Κλιμακώνεται το ουκρανικό αντάρτικο – «Ο κατακτητής δεν πρέπει να νιώθει ποτέ ασφαλής»

Κλιμακώνεται το ουκρανικό αντάρτικο – «Ο κατακτητής δεν πρέπει να νιώθει ποτέ ασφαλής»

Ουκρανοί αντάρτες σε κατεχόμενες περιοχές της χώρας κλιμακώνουν τις επιθέσεις και τις επιχειρήσεις δολιοφθοράς κατά των ρωσικών δυνάμεων και των ντόπιων συνεργατών τους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουκρανοί αντάρτες σε κατεχόμενες περιοχές της χώρας κλιμακώνουν τις επιθέσεις και τις επιχειρήσεις δολιοφθοράς κατά των ρωσικών δυνάμεων και των ντόπιων συνεργατών τους.

Την περασμένη εβδομάδα, έξι Ρώσοι συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς κοντά στο σημείο ελέγχου Ζίρνοβο, στα βόρεια της Ουκρανίας. Δύο ημέρες αργότερα, μία έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο γραφείο του Γεβγκένι Μπαλίτσκι, φιλορώσου αξιωματούχου στη Μελιτόπολη.

Σχολιάζοντας την εν λόγω έκρηξη, οι φιλορωσικές αρχές της πόλης κατηγόρησαν τους Ουκρανούς αντάρτες, με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για «σαμποτέρ».

Η επίθεση στη Μελιτόπολη σημειώθηκε λίγες μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Αντρίι Σεφτσίκ. Ο αυτοαποκαλούμενος δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Ενερχοντάρ τραυματίστηκε σοβαρά σε έκρηξη.

Πέρα από τις επιθέσεις σε πρόσωπα, ζημιές έχουν υποστεί οι σιδηροδρομικές γραμμές στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ έχουν κυκλοφορήσει φυλλάδια που απειλούν τα ρωσικά στρατεύματα και τους συνεργάτες τους.

Προετοιμασία για κλιμάκωση των επιθέσεων

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στις ΗΠΑ τόνισε ότι οι ρωσικές Αρχές στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις, προετοιμάζονται για κλιμάκωση των επιθέσεων από αντάρτες στην περιοχή.

Ενώ είναι αδύνατο να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί περί Ρώσων πού πέθαναν από δηλητηριασμένες πίτες, αξιόπιστες θεωρούνται οι αναφορές για Ρώσους στρατιωτες και συνεργάτες τους που σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αντάρτες έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής μερικές εκατοντάδες στρατιώτες.

Οι αντάρτικες δυνάμεις ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται μετά τη ρωσική επέμβαση το 2014, αλλά έγιναν κομμάτι του Ουκρανικού Στρατού μόλις το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Σερχίι Κουζάν, επικεφαλής του Ουκρανικού Κέντρου Ασφάλειας και Συνεργασίας, ενός thinktank που ειδικεύεται στις στρατιωτικές αναλύσεις.

Υπόγειο κίνημα αντίστασης

Οι ουκρανικές αντάρτικες δυνάμεις εκπαιδεύτηκαν για να αποτελέσουν ένα υπόγειο κίνημα αντίστασης σε περίπτωση που η περιοχή τους καταληφθεί, σημείωσε ο Κουζάν. Καθήκον τους είναι να δημιουργήσουν δίκτυα πληροφοριοδοτών, να ξεκινήσουν εκστρατείες ενημέρωσης κατά των κατακτητών, να διαβιβάσουν πληροφορίες στις ουκρανικές Αρχές και να σκοτώσουν υψηλόβαθμους συνεργάτες των Ρώσων και κατοχικούς διοικητές, ανέφερε ο Κουζάν.

Έχουν λάβει εκπαίδευση και καθοδήγηση από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις, σημειώνει.

«Στόχος είναι ο κατακτητής να νιώθει πάντα την παρουσία των ανταρτών και να μην αισθάνεται ποτέ ασφαλής», είπε ο Κουζάν.

Καθώς οι αντάρτες μαχητές θεωρούνται βάσει νόμου κομμάτι των αμυντικών δυνάμεων της χώρας, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τους φροντίζει. Οι οικογένειες των περισσότερων ανταρτών απομακρύνθηκαν από περιοχές που θα μπορούσαν να καταληφθούν από τους Ρώσους λίγο πριν ή αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής, τόνισε ο Κουζάν.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων

Οι αντάρτες έδρασαν μόνο επί ουκρανικού εδάφους και δεν διέσχισαν τα ρωσοουκρανικά σύνορα, γιατί αυτό θα θεωρούνταν πρόσχημα για κλιμάκωση του πολέμου από την πλευρά της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Κουζάν.

Αλλά είναι σαφές ότι κάποια δραστηριότητα διεξάγεται και στην άλλη πλευρά των συνόρων. Εκτός από την επίθεση στους συνοριοφύλακες, ρωσικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου, σιδηροδρομικές γραμμές και κτίρια του ρωσικού υπουργείου Άμυνας κοντά στα ουκρανικά σύνορα, φαίνεται πως έχουν στοχοποιηθεί από την έναρξη του πολέμου.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι σε αποθήκες πετρελαίου και στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία έχουν σημειωθεί εκρήξεις τους τελευταίους μήνες», είπε ο Κουζάν. «Αλλά η επίσημη απάντηση της Ουκρανίας είναι πως “κάποιος κάπνιζε σε λάθος μέρος και πρέπει να το έκαναν μόνοι τους”. Αστειεύονται γι’ αυτό και ξεκαθαρίζουν ότι δεν το έχει πράξει κάποιος».

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή