτος. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι των ΜΜΕ έχουν σκοτωθεί στην εμπόλεμη ζώνη, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί ή κινδύνευσε σοβαρά η ζωή τους, στην προσπάθεια τους να καλύψουν από κοντά τις συγκρούσεις. Πολλές φορές μάλιστα, μολονότι φορούσαν κράνη και γιλέκα με εμφανές το Press, δέχθηκαν πυρά, που κάποια αποδείχθηκαν θανάσιμα.

Αξιοποιώντας τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι ΡΧΣ, αναφέρουμε όλες τις περιπτώσεις αυτών των 100 ημερών:  

  • Σάββατο 26 Φεβρουαρίου. Ο Στέφαν Βέιχερτ και ο Εμίλ Φίλτενμπόργκ Μίκελσεν, δύο Δανοί ρεπόρτερ της εφημερίδας Ekstra-Bladet, τραυματίστηκαν σοβαρά από πυροβολισμούς από ένοπλο στη βορειοανατολική πόλη Οκτίρκα. Νοσηλεύτηκαν σε κοντινό νοσοκομείο μέχρι να απομακρυνθούν και να νοσηλευτούν στη Δανία λίγες μέρες αργότερα.
  • Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Ένα συνεργείο του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Sky News -αποτελούμενο από τέσσερις Βρετανούς και έναν Ουκρανό δημοσιογράφο- κατευθυνόταν προς την Μπούτσα όταν δέχθηκαν πυρά. Ο δημοσιογράφος Στιούαρτ Ράμσεϊ τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο κάτω μέρος της πλάτης, ενώ το αλεξίσφαιρο γιλέκο του εικονολήπτη Ρίτσι Μόκλερ σταμάτησε δύο σφαίρες.
  • Τρίτη 1 Μαρτίου. Ο Εβγκένι Σακούν, κάμεραμαν του τοπικού τηλεοπτικού καναλιού Kyiv Live, σκοτώθηκε όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τον τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου.
  • Πέμπτη 3 Μαρτίου. Ο Βόιτεχ Μπόχατς και η Μάιντζα Σλαμόβα, δημοσιογράφοι από την Τσεχία που έκαναν ρεπορτάζ για το Voxpot, βρίσκονταν σε ένα αυτοκίνητο με δύο Ουκρανούς δημοσιογράφους από το Central TV όταν δέχθηκαν πυρά από Ρώσους στρατιώτες στα περίχωρα του Κιέβου. Κανένας δεν τραυματίστηκε.
  • Παρασκευή 4 Μαρτίου. Πυροβολισμοί σε αυτοκίνητο με την ένδειξη «Press» και «TV» που χρησιμοποιούσαν δύο δημοσιογράφοι που εργάζονταν για το τηλεοπτικό κανάλι CNN Prima News –η Τσέχα ρεπόρτερ Ντάρια Στοματόβα και ο Ολλανδός εικονολήπτης Γιαν Σκούργκερ– στην Γιακοβλίβκα, ένα χωριό κοντά στην ανατολική πόλη του Χαρκόβου.
  • Σάββατο 5 Μαρτίου. Ένα συνεργείο που εργαζόταν για το Al-Araby TV (με έδρα το Λονδίνο) -ο ρεπόρτερ Αντνάν Καν και ο εικονολήπτης Χαμπίπ Ντεμιρσί– δέχθηκαν ρωσικά πυρά στο Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου. Πυροβολισμοί έπληξαν το αυτοκίνητό τους, παρότι είχαν μια λευκή σημαία και πινακίδες «Press». Βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια κατοίκων της περιοχής, αλλά δεν κατάφεραν να φύγουν για τις επόμενες τέσσερις ημέρες λόγω των μαχών.
  • Κυριακή 6 Μαρτίου. Ο Ελβετός φωτογράφος Γκιγιόμ Μπρικέτ γλίτωσε τον θάνατο αλλά τραυματίστηκε όταν δέχτηκε πυρά περνώντας από ένα σημείο ελέγχου σε δρόμο μεταξύ Κροπιβνίτσκι και Μικολάιβ, στα νότια της Ουκρανίας. 
  • Τρίτη 8 Μαρτίου. Η Βικτόρια Ροστσίνα, Ουκρανή δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ για το ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι Hromadske, πυροβολήθηκε όταν το αυτοκίνητό της διέσχισε μια συστοιχία ρωσικών τανκς στην Ζαπορίζια. Αυτή και ο οδηγός της έπρεπε να εγκαταλείψουν το όχημα και να αναζητήσουν καταφύγιο σε κοντινά χωράφια. Στρατιώτες εισέβαλαν στο αυτοκίνητο και κατέσχεσαν τον εξοπλισμό της.
  • Τρίτη 8 Μαρτίου. Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στον τηλεοπτικό πύργο στην πόλη Μπερντιάνσκ, όπου στεγάζονται πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο ραδιοφωνικός σταθμός Novosti Berdiansk, η εφημερίδα Berdianskiye Vedomosti και το τηλεοπτικό κανάλι Youg TV. Οι στρατιώτες κράτησαν ομήρους περίπου 50 δημοσιογράφους για περισσότερες από πέντε ώρες και τους υπέβαλαν σε σωματική βία επειδή αρνήθηκαν να μεταδώσουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, είπε μάρτυρας στο Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. 
  • Παρασκευή 11 Μαρτίου. Ο Μαριάν Κουσνίρ, ρεπόρτερ του Radio Svoboda (τη ρωσόφωνη υπηρεσία του αμερικανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Radio Free Europe/Radio Liberty με έδρα την Πράγα), τραυματίστηκε σε επίθεση με ρουκέτα κοντά στο Κίεβο. Νοσηλεύτηκε.
  • Σάββατο 12 Μαρτίου. Ο Ολέγκ Μπατούριν, δημοσιογράφος που εργαζόταν για τη Novy Denin Kakhovka (στην περιοχή της Χερσώνας), εξαφανίστηκε. Ρώσοι στρατιώτες εθεάθησαν κοντά στο σημείο συνάντησης προς το οποίο φέρεται να κατευθυνόταν, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκονταν σε κοντινή πόλη. Στις 20 Μαρτίου αφέθηκε ελεύθερος.
  • Κυριακή 13 Μαρτίου. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Μπρεντ Ρενώ πυροβολήθηκε θανάσιμα στο πίσω μέρος του λαιμού ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην πόλη Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου. Ο Χουάν Αρεντόντο, Αμερικανο-Κολομβιανός δημοσιογράφος που ήταν μαζί του, τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε.
  • Κυριακή 13 Μαρτίου. Ο φωτορεπόρτερ Μακς Λέβιν, ο οποίος εργαζόταν για το Reuters, το Associated Press, το BBC και το ουκρανικό ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Hromadske, εξαφανίστηκε στο Βυσορόντ, κοντά στο Κίεβο. Ο φίλος του Μαρκίγιαν Λυσέικο, που σήμανε συναγερμό, έλαβε το τελευταίο μήνυμα από τον Λεβίν στις 11:23 π.μ. από το πεδίο της μάχης, όπου έκανε ρεπορτάζ. Το πτώμα του βρέθηκε στη Χούτα-Μεζιχίρσκα, ένα χωριό στα περίχωρα της πόλης, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Φορούσε γιλέκο με την ένδειξη «Press» όταν πυροβολήθηκε δύο φορές.
  • Δευτέρα 14 Μαρτίου. Ένα συνεργείο του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού Fox News έγινε στόχος πυροβολικού στην Χορένκα, κοντά στο Κίεβο. Στην επίθεση σκοτώθηκαν ο Γαλλο-Ιρλανδός εικονολήπτης Πιερ Ζακρέβσκι και η Ουκρανή παραγωγός Ολεξάνντρα Κουβσίνοβα. Θραύσματα προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς στα πόδια του Βρετανού δημοσιογράφου Μπέντζαμιν Χολ.
  • Παρασκευή 18 Μαρτίου. Το προσωπικό του ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης Hromadske ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε σημάδι ζωής από τη δημοσιογράφο Βιντόρια Ροστσίνα από τις 12 Μαρτίου και ότι μάρτυρες την είδαν για τελευταία φορά στη νοτιοανατολική πόλη Μπερντιάνσκ. Ο ρωσικός στρατός την απήγαγε. Στις 22 Μαρτίου αφέθηκε ελεύθερη.
  • Τετάρτη 23 Μαρτίου. Η Οξάνα Μπαουλίνα, Ρωσίδα δημοσιογράφος που εργαζόταν για το ρωσικό διαδικτυακό μέσο The Insider, σκοτώθηκε από πυρά drone στο Κίεβο, σύμφωνα με τους συναδέλφους της. 
  • Παρασκευή 25 Μαρτίου. Ο Αντρίι Τσαπλιένκο, γνωστός ουκρανός πολεμικός ρεπόρτερ που εργάζεται για το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι 1+1, τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα όταν αυτός και το συνεργείο του κινηματογραφούσαν την εκκένωση αμάχων από το Χάρκοβο μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου. Δέχθηκαν πυρά από τα ρωσικά στρατεύματα, όπως και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για το τουρκικό κανάλι TRT World.
  • Σάββατο 26 Μαρτίου. Ο εικονολήπτης Ολές Ναβρότσκιι υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο πόδι όταν δέχθηκε πυρά από ρωσικό πυροβολικό ενώ κατέγραφε σκηνές σε μια ζώνη μάχης στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με το 24 Kanal στο οποίο εργάζεται.
  • Σάββατο 26 Μαρτίου. Η Ιρίνα Ντουμπτσένκο, δημοσιογράφος από τη Ζαπορίζια που εργάζεται για το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους Depo.ua και Reporter και την εβδομαδιαία εφημερίδα Subota-plus, συλλαμβάνεται από ρωσικά στρατεύματα στο χωριό Ροζίβκα και μεταφέρεται στο Ντόνετσκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορείται για υποστήριξη και απόκρυψη Ουκρανών στρατιωτών. Οι συγγενείς της ανακοίνωσαν την απελευθέρωσή της στις 11 Απριλίου.
  • Σάββατο 2 Απριλίου. Ο Μάντας Κβενταραβίσιους, Λιθουανός ντοκιμαντερίστας, σκοτώθηκε στο αυτοκίνητό του καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη Μαριούπολη, στην οποία είχε πάει για να καταγράψει εικόνες από την πολιορκημένη πόλη.
  • Κυριακή 3 Απριλίου. Ο Ολεξάντρ Γκούνκο, συντάκτης των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων Nova Kakhovka City και Dilovi Novyny και αρθρογράφος των Hazeta Po-Ukrainski and Kraina, απήχθη από Ρώσους στρατιώτες μετά από έρευνα στο σπίτι του. Αφέθηκε ελεύθερος στις 6 Απριλίου, μετά από τρεις ημέρες παραμονής στο κέντρο κράτησης της Χερσώνας.
  • Δευτέρα 4 Απριλίου. Ένα από τα οχήματα του πληρώματος του CNN υπέστη ζημιές και ένα άλλο καταστράφηκε από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην Ολεξαντρίβκα, νότια της πόλης Μικολάιβ, καθώς ο φωτορεπόρτερ Τζον Τοριγκόου τραβούσε πλάνα με τον ανταποκριτή Μπεν Ουέντεμαν, τον παραγωγό Καρίμ Χάντερ και τη μεταφράστρια Βαλέρια Ντουμπρόβσκα.
  • Δευτέρα 25 Απριλίου. Οι Αλές Μπαραζένκα και Ντζιάνις Ντουζίνσκι, δύο ρεπόρτερ του Belsat, ενός τηλεοπτικού καναλιού της Λευκορωσίας με έδρα την Πολωνία, δέχθηκαν πυρά σε ένα χωριό κοντά στο Χάρκοβο, ενώ έκαναν ρεπορτάζ. 
  • Τρίτη 26 Απριλίου. Το όχημα στο οποίο ταξίδευαν ο Φραν Σεβίγια, ρεπόρτερ του ισπανικού Radio Nacional de España (RNE), ο Λουίς Καβαγκούτι, Βραζιλιάνος ρεπόρτερ της εφημερίδας Gazeta do Povo και του τηλεοπτικού καναλιού JP News και ο οδηγός τους Κωνσταντίν Κουζέλνιι υπέστη σοβαρές ζημιές, όταν δέχθηκαν πυρά έξω από την Ζαπορίζια, στο δρόμο προς τη Μαριούπολη. 
  • Πέμπτη 28 Απριλίου. Η Αναστασία Βόλκοβα, ρεπόρτερ του ουκρανικού δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Dom TV, δέχτηκε πυρά από ρωσικό πυροβολικό Ρουμπιζνεέ (στο Λουγκάνσκ) ενώ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος με ενδείξεις «Press». Πέντε λεπτά αφότου έφτασε με το πλήρωμά της για να κινηματογραφήσουν την εκκένωση των αμάχων, οβίδες άρχισαν να χτυπάνε ακριβώς στο σημείο που στεκόταν.
  • Πέμπτη 5 Μαΐου. Ένα τηλεοπτικό συνεργείο Hromadske αποτελούμενο από τη ρεπόρτερ Αναστάσια Στάνκο, τον εικονολήπτη Κόλιαν Παστίκο και έναν οδηγό δέχθηκε πυρά από το ρωσικό πυροβολικό ενώ κάλυπτε την εκκένωση πολιτών από το Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ. 
  • Τετάρτη 11 Μαΐου. Δύο ρεπόρτερ του εσθονικού τηλεοπτικού καναλιού ERR, ο Αντόν Αλεξέγιεφ και ο Κριστιάν Σβίργκστεν, δύο ρεπόρτερ της εσθονικής εφημερίδας Postimees, ο Τζάνους Πιιρσάλου και ο Ντμίτρι Κοτιού και ένας ρεπόρτερ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ο Άλφρεντ Χάκενσμπέργκερ, δέχθηκαν πυρά στα περίχωρα του Siversk. 
  • Πέμπτη 12 Μαΐου. Ένα συνεργείο του ουκρανικού τηλεοπτικού καναλιού 1+1, αποτελούμενο από τους Ολεξαντρ Ζαγκορόντνι, Ιβάν Γολόβας και Βιτάλι Οβσιανίκοβ, δέχτηκε ρωσική βόμβα ενώ έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή του Ντονέτσκ.
  • Τετάρτη 18 Μαΐου. Τρεις δημοσιογράφοι του ουκρανικού τηλεοπτικού καναλιού ICTV, η Τετιάνα Νακονέτσνα, ο Γεβγέν Τούρτα και ο Ολέγκ Τσιμπάλιουκ, δέχθηκαν επίθεση από ρωσικούς πυραύλους ενώ έκαναν ρεπορτάζ στο Ντονέτσκ. Κανείς δεν τραυματίστηκε.
  • Σάββατο 28 Μαΐου. Δύο freelancers από το Χονγκ Κονγκ, ένας φωτορεπόρτερ που εργάζεται για τη SOPA Images, την Japan Asahi Broadcasting Group Holdings Corporation και την Japan 8 Bit News, και ένας βιντεορεπόρτερ που εργάζεται για το NHK Japan, καθώς επίσης ο Ουκρανός βοήθός τους δέχθηκαν πυρά ρωσικού πυροβολικού κοντά στη γέφυρα μεταξύ Λυσιτσάνσκ και Σεβεροντόνετσκ. 
  • Δευτέρα 30 Μαΐου. Ο Φρεντερίκ Λεκλέρκ- Ιμόφ, Γάλλος δημοσιογράφος από το BFM TV, σκοτώθηκε στο Λυσιτσάνσκ από σκάγια βλήματος που τον χτύπησαν στο λαιμό, ενώ βρισκόταν σε λεωφορείο που επρόκειτο να εκκενώσει αμάχους σε μια ανθρωπιστική επιχείρηση. Ο δημοσιογράφος Μαξίμ Μπράντστάετερ και η Οξάνα Λεούτα, που ήταν μαζί του, νοσηλεύτηκαν με τραύματα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή