Μπόρις Τζόνσον: Προσπαθεί να γυρίσει σελίδα

Μπόρις Τζόνσον: Προσπαθεί να γυρίσει σελίδα

Θα συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο στη Βουλή οι εσωκομματικοί αντίπαλοι

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Η συνέχεια της διακυβέρνησής του θα είναι σαν να προσπαθεί να οδηγήσει στον αυτοκινητόδρομο με δύο σκασμένα λάστιχα». Αυτή ήταν η εκτίμηση του προκατόχου του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, Γουίλιαμ Χέιγκ, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, τη Δευτέρα. Ο Τζόνσον επιβίωσε της εσωκομματικής πρότασης μομφής, αλλά έχασε την εμπιστοσύνη του 40% των βουλευτών του, κάποιοι εκ των οποίων δήλωσαν χθες αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο στη Βουλή.

Ομιλία στο υπουργικό

Μπόρις Τζόνσον: Προσπαθεί να γυρίσει σελίδα-1

Λιγοστός χρόνος

Οι εξ αριστερών τον επικρίνουν για τις απελάσεις στη Ρουάντα και την ιδιωτικοποίηση του Channel 4 και οι εκ δεξιών για «σοσιαλιστικά» μέτρα.

Ο χρόνος που διαθέτει μέχρι τις συμπληρωματικές εκλογές σε δύο εκλογικές περιφέρειες, που θα γίνουν στο τέλος Ιουνίου, είναι λιγοστός, ενώ ενδεχόμενη ήττα των συντηρητικών και σε αυτές τις αναμετρήσεις αναμένεται να εντείνει την πίεση εις βάρος του. Δεν είναι ωστόσο απολύτως σαφές τι πρέπει να κάνει για να ξανακερδίσει την εύνοια των βουλευτών του, δεδομένου ότι ο συνασπισμός των ανταρτών είναι ετερόκλητος. Μεταξύ των 148 βουλευτών που τον καταψήφισαν περιλαμβάνονται αυτοί που τον επικρίνουν εξ αριστερών, διαφωνώντας με την πολιτική περί απελάσεων των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα και με την ιδιωτικοποίηση του Channel 4, και αυτοί που τον επικρίνουν εκ δεξιών υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έχει αναγκαστεί να λάβει είναι πολύ «σοσιαλιστικά».

«Πύρρειος νίκη»

Ακόμα και η «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η εφημερίδα στην οποία εργαζόταν πριν κατέλθει στην πολιτική, έκανε λόγο για «πύρρειο νίκη». Ο μόνος που ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα ήταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εκτιμά την υποστήριξη της Βρετανίας στον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής. «Είμαι πολύ χαρούμενος», είπε ο Ζελένσκι σε εκδήλωση των Financial Times. «Χαίρομαι που δεν χάσαμε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο, σπουδαία είδηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή