Ευλογιά των πιθήκων: 780 κρούσματα εκτός Αφρικής ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Ευλογιά των πιθήκων: 780 κρούσματα εκτός Αφρικής ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Μέσα σε μία εβδομάδα σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων σε Ευρώπη και Αμερική

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καταγραφή 780 νέων κρουσμάτων της ευλογίας των πιθήκων ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και μάλιστα σε χώρες όπου ο ιός συνήθως δεν εντοπίζεται.

Πρόκειται ουσιαστικά για τριπλασιασμό των κρουσμάτων μιας και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί 257. Ο ΠΟΥ αξιολογεί τον κίνδυνο της ασθένειας ως «μέτριο» και εκτιμά ότι ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος. 

Τα περισσότερα από αυτά τα νέα κρούσματα βρίσκονται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ενώ λιγότερα εντοπίζονται στο Μεξικό, την Αργεντινή, το Μαρόκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα περισσότερα κρούσματα με 207 και ακολουθούν η Ισπανία με 156 και η Πορτογαλία με 138.

Κατά την τελευταία ενημέρωση ο ΠΟΥ ανέφερε ακόμη ότι πολλά από τα παραπάνω κρούσματα δεν σχετίζονται με κάποιο άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα καθώς είναι δύσκολο να ιχνηλατηθούν οι αλυσίδες μετάδοσης. 

«Είναι πολύ πιθανό ότι άλλες χώρες θα εντοπίσουν κρούσματα και θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση του ιού», ξεκαθαρίζει ο ΠΟΥ προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι χαμηλός κάτι που μπορεί όμως να αλλάξει αν η νόσος εξαπλωθεί σε χώρες που συνήθως δεν εντοπίζεται. 

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, πρηξίματα, πόνους στην πλάτη, πόνους στους μύες, καθώς και εξάνθημα που περνά από διαφορετικά στάδια. Τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους μετά από μερικές εβδομάδες.

Πληροφορίες: BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή