ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Προσπαθεί να γυρίσει σελίδα

Θα συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο στη Βουλή οι εσωκομματικοί αντίπαλοι

Μπόρις Τζόνσον: Προσπαθεί να γυρίσει σελίδα

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Η συνέχεια της διακυβέρνησής του θα είναι σαν να προσπαθεί να οδηγήσει στον αυτοκινητόδρομο με δύο σκασμένα λάστιχα». Αυτή ήταν η εκτίμηση του προκατόχου του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, Γουίλιαμ Χέιγκ, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, τη Δευτέρα. Ο Τζόνσον επιβίωσε της εσωκομματικής πρότασης μομφής, αλλά έχασε την εμπιστοσύνη του 40% των βουλευτών του, κάποιοι εκ των οποίων δήλωσαν χθες αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο στη Βουλή.

Ομιλία στο υπουργικό

Παρά το ράπισμα, που ήταν ηχηρότερο από το αναμενόμενο, ο Τζόνσον χθες επιχείρησε να γυρίσει σελίδα: «Τώρα μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε για τα θέματα που θέλουν οι αντίπαλοί μας και να ασχοληθούμε με αυτά που θέλει ο λαός αυτής της χώρας», είπε ο Τζόνσον στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώνοντας πολιτικές για τη μείωση του κόστους της βρεφονηπιακής φροντίδας και βοήθεια για την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός σκοπεύει να εκφωνήσει ομιλίες με θέμα τη στέγη και την τόνωση της οικονομίας και να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την πρώτη απέλαση αιτούντων άσυλο με κατεύθυνση τη Ρουάντα.Μπόρις Τζόνσον: Προσπαθεί να γυρίσει σελίδα-1

Λιγοστός χρόνος

Οι εξ αριστερών τον επικρίνουν για τις απελάσεις στη Ρουάντα και την ιδιωτικοποίηση του Channel 4 και οι εκ δεξιών για «σοσιαλιστικά» μέτρα.

Ο χρόνος που διαθέτει μέχρι τις συμπληρωματικές εκλογές σε δύο εκλογικές περιφέρειες, που θα γίνουν στο τέλος Ιουνίου, είναι λιγοστός, ενώ ενδεχόμενη ήττα των συντηρητικών και σε αυτές τις αναμετρήσεις αναμένεται να εντείνει την πίεση εις βάρος του. Δεν είναι ωστόσο απολύτως σαφές τι πρέπει να κάνει για να ξανακερδίσει την εύνοια των βουλευτών του, δεδομένου ότι ο συνασπισμός των ανταρτών είναι ετερόκλητος. Μεταξύ των 148 βουλευτών που τον καταψήφισαν περιλαμβάνονται αυτοί που τον επικρίνουν εξ αριστερών, διαφωνώντας με την πολιτική περί απελάσεων των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα και με την ιδιωτικοποίηση του Channel 4, και αυτοί που τον επικρίνουν εκ δεξιών υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έχει αναγκαστεί να λάβει είναι πολύ «σοσιαλιστικά».

«Πύρρειος νίκη»

Ακόμα και η «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η εφημερίδα στην οποία εργαζόταν πριν κατέλθει στην πολιτική, έκανε λόγο για «πύρρειο νίκη». Ο μόνος που ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα ήταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εκτιμά την υποστήριξη της Βρετανίας στον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής. «Είμαι πολύ χαρούμενος», είπε ο Ζελένσκι σε εκδήλωση των Financial Times. «Χαίρομαι που δεν χάσαμε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο, σπουδαία είδηση».