Ισπανία: Ζητούν σερβιτόρους αλλά δεν βρίσκουν

Ισπανία: Ζητούν σερβιτόρους αλλά δεν βρίσκουν

Παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων στην Ισπανία δυσκολεύονται να βρουν σερβιτόρους ενόψει της τουριστικής περιόδου.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων στην Ισπανία αγωνίζονται να βρουν προσωπικό ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι τουρίστες επιστρέφουν στην Ισπανία, και ο τουριστικός κλάδος ανακάμπτει αντιμετωπίζοντας όμως μια νέα κρίση που έχει να κάνει με την έλλειψη σερβιτόρων, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του Guardian στη Βαρκελώνη.

Από τη Μαγιόρκα έως τη Μαδρίτη, οι εστιάτορες της Ισπανίας αναζητούν σερβιτόρους με τις προς κάλυψη θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε συνολικά δεκάδες χιλιάδες, όπως σημειώνεται.

Το παράδοξο, σύμφωνα με τον Guardian, είναι ότι παρά το γεγονός πως η ανεργία στην Ισπανία κυμαίνεται κοντά στο 13,4%, πολύ πάνω δηλαδή από το 6,2% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, την ίδια ώρα υπάρχουν περισσότερες από 100.000 κενές θέσεις εργασίας, περίπου οι μισές από αυτές στον κλάδο του τουρισμού και των υπηρεσιών φιλοξενίας. Κι αυτό, παρά το ότι περίπου 85.000 μπαρ και εστιατόρια έχουν βάλει οριστικά λουκέτο ήδη από τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Που πήγαν όμως όλοι οι σερβιτόροι;

Πολλοί ήταν μετανάστες και έχουν πια φύγει από τη χώρα.

Πολλοί αναγκάστηκαν λόγω πανδημίας, την περίοδο που ήταν όλα κλειστά στον χώρο της εστίασης, να αναζητήσουν εργασία σε άλλους κλάδους και πλέον εργάζονται αλλού.

Παράγοντες της αγοράς που μιλούν στον Guardian υποστηρίζουν ωστόσο παράλληλα πως η δουλειά του σερβιτόρου στην Ισπανία συνοδεύεται από ένα «στίγμα» με αποτέλεσμα να μην θεωρείται πλέον ελκυστική παρά μόνο σε φοιτητές που αναζητούν ένα εισόδημα παράλληλα με τις σπουδές τους.

Όσο για τον μισθό, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των εργαζομένων στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ισπανία είναι, σύμφωνα με το συνδικάτο UGT, κοντά στα 1.260 ευρώ, ποσό το οποίο ωστόσο δεν ξεπερνά κατά πολύ τον κατώτατο μισθό που είναι κοντά στα 1.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή