Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρό Ιωβηλαίο με αδιαθεσία

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρό Ιωβηλαίο με αδιαθεσία

Τα 70 χρόνια της στον θρόνο γιορτάζει η πάντα δημοφιλής βασίλισσα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ γιορτάζουν οι Βρετανοί μέχρι τις 5 Ιουνίου. Υστερα από 70 χρόνια στον θρόνο, η 96χρονη μονάρχης εμφανίσθηκε για λίγα λεπτά χθες στο μπαλκόνι του ανακτόρου του Μπάκιγχαμ, συνοδευόμενη από τα παιδιά, εγγόνια και δισέγγονά της, ενώ αεροσκάφη του σμήνους επιδείξεων της βασιλικής αεροπορίας πετούσαν σε σχηματισμό πάνω από τα ανάκτορα.

Η δημοτικότητα της Ελισάβετ δεν μοιάζει να υποχωρεί, με 75% των Βρετανών να δηλώνουν ότι την εκτιμούν, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov. Το ποσοστό αποδοχής «βουτάει», όμως, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, με το ζεύγος Χάρι – Μέγκαν να καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις στη δημοτικότητα, μαζί με τον γιο της Ελισάβετ, πρίγκιπα Αντριου, που ενεπλάκη στο σκάνδαλο του κυκλώματος παιδεραστών του Τζέφρι Επσταϊν.

Οι επίσημες τελετές ξεκίνησαν χθες το πρωί με την ετήσια βασιλική επιθεώρηση των συνταγμάτων (Trooping the Colour), παράδοση που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν το κεντρικό Λονδίνο, με πολλούς από αυτούς να κατασκηνώνουν στα πεζοδρόμια προκειμένου να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή οπτική γωνία για τις εκδηλώσεις και τη στρατιωτική παρέλαση. «Δεν θα ξαναδούμε τέτοιο θέαμα όσο ζούμε. Ηρθα εδώ με την κόρη μου για να μαζέψουμε αναμνήσεις», είπε η Κάρλι Μάρτιν από υποβαθμισμένη συνοικία του νότιου Λονδίνου.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρό Ιωβηλαίο με αδιαθεσία-1
Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν το κεντρικό Λονδίνο, με πολλούς από αυτούς να κατασκηνώνουν στα πεζοδρόμια προκειμένου να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή οπτική γωνία για τις εκδηλώσεις και τη στρατιωτική παρέλαση. [REUTERS/Henry Nicholls]

Η Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης της χώρας και η πρώτη που ξεπερνάει τα 70 χρόνια στον θρόνο. Η βασίλισσα εμφανίσθηκε ευδιάθετη στο μπαλκόνι των ανακτόρων ενώ μιλούσε με τα εγγόνια της, και το χαμόγελό της ήταν λαμπερό κατά τη διάρκεια της πτήσης των Κόκκινων Βελών, του ακροβατικού σμήνους επιδείξεων, που σχημάτισε τον αριθμό «70» στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα.

Τετραήμερο εκδηλώσεων για το πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ – Συναυλία κλασικής μουσικής στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και εκατοντάδες τοπικές εκδηλώσεις σε πολλά σημεία της χώρας.

Το Ιωβηλαίο γιορτάζεται με τετραήμερη επίσημη αργία, αλλά και λειτουργία στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου σήμερα το πρωί, συναυλία κλασικής μουσικής στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αύριο και εκατοντάδες τοπικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Ελισάβετ σε πολλά σημεία της χώρας. Χιλιάδες πάρτι δρόμου έχουν προγραμματισθεί σε όλη τη χώρα, τηρώντας την παράδοση που άρχισε με τη στέψη της Ελισάβετ το 1953.

Η αστυνομία προχώρησε, όμως, χθες σε συλλήψεις διαδηλωτών κατά του θεσμού της μοναρχίας, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η οικολογική οργάνωση Animal Rebellion, που μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων, ανέλαβε την ευθύνη για την ειρηνική εισβολή μελών της στον χώρο της παρέλασης με αίτημα την απόδοση των βασιλικών γαιών στο κοινό. Ο οίκος των Ουίνδσορ είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στη χώρα.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρό Ιωβηλαίο με αδιαθεσία-2
[EPA/SAC Emma Wade/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE MOD/CROWN]

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, πέρα από τα συγχαρητήρια, χάρισε στη βασίλισσα καθαρόαιμο άλογο, που θα ενταχθεί στο δυναμικό της φρουράς των ανακτόρων, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θυμήθηκε τη «χάρη και τη γενναιοδωρία» της Ελισάβετ κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή