ΗΠΑ – «Σύνοδος της Αμερικής» με απουσίες, αιχμές και ερωτηματικά

ΗΠΑ – «Σύνοδος της Αμερικής» με απουσίες, αιχμές και ερωτηματικά

Η μεγαλύτερη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του δυτικού ημισφαιρίου λαμβάνει χώρα στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εστιάζουν ωστόσο σε τρία σημεία: στις απουσίες, στην ατζέντα των θεμάτων και στην… Κίνα.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατά σειρά ένατη Σύνοδος της Αμερικής (Summit of the Americas) διεξάγεται φέτος, το διάστημα μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, με τους αναλυτές ωστόσο να θέτουν σειρά από ερωτήματα αναφορικά με τις εθνικές αντιπροσωπείες που αναμένεται να δώσουν τον «παρών» στις Πόλη των Αγγέλων αλλά και με το περιεχόμενο της ατζέντας των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν.

Η εν λόγω Σύνοδος πραγματοποιείται περίπου μία φορά κάθε τρία χρόνια, από το 1994 και έπειτα, και ξεχωρίζει ως η μοναδική συνάντηση των ηγετών από τις χώρες της Βόρειας, της Νότιας και της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν τη Σύνοδο μετά το 1994 και την πρώτη τέτοια συνάντηση στο Μαϊάμι, σημειώνει στην ιστοσελίδα του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο φέτος, θα υπάρξουν, όπως έγινε γνωστό, και απουσίες.  

Η Κούβα, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα «δεν θα προσκληθούν» στη Σύνοδο της Αμερικής που θα φιλοξενηθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις για την έλλειψη δημοκρατικού χώρου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα», είπε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα παρευρεθεί ούτε κι εκείνος στη Σύνοδο στο Λος Άντζελες, επειδή δεν προσεκλήθησαν όλες οι χώρες της περιοχής.   

Ωστόσο, ο Μεξικανός πρόεδρος έκανε γνωστό πως πρόκειται να επισκεφτεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Ιούλιο, ενώ στη Σύνοδο που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Λος Άντζελες το Μεξικό πρόκειται να εκπροσωπηθεί από τον υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρ.

Σύμφωνα με τον ιστοχώρο Gzero, πέρα από τις απουσίες της φετινή Συνόδου, θα έχει επίσης σημασία να εξεταστούν τα προς συζήτηση θέματα (μετανάστευση, εμπόριο, επενδύσεις) αλλά και το θέμα της κινεζικής επιρροής που συνεχίζει να ρίχνει την σκιά της πάνω από τη Λατινική Αμερική.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα είχε διοργανώσει τη δική της (εικονική) Σύνοδο Κορυφής LatAm χωρίς πρόβλημα. Το ερώτημα είναι, πλέον, εάν θα μπορεί να θεωρηθεί και η Σύνοδος που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στο Λος Άντζελες επιτυχημένη.

Με πληροφορίες από Gzero, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή