Γερμανία: Ενισχύεται η επιρροή της Ακροδεξιάς

Γερμανία: Ενισχύεται η επιρροή της Ακροδεξιάς

Ολοένα και πιο απειλητικός γίνεται ο πολιτικός εξτρεμισμός στη Γερμανία.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ολοένα και πιο απειλητικός γίνεται ο πολιτικός εξτρεμισμός στη Γερμανία, με τους οπαδούς του –στην πλειονότητά τους ακροδεξιοί– να εμπνέονται από την παραπληροφόρηση και να είναι πιο πρόθυμοι από ποτέ να καταφύγουν στη βία, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της χώρας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος κατέγραψε 33.476 αδικήματα με πολιτικά κίνητρα το 2021, καθώς και αύξηση τη τάξης του 10% σε βίαια εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα. «Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός παραμένει η μεγαλύτερη εξτρεμιστική απειλή για τη χώρα μας. Διαπιστώνουμε στον χώρο αυτό μεγάλη ανοχή της βίας», είπε από το βήμα της Μπούντεσταγκ η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ.

Το ναζιστικό παρελθόν της χώρας έχει προσδώσει σε πολλούς Γερμανούς έντονο αίσθημα ευθύνης για την εκρίζωση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Τόμας Χάλτενβανγκ, υπογράμμισε ότι η παραπληροφόρηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προβολή και την επιτυχία κάθε εξτρεμιστικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, το γερμανικό κοινό μοιάζει να έχει αποκτήσει αποτελεσματική ανοσία στη ρωσική προπαγάνδα, που προωθεί το Κρεμλίνο για να στηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία.

Μικρή αύξηση σημείωσε το 2021 και ο ακροαριστερός εξτρεμισμός.

33.900 άτομα

Ο αριθμός ακροδεξιών ακτιβιστών έφθασε τις 33.900 το 2021, αριθμός ελάχιστα αυξημένος σε σχέση με αυτόν του 2020. Η μικρή αυτή αύξηση αποδίδεται στο κίνημα αντίδρασης κατά των περιοριστικών μέτρων με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών. Μικρή ενίσχυση σημείωσε και ο ακροαριστερός εξτρεμισμός, με 34.700 μέλη ακραίων οργανώσεων να δραστηριοποιούνται στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή