Ισπανία: Πρόστιμα σε σουπερμάρκετ και εστιατόρια που πετούν τρόφιμα

Ισπανία: Πρόστιμα σε σουπερμάρκετ και εστιατόρια που πετούν τρόφιμα

Τα σουπερμάρκετ και τα εστιατόρια θα πρέπει να συγκροτήσουν μηχανισμό μέσω του οποίου θα παραδίδουν τα απούλητα προϊόντα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή σε τράπεζες τροφίμων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα νομοσχέδιο, στόχος του οποίου είναι να μπει τέλος στη σπατάλη τροφίμων και προβλέπει κυρίως την επιβολή προστίμων σε εστιατόρια και σουπερμάρκετ που πετάνε προϊόντα στα σκουπίδια.

«Σε έναν κόσμο όπου, δυστυχώς, υπάρχει πείνα και υποσιτισμός, τα θέματα αυτά βαραίνουν τη συνείδηση όλων», υπογράμμισε ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Ο σκοπός είναι να μειωθεί ο όγκος των τροφίμων και των αναψυκτικών (περίπου 1,36 εκατ. τόνοι) που πετούν κάθε χρόνο οι Ισπανοί. Η αξία των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχεί σε 250 ευρώ για κάθε κάτοικο της Ισπανίας.

Τα σουπερμάρκετ και τα εστιατόρια θα πρέπει να συγκροτήσουν κάποιον μηχανισμό μέσω του οποίου θα δίνουν τα απούλητα τρόφιμα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή σε τράπεζες τροφίμων. Εάν δεν είναι πλέον κατάλληλα για βρώση, θα μπορούν να μετατρέπονται σε χυμούς ή σε μαρμελάδες, για παράδειγμα, ή να γίνονται ζωοτροφή ή λιπάσματα.

Τα εστιατόρια θα πρέπει επίσης να δίνουν δωρεάν στους πελάτες τους συσκευασίες για να παίρνουν μαζί τους το περίσσευμα του φαγητού τους, μια πρακτική που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ισπανία.

Τα πρόστιμα, εφόσον δεν τηρούνται τα μέτρα, θα κυμαίνονται από 2.001 έως και 60.000 ευρώ. Δεν θα επιβάλλονται ποινές στους καταναλωτές, για τους οποίους θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τη σπατάλη τροφίμων μέχρι το 2030, έναν στόχο που συμμερίζεται και ο ΟΗΕ. Παρόμοια μέτρα υιοθέτησαν πρόσφατα η Ιταλία και η Γαλλία.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή